Papad & Papas
A perui konyha az utóbbi években igen előkelő
helyet foglal el a nemzetközi gasztronómiában. Számos neves séf fedezte fel ősi
alapanyagait, természetességét és változatosságát. Peru konyhaművészetét nemcsak rendkívül változatos klímája, hanem a különböző
– japán, kínai, spanyol, indián – hatások keveredése is meghatározza. És
persze, a nyolcezer őshonos burgonyafajta vagy a harmincötféle kukorica, az innen
származó bab, paradicsom, földimogyoró, vagy a sokat használt chilipaprika,
illetve a fehérjegazdag gabona, a quinoa. Peru kétségkívül
legismertebb nemzeti étele a ceviche, a citruslében pácolt nyers hal. Egy másik nemzeti étel a papas
a la huancaina: pikáns mártással leöntött burgonya (titka egy kevés sós keksz,
ez sűríti a szószt). Az étel névadója a Peru középső részén fekvő Huancayo
tartomány, ahonnan származik. Leggyakrabban felkarikázott főtt burgonyára
locsolva, főtt kemény tojással, fekete olajbogyóval és kukoricaszemekkel díszítve
tálalják. A mártás maga krémes és lágy, a chilitől pikáns (a Peruban használt
sajt legjobban fetával helyettesíthető.) A mártást Aida, az Így főzünk mi könyv perui szereplője tanította nekem.
Ha már perui gasztronómia, nézzétek csak ezt a videót, kicsit átad abból a hangulatból, ami ott most a gasztronómiát övezi. Fantasztikus. (Köszönettel, Panamericana.) Ez pedig a valaha megírt legjobb cikk a perui gasztronómiáról (magyarul).
Szerintem mártogatóként is remekül megállja
a helyét, nyers zöldségekkel, pirítóssal, vagy a kedvenc chipszfélémmel, indiai
papaddal ajánlom. Utóbbi delikátüzletekben nálunk is kapható: a lencse-, vagy
csicseriborsólisztből készülő, szárított körlapokat olajban kell kisütni, de el
lehet készíteni zsiradék nélkül mikrohullámú sütőben is.
Perui sült paprikás-sajtos mártás (Papas a la
huancaina)
Hozzávalók (4-6 adag)
2 sárga kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva
25 dkg fetasajt, szobahőmérsékleten
12,5 dkg natúr krémsajt, szobahőmérsékleten
4 szem sós keksz
(pl. Tuc), durvára törve
1 kávéskanál csípős
paprikakrém
2 dl tej
só, bors
A sült paprikához a sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikát félbevágjuk,
kimagozzuk, és alufóliával bélelt tepsire helyezzük, a vágott felével lefelé.
Addig sütjük, amíg a héja fekete és hólyagos lesz. Mély tálba tesszük, lefedjük
átlátszó fóliával, majd kb. 15 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt a paprika összeesik,
és a héja könnyen lehúzhatóvá válik. Csíkokra vágjuk, és
meglocsoljuk némi olívaolajjal (akár 3-4 nappal előre is elkészíthető). A kencéhez aprítógépbe tesszük a felcsíkozott
sült paprikát, a fetasajtot, krémsajtot, az elmorzsolt sós kekszet, a csípős
paprikakrémet, valamint a tejet. Sózzuk, borsozzuk, majd teljesen simára pürésítjük.
A krém előre is elkészíthető.
3 hozzászólás:
finom lett! (és milyen gyorsan készült). köszi ezt a receptet (is). Eszter
finom lett! (és milyen gyorsan készült). köszi ezt a receptet (is). Eszter
Nagyon érdekes, igényes,mint mindig.Nem meglepő, de semmit sem tudtunk mindeddig Peru gasztronómiájáról,köszi!!!!!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal