Ropogós, fűszeres magok
Tegnap este egy nagyon szép rendezvényen a Szépművészeti
Múzeumban ilyen magokat (is) kínáltam a vendégeknek, nagy sikere volt, sokan
kérdezték a receptjét. Ez egy jó kis snack, amit partira ajánlok, de szuper
ajándék is lehet (az ötletet egy amerikai magazinból vettem, ott jópofa dobozokba csomagolják). A legtöbb hasonló receptben olvasztott vajjal vonják be a
magokat, ennek viszont a titka a tojásfehérje, amitől nagyon ropogóssá válik
(viszont nem zsírossá, mint a vajtól). Az alapreceptet írom el, az is nagy
előnye, hogy ízlés, hangulat és rendelkezésre álló alapanyag szerint lehet
variálni –én tegnap kétféle ízesítésben készítettem, az egyik: füstölt paprika,
fahéj, szegfűbors, a másik: curry, rózsaszirom, narancsos só. A végeredmény
elsősorban a sósság-édesség, azaz a só/cukor arányán múlik, ezt mindenki saját
ízlése szerint tudja beállítani, nekem az alábbi működött. Fémdobozban hetekig
eláll - már ahol ilyenre van esély…
Ropogós, fűszeres magok –alaprecept
50 dkg mag (vegyesen, ami van: dió, kesu, mandula, stb.)
1 tojásfehérje
10 dkg finomítatlan nádcukor
kb. 2 teáskanál só
kb. 3 teáskanál fűszerkeverék (ízléstől, hangulattól
függően)
végén még durva szemű só
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Egy nagy tepsit, vagy
sütőlapot leterítünk szilikonlappal, vagy sütőpapírral. Egy nagy keverőtálban
kissé habosra verjük a tojásfehérjét (kézi habverővel, vagy villával, éppen
csak annyira, hogy picit habos legyen). Az edénybe szórjuk a magokat, és
összeforgatjuk a fehérjével. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a fűszereket, majd
átforgatjuk, úgy, hogy mindenütt egyenletesen érje. A tepsire terítjük egy
rétegben. 25-30 percig sütjük (sütőtől és magtól függ a pontos idő), majd
teljesen lehűtjük. Ekkor még nem ropogós, de a hűlés során tovább szilárdul, és
ropogóssá válik. Kissé összeáll, de könnyen darabokra lehet szedegetni. A végén
még összekeverjük duva szemű sóval.
1 hozzászólás:
Ha valami jót, különlegeset szeretnék, de nem agyonbonyolítva és unalmasan, akkor jövök ide!
Most sem csalódtam,a frankfurti "főzés", a z ételek pedig...szóval szuperek voltak!!!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal