Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával
Ananász, mangó, licsi,
passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaya, kumquat – a zöldség-
és gyümölcs üzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus
gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás
színű, gyakran hálóba, vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb
zöldségesnél kínálja magát, se sokan csak mustrálják. Pucolása a többi
citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belső fehér hártyától is
meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze
a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Dél-Kelet Ázsiában és Malajziában őshonos,
ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet.
A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve
kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét
hordozza magában. A távol-keleti
konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában,
néha tengeri herkentyűkkel, garnélával, és sok zöldfűszerrel. Ez ihlette az
alábbi salátát, amelyben összegyűjtöttem az ősz számos egzotikus gyümölcsét, de
természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.
Hideg kacsamellfilé őszi
gyümölcssalátával
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kacsamellfilé
só bors
Gyümölcssaláta:
1 citrom
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál nádcukor
1 cm friss gyömbér, reszelve
2 mokkáskanál chilipaszta
1 evőkanál szezámolaj
1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve
4 szem füge, cikkelyekre vágva
4 szem kumquat, felszeletelve
1 gránátalma magjai
1 fürt szőlő (pl. otelló), leszemezve
1 csokor menta, durvára aprítva
1 csokor koriander, durvára aprítva
A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük
a sütőt 160C fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk,
borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon,
lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A
kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy
mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig
pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába
csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a
citrom levét a szójszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyöbérrel, chilivel és
szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. A
pomeló vastag héját négy-öt cikkelyben élesen, a gyümölcs hosszanti irányába
bevágjuk, majd a héját lefejtjük róla (mintha narancsot hámoznánk). A gyümölcshúsról
lefejtjük a belső, fehér héjat is, majd apró darabokra szedjük. Összeforgatjuk
az öntettel, és a durvára aprított mentával, és korianderrel. Rászórjuk a gránátalmamagot,
szőlőszemeket, felkarikázott kumquatot, és a gránátalmamagokat (ezekkel már nem
keverjük, egyrészt mert törnének, másrészt a gránátalma beszínezné az egész salátát.)
A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.
2 hozzászólás:
Szárnyassaláta, Hideg balatoni fogas,Hideg tok vagy harcsa, (Forrás: A magyar úri család konyhája c.szakácskönyv)
Beautiful!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal