Lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal
A változatosság kedvéért
török ihletésű süteményt ajánlok, íme a lisztmentes mogyorós piskóta
narancsvirágos sziruppal. Törökmogyoróval a legfinomabb, de ha véletlenül nem
kapunk, akkor mandulával, vagy dióval is készíthetjük. Ha pedig nem kapunk
hámozott törökmogyorót (a Lehelen például a héten nem volt), akkor 180C fokos
sütőben kb. 10 perc alatt arany színűre pirítjuk a mogyorót, majd konyharuhában
ledörzsöljük róla a héját. (Ezt azonban érdemes úgy időzíteni, hogy a mogyoró
teljesen hűljön ki, mert melegen nehezen darálható.) Sok minden illik mellé
(vaníliafagyi, mascarpone), sima török joghurttal is kiváló.
Lisztmentes mogyorós piskóta narancsvirágos sziruppal
Hozzávalók (12 szelet)
Piskóta:
5 tojás, szétválasztva
15 dkg cukor
½ kávéskanál só
25 dkg darált törökmogyoró
Szirup:
1 dl víz
10 dkg cukor
1 narancs leve és reszelt
héja
5 szem kardamom
néhány szem bors
2 teáskanál narancsvirágvíz
Tálaláshoz: török joghurt,
gyümölcs (pl. szeder, málna)
A sütőt előmelegítjük 180C
fokra.
A tésztához a tojások
sárgájához adjuk a cukrot és a sót, majd elektromos keverővel fehéredésig
keverjük (azaz, amíg sűrű, világos színűvé válik). Hozzákeverjük a darált
törökmogyorót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd először a hab kb. 1/3
részét határozott mozdulatokkal a tojásos-mogyorós masszába keverjük (ha így
fellazítjuk, könnyebb óvatosan beleforgatni a hab nagy részét). A hab másik
2/3-át már óvatosan keverjük hozzá, hogy a hab ne törjön. Sütőpapírral
kibélelünk egy 30x12cm-es, téglalap alakú (gyümölcskenyér sütéséhez használt)
sütőformát. A papírt enyhén beolajozzuk, hogy a piskóta ne ragadjon bele.
Sütőbe tesszük, és 30 perc alatt arany színűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük,
hogy a közepe megsült. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: kis lábasban
összeforraljuk a vizet és a cukrot, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt
héját és a fűszereket. Néhány percig főzzük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket
eltávolítjuk. A szirupot kissé lehűtjük, és amikor langyos, hozzáadjuk a
narancsvirágvizet. A kisült piskótát megszurkáljuk, majd még a formában hagyva,
meglocsoljuk a sziruppal. Fél órát, vagy többet állni hagyjuk, amíg langyosra
hűl (sőt másnap is kiváló, mivel a sziruptól szaftos marad.) Török joghurtot és
gyümölcsöket kínálunk mellé.
1 hozzászólás:
a mogyoró héját talán így a legegyszerűbb eltávolítani:
http://www.mybakingaddiction.com/how-to-peel-skin-hazelnuts/
Neked is van véleményed?
<< Főoldal