Heti Hármas: Konda Brigi, Mangódesszert, Libarillette
Minden hétfőn egy-egy hét három
legemlékezetesebb gasztronómiai élményét szeretném itt megosztani. Néha
étterem, néha recept, vagy valami teljesen más, természetesen a gasztronómiához
kapcsolódóan. A héten egy tányér, egy desszert és egy éttermi fogás.
Mind a blogból mind a könyveimből azt hiszem
elég egyértelmű, hogy tálalásban leginkább a fehér tányérokat részesítem
előnyben, egyrészt, mert nekem ez tetszik, másrészt, mert szerintem ezeken tud
legjobban előtérbe kerülni maga az étel. Egy aktuális nagy munkám során azonban
(részletek hamarosan) nem az én személyes ízlésemet kellett megjeleníteni, hanem
egy adott téma szellemiségét. Ehhez pedig sokkal jobban passzoltak a sötét és
színes tálalóeszközök. Konda Brigi keramikussal már régebben is kapcsolatban
voltam, akkor azonban valahogy még nem jött el az ideje az ő tányérjainak. Most
viszont igen. Nézzétek csak, milyen szépek! Ennyit a fehér tányérokról…A képen
is az ő munkája.
2. Mangó
vaníliás-fehércsokoládés joghurtöntettel (a képen)
Ferran Adria TheFamily Meal című könyvéről már tettem említést, az ajánlóban arra is utaltam,
hogy leginkább a desszertes receptek tetszenek benne, ugyanis mind egyszerű,
mégis mutat valami újat. Ez a könnyű, üde mangós édesség pont ilyen.
2 személyre feszeletelünk egy
mangót. Vízgőz fölött felmelegítünk 5dkg fehércsokoládét. Levesszük a tűzről,
kissé lehűtjük (csak annyira, hogy ne legyen tűzforró), majd kézi habverővel
hozzákeverünk 12dkg natúr joghurtot és fél vanília kikapart magjait (ez nincs az eredeti receptben). A mangóra
kanalazzuk, majd meghintjük pirított mandulával és pisztáciával. (Ez egy nagyon
jó kis kiindulási alap, a mártás nyilván más gyümölcsökhöz is passzol, és azt
egyéb fűszerekkel is lehet ízesíteni (pl. kardamom, sáfrány).
3.Rántott libarillette, Mandula étterem/Gere Pincészet
A hétvége gasztronómiai eseménye kétségtelenül a
szigetmonostori Rosinante Fogadóban megrendezett “Stílusos Vidéki Éttermiség”
(jaj, ez a név…) elnevezésű rendezvény volt, ahol számos vidéki étterem főztjét
lehetett megkóstolni. A hangulatos programon többek között az Anyukám Mondta
(Encs), Chianti, (Veszprém) Nomád (Noszvaj), Walter (Perbál), Mandula (Villány),
Gusteau (Mád), séfjei mutatkoztak be. Számomra a legkiemelkedőbb fogás a
Mandula étterem rántott libarillette-je volt (mellette polenta és verjus
mártás), amely egyszerű volt, elegáns, és meggyőzött arról, hogy villámgyorsan
meg kell őket látogatni Villányban.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal