Las minute húsvéti kalács, fiúknak és lányoknak
A képen látható pöttyös húsvéti tojásokat Szigeti Zsófi stylist-tól kaptam, aki írt is egy szuper összefoglalót a tojásfestésről
Két héttel ezelőtti prágai látogatásom gaszttronómiai
értelemben leginkább annyiban hagyott bennem nyomokat, hogy számos gyerekkori,
nosztalgikus étel emléke elevenedett fel újra. Olyanok, amelyeknek már igazából
a nevükre sem emlékeztem. Két ott töltött rövid napból most nekem úgy tűnik,
hogy a cseh kulinária erőssége továbbra is egyrészt a hentesáruban (kolbász,
sonka, virsli, stb.) rejlik (fantasztikus házi virslit vettem pl. az ottani
termelői piacon), másrészt bizonyos típusú pékárukban. A sima közértes zsemlék,
kiflik magasan verték az itthoni átlagot, és a –nem túl édes -kalácsok
különböző fajtái is meggyőzőek.
Az alábbi receptben a cseh “tvarohovy závin” elnevezésű
sütemény tésztáját variáltam, teljesen elhagytam belőle a cukrot, két részre
osztottam, és egy sós (fiú) és egy édes (lány) változatot készítettem belőle. A
kalács nem is jó kifejezés, hiszen ez inkább egy vajas-omlós tészta, az
egyszerűség kedvéért maradt ez. A sós verzióban medvehagymapesztó (ehhez
medvehagymát, kis reszelt parmezánt, egy marék pirított mandulát és olívaolajat
turmixoltam le) és főtt sonka, az édesben kandírozott narancs és aszalt
gyümölcsök, de az a jó, hogy a tölteléket fantázia szerint lehet variálni. Krémes túró alatt a sima, krémszerű túrót
értem (pl. a zöld dobozos osztrák “Topfen” felirattal, ill. Sparban, Lidl-ben
is kapható ilyen. Ha hagyományos, morzsalékos túrót kapunk csak, azt érdemes
áttörni).
Túrós-omlós tésztás
kalács
Hozzávalók (2x12 szelethez)
60 dkg liszt
2 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
50 dkg puha vaj
50 dkg krémes túró
Töltelék:
Sós:
3 evőkanál medvehagymapesztó
20 dkg felkockázott főtt sonka
Édes:
10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg aszalt vörösáfonya
10 dkg mazsola
(vagy vegyesen aszalt gyümölcsök ízlés szerint)
A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, sütőporral és
szódabikarbónával. Hozzáadjuk a puha vajat és a túrót. Elektromos keverővel
összedolgozzuk, majd kézzel gyúrjuk tovább, hogy összeálljon. Két részre
osztjuk, mindkettőből bucit formázunk, és folpackba csomagoljuk. 1 órára a
hűtőbe tesszük pihentetni a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra, Mindkét buciból
(külön-külön) liszttel megszórt gyúródeszkán kb. 30x22 cm-es téglalapot
nyújtunk. A sós verziót megkenjük 3 evőkanál medvehagymapesztóval, majd
rászórjuk a felkockázott sonkát. Az édes változatot megszórjuk az aszalt, ill.
kandírozott gyümölcsökkel, kissé belenyomkodjuk a tésztába. Hosszában szorosan
feltekerjük, és a két tekercset sütőlapon egymás mellé fektetjük. 40 perc alatt
aranyszínűre sütjük. (A sütés során kissé szétterül).
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal