péntek, április 06, 2012

Las minute húsvéti kalács, fiúknak és lányoknak



A képen látható pöttyös húsvéti tojásokat Szigeti Zsófi stylist-tól kaptam, aki írt is egy szuper összefoglalót a tojásfestésről


Két héttel ezelőtti prágai látogatásom gaszttronómiai értelemben leginkább annyiban hagyott bennem nyomokat, hogy számos gyerekkori, nosztalgikus étel emléke elevenedett fel újra. Olyanok, amelyeknek már igazából a nevükre sem emlékeztem. Két ott töltött rövid napból most nekem úgy tűnik, hogy a cseh kulinária erőssége továbbra is egyrészt a hentesáruban (kolbász, sonka, virsli, stb.) rejlik (fantasztikus házi virslit vettem pl. az ottani termelői piacon), másrészt bizonyos típusú pékárukban. A sima közértes zsemlék, kiflik magasan verték az itthoni átlagot, és a –nem túl édes -kalácsok különböző fajtái is meggyőzőek.

Az alábbi receptben a cseh “tvarohovy závin” elnevezésű sütemény tésztáját variáltam, teljesen elhagytam belőle a cukrot, két részre osztottam, és egy sós (fiú) és egy édes (lány) változatot készítettem belőle. A kalács nem is jó kifejezés, hiszen ez inkább egy vajas-omlós tészta, az egyszerűség kedvéért maradt ez. A sós verzióban medvehagymapesztó (ehhez medvehagymát, kis reszelt parmezánt, egy marék pirított mandulát és olívaolajat turmixoltam le) és főtt sonka, az édesben kandírozott narancs és aszalt gyümölcsök, de az a jó, hogy a tölteléket fantázia szerint lehet variálni.  Krémes túró alatt a sima, krémszerű túrót értem (pl. a zöld dobozos osztrák “Topfen” felirattal, ill. Sparban, Lidl-ben is kapható ilyen. Ha hagyományos, morzsalékos túrót kapunk csak, azt érdemes áttörni).


Túrós-omlós tésztás kalács
Hozzávalók (2x12 szelethez)

60 dkg liszt
2 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
50 dkg puha vaj
50 dkg krémes túró

Töltelék:

Sós:
3 evőkanál medvehagymapesztó
20 dkg felkockázott főtt sonka

Édes:
10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg aszalt vörösáfonya
10 dkg mazsola
(vagy vegyesen aszalt gyümölcsök ízlés szerint)


A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, sütőporral és szódabikarbónával. Hozzáadjuk a puha vajat és a túrót. Elektromos keverővel összedolgozzuk, majd kézzel gyúrjuk tovább, hogy összeálljon. Két részre osztjuk, mindkettőből bucit formázunk, és folpackba csomagoljuk. 1 órára a hűtőbe tesszük pihentetni a tésztát.

A sütőt előmelegítjük 180C fokra, Mindkét buciból (külön-külön) liszttel megszórt gyúródeszkán kb. 30x22 cm-es téglalapot nyújtunk. A sós verziót megkenjük 3 evőkanál medvehagymapesztóval, majd rászórjuk a felkockázott sonkát. Az édes változatot megszórjuk az aszalt, ill. kandírozott gyümölcsökkel, kissé belenyomkodjuk a tésztába. Hosszában szorosan feltekerjük, és a két tekercset sütőlapon egymás mellé fektetjük. 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. (A sütés során kissé szétterül).