Neonsárga, édes-keserű citromdzsem
Apró,
törékeny termete megtévesztő lehet. Tanja Grandits ugyanis filigrán külseje
ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú, meghatározó személyisége.
Michelin-csillagos baseli éttermébe rengeteg ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa
a séfnő vonzó ételeit. Saját meghatározása szerint az “Aroma kitchen” a védjegye,
ami elsősorban az illatokkal, fűszerekkel, kiegészítőkkel, szószokkal, öntetekkel
való magabiztos és újszerű bánásmódot takarja. Ellentétes ízeket, kontrasztos állagokat,
egzotikus fűszereket varázsol harmonikus egységgé, a végeredmény pedig színes,
nőies és lenyűgöző konyha. A salzburgi reptéri hangárban berendezett extravagáns
étterem tavaszi vendégséfjeként mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. Sokfogásos
menüje az egyik legizgalmasabb, legjátékosabb ételsor volt, amelyet valaha kóstoltam,
telis-tele apró meglepetésekkel. Fogásaiban a karfiolpüré jázminnal, török
joghurttal és mandulával, a sárgarépaleves kardamommal és sárgabarackkal, a fésűkagyló
retekkel és kávéval találkozott. Csupa izgalom és csupa meglepetés.
Tucatnyi
apró titkos kiegészítő között bukkant fel az alábbi pikáns citromkrém is. Senki
nem számított rá, kókusztejes currymártás alatt bújt meg egy pötty belőle, és úgy
felébresztette az ízlelőbimbóinkat, hogy azonnal kikönyörögtük a receptjét.
Itthon aztán némileg igazítani kellett a háztartási körülményekhez, a végeredmény
azonban lenyűgöző. Édes és keserű egyben, és bár desszerteket is extravagánssá
varázsol (mák-, vagy répatortát, panna cottát, vagy crème brulée-t,
mascarponekrémet, vagy linzerkarikát), mégis leginkább sós ételek kiegészítőjeként
a legemlékezetesebb. Például csirke- vagy libamájpástétom alatt, tonhal és sült
paprika mellett (pl. pirítóson, vékonyan), sárgarépakrémlevesben lapulva (egy kávéskanálnyi),
vagy spárga mellé mártogatónak, kevés majonézzel keverve.
Neonsárga, édes-keserű
citromdzsem
Hozzávalók
(két 3dl-es üveghez)
40dkg
(4 darab) kezeletlen citrom
1/2
kávéskanál őrölt kurkuma
6
szem egész kardamom
1
narancs kifacsart leve
40dkg
befőzőcukor
Nagyobb kockákra vágjuk az egész (kezeletlen!) citromokat
(héjastul), a magokat eltávolítjuk. Egy lábasban annyi vizet öntünk rá, amennyi
ellepi. Felforraljuk, és 20 percig főzzük erős lángon. Ekkor leöntjük róla a
vizet, és frisset öntünk rá (így a citrom elveszíti agresszív keserűségét).
Hozzáadjuk a kurkumát és a kardamomot. Újra felforraljuk, és addig főzzük, kb.
15-20 percig, amíg a citrom teljesen megpuhul. A kardamomot eltávolítjuk. Ekkor
robotgépben simára pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba a citrompürét, hozzáadjuk
a narancslevet és a befőzőcukrot. További tíz percig főzzük, végül sterilizált üvegekbe
töltjük.
8 hozzászólás:
Te érezted így egészben a kardamomot benne? Vagy csak én akarom nagyon érezni valamiért? :)
Jaj, ez 11 pont 10-ből.
Szuper. És mennyi ideig lehet tárolni?
Éppen készítem. Bár nem valószínű, hogy választ kapok addig amíg a forralás tart, de hátha: a robotgépben a főzővízzel együtt pürésítjük vagy nélküle?
Ja, és a tegnapi kérdés még mindig aktuális: mivel ez túl nagy mennyiség, fontos lenne tudni meddig tárolható (gondolom hűtőszekrényben)?
Pont elcsíptem a kérdést:) igen, vízzel együtt kell turmixolni. Szerintem elég sokáig eláll, mert azért van benne cukor. Hűtőszekrény, nekem az egyik üveg fel van bontva, kb. 4 hete a hűtőben, és semmi baja
Köszönöm. Ha minden ilyen flottul menne, ahogy Woody Allan is megmondta :)
És figyeljétek meg, hogy az is el fog állni, amiben csak 30 deka cukor van. :) persze ez csak elmélet...
Ez nagyon jol hangzik,en is megcsinalom, de en cukor nelkül szeretnem... mezzel??? Mit szoltok hozza??? Nem baj, ha nem lehet sokaig tarolni, inkabb csinalok többször kisadagokat!
40 :))))
Neked is van véleményed?
<< Főoldal