kedd, október 09, 2012

Gyömbéres – kókusztejes paradicsomleves



Nagyon szépen köszönöm a türelmet, a kis szünetnek nyomós oka volt: New York-ban jártam egy zseniális gasztronómiai szakmai konferencián. Évek óta szerettem volna részt venni rajta, és idén álltak úgy a csillagok, hogy minden szempontból volt rá lehetőségem. Élményekkel, tudással és inspirációval tele tértem haza, természetesen apránként mindenről beszámolok majd itt és egyéb fórumokon.

Most csak nagyon röviden vagyok itthon, az “őszi turnénak” következik még az utolsó –nem kevésbé izgalmas – állomása, részletek hamarosan.

A –mentális, fizikai és időbeli –átállás és a következő útra (munka) való intenzív felkészülés közepette sok mindennel nem tudtam foglalkozni, ami a konyhát illeti, de enni azért kell, és bevallom, jólesett a saját főztöm J. Nem tudom, ki hogy van vele, én a világ bármilyen izgalmas szegletében járok, amikor hazaérek, az első dolog, amit megkívánok, az nem is a hagyományos magyar konyha, és házias ízek, hanem a leves. A leves maga, mint olyan. Mondjuk lehetett volna egy jó vasárnapi húsleves is, de ma egyrészt kedd van, másrészt ennyi időm ezúttal nem volt. A kamrakészletből gazdálkodtam, így született ez a tízperces leves, amelyben azért visszaköszönnek a szívemnek és ízlelőbimbóimnak oly kedves egzotikus ízek. Curry, kókusztej, gyömbér, csípős, kicsit édes, és egyfajta lassú átmenet az itthoni ízek és a New York-ból hozott multikulti között.

Gyömbéres – kókusztejes paradicsomleves
Hozzávalók (2 adag)

2 evőkanál olaj
1 kis hagyma, finomra aprítva
1 púpos teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)
3 cm friss gyömbér, reszelve
3 dl paradicsomszósz (házi, vagy bio)
3 dl zöldség-, vagy szárnyas alaplé (vagy víz)
2 dl kókusztej
csipet cukor
1-2 teáskanál citromlé
Tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (utóbbi kapható a Culinarisban, Szép Kis Indiában és az Ikeában).

 

 

2 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

9:13 du.  
Blogger Unknown szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

9:13 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal