Rétesbatyu fűszeres, aszalt szilvás csirkével
A mai Irán, azaz
az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb
konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos
kulináris behatás épült be gasztronómiájába: Indiából a csodálatos basmati
rizs, az araboktól a bárány, a datolya, vagy a füge változatos használata, a törököktől
a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból is a különböző,
egzotikus fűszerek. Mindezek, az éghajlat adta adottságokkal, igazi gazdag,
izgalmas és elegáns konyhaművészetet eredményeztek. Középpontjában az ún.
khoresh-ek, vagyis fűszeres, lassan főtt egytálételek állnak, amelyekben
gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és
dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh
Aloo).
Az alábbi
mozifalatot a Szilvás Csirke című francia film bemutatójára készítettem még
néhány héttel ezelőtt. A film Iránban játszódik, és nyolc kis történetben meséli
el Nasser Ali Khan hegedűművész életét és halálát. A batyuban fűszeres sült
csirke töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával, és fűszerekkel.
A batyut persze ebben az esetben a praktikus fogyaszthatóság kedvéért találtam
ki, egyébként maga a szilvás csirke a lényeg, amely magában, vagy rizzsel az
igazi. Így becsomagolva pedig kiváló vendégváró.
Rétesbatyu
fűszeres, aszalt szilvás csirkével
Hozzávalók (24
darabhoz)
Töltelék:
4 csirkecomb
só, bors
4+4 evőkanál olívaolaj
60 dkg
hagyma, vékonyra szeletelve
1 evőkanál barnacukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál
őrölt szegfűbors
frissen reszelt szerecsendió
¼ kávéskanál sáfrány, 4 evőkanál forró vízben kioldva
20 dkg
aszalt szilva, forró vízbe áztatva, félbevágva
½ zöldalma, meghámozva, apró
kockákra vágva
2 csomag 8 lapos (2x15 dkg) réteslap
10 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Tetejére:
szezámmag
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük 4 evőkanál olívaolajjal,
és 190C fokos, előmelegített sütőben
kb. 50 perc alatt szaftosra sütjük. Közben
karamellizált hagymát készítünk: 4 evőkanál olívaolajon először üvegesre
dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, majd lassú tűzön, kb. további 15 perc
alatt arany színűre sütjük (a saját cukortartalmától eleve kissé karamellizálódik).
A végén hozzáadjuk a barnacukrot, még néhány percig pirítjuk. A karamellizált
hagymához adjuk a fahéjat, szegfűborsot, a frissen reszelt szerecsendiót,
valamint a sáfrányt, amelyet előzőleg 4 evőkanál forró vízbe áztattunk. A forró
vízbe áztatott, és félbevágott aszalt szilvát is a hagymához adjuk. A megsült
csirkecombokról lefejtjük a húst (a bőrét is), és falatnyi darabokra aprítjuk.
A szilvás-hagymás raguhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Végül hozzákeverjük a
felkockázott, nyers zöldalmát. A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A réteslapokat
kettéosztjuk (4 lap legyen egy réteg), megkenjük olvasztott vajjal, és
mindegyikből 6 téglalapot vágunk. Egy-egy púpos evőkanálnyi tölteléket helyezünk
rá, a két szélét behajtjuk, majd 5x11 cm-es batyukat hajtogatunk. Tetejét
megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Langyosan tálaljuk.
1 hozzászólás:
Sổ mơ số đề toàn tập
Mơ thấy mèo là điềm báo gì
Nằm mơ thấy mèo đánh con gì
Máy tính bảng là gì
Nằm mơ thấy người chết báo điềm gì
mơ thấy tai nạn giao thông là điềm gì
mơ thấy đám ma báo điềm gì
Cây mật gấu chữa được bệnh gì
mơ thấy vàng là điềm gì
nằm mơ thấy phân là điềm gì
Con trai thích con gái hôn ở đâu
quan hệ bao lâu thì tinh trùng gặp trứng
Bà bầu thường nghén vào tuần thứ mấy
Neked is van véleményed?
<< Főoldal