szerda, október 31, 2012

Kacsamáj chilis-mandarinos sütőtöksalátával



A minap a Két Szerecsen bisztróban jártam, ami a városban évek óta az egyik kedvenc helyem. Csak úgy, kávézásra, megbeszélésekre, reggelire, gyors ebédre, barátokkal, kollégákkal, külföldiekkel. A jó hangulaton és a kedves kiszolgáláson túl pont ezt a multifunkcionalitását szeretem nagyon – ide minden különösebb tervezés, szervezés és elvárás nélkül be lehet ülni, akkor is, ha még pl. nem tudom, hogy fogunk-e enni egyáltalán, vagy csak kávézunk/teázunk (a marokkói friss mentás tea a kedvencem, szerintem olyan csak itt van). A konyhája megélt már bizonyos hullámokat –ez az évtizedes pályafutásba bele is fér-, de az utóbbi hónapokban megint nagyon pozitív tapasztalataim voltak. A konyha korrekt, megbízható, alkalomadtán egészen kiemelkedő, és rendkívül változatos. Azt is szeretem, hogy a táblán, a heti ajánlatban mindig akad olyan étel, amire felkapom a fejem, kíváncsivá tesz, és kedvet kapok hozzá, hogy megkóstoljam.

Legutóbb például ehhez: “Kacsamáj narancsos sütőtökkel” –így szerepelt a táblán. Kimondottan meglepődtem, amikor kihozták az ételt, meg voltam róla győződve ugyanis, hogy a sütőtök csakis sült állapotban érkezhet, egy másodpercre sem jutott eszembe, hogy nyersen lesz az ételben. Az első meglepetés, majd az első falat után azonban bebizonyosodott, hogy nagy hiba, hogy ilyen formájában ritkán jut eszünkben, ugyanis kiváló. Friss, üde, és nagyon jól passzolt a kacsamájhoz. Ez az étel ihlette az alábbi salátát is, amelyet egy csattanósabb, csípős öntettel, sok zöldfűszerrel és némi gyümölcs (datolyaszilva) hozzáadásával fejlesztettem a saját ízlésemre. Elegáns előétel, vagy gyors ebéd/vacsora.

Kacsamáj chilis-mandarinos sütőtöksalátával
Hozzávalók (2 előétel méretű adag)

Öntet:
2 mandarin leve
1 mokkáskanál csípős chiliszósz
1 teáskanál méz
1 mandarin reszelt héja
2cm friss gyömbér, reszelve
4 evőkanál olívaolaj (akár Giuseppe féle mandarinos)
só, bors

25dkg sütőtök, nyersen, lereszelve
3 szál újhagyma, felkarikázva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor koriander, finomra aprítva
1 datolyaszilva, felkockázva
vegyes zöldsaláta

20 dkg pecsenyekacsamáj
2 teáskanál liszt
só, bors
1 teáskanál kacsazsír

A salátához először kikeverjük az öntetet: összekeverjük a mandarin levét a chilszósszal (pl. Sriracha, vagy Tabasco), a mézzel, hozzáadjuk a reszelt mandarinhéjat, a reszelt gyömbért, sót, borsot, végül az olívaolajat. A sütőtököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük (vagy vékony gyufaszálra vágjuk). Vásárlásnál érdemes arra figyelni, hogy olyan sütőtököt válasszunk, amelynek az egyenes része hosszabb, ezt sokkal könnyebb hámozni és reszelni, mint a kerek részt. A reszelt sütőtököt összeforgatjuk az öntettel, a finomra aprított kaporral és korianderrel, végül a felkockázott datolyaszilvával. Megsütjük a májat: felforrósítunk egy serpenyőt. A májat egészen vékonyan kevés lisztbe forgatjuk. A forró serpenyőbe pici kacsazsírt teszünk, majd beletesszük a kacsamájat, amelyet mindkét oldalán kb. 2-2 percig sütünk, majd pihentetünk. Tálaláskor durva szemű sóval hintjük meg. A salátával kínáljuk.