hétfő, február 27, 2012

Heti Hármas: Konda Brigi, Mangódesszert, Libarillette


Minden hétfőn egy-egy hét három legemlékezetesebb gasztronómiai élményét szeretném itt megosztani. Néha étterem, néha recept, vagy valami teljesen más, természetesen a gasztronómiához kapcsolódóan. A héten egy tányér, egy desszert és egy éttermi fogás.


Mind a blogból mind a könyveimből azt hiszem elég egyértelmű, hogy tálalásban leginkább a fehér tányérokat részesítem előnyben, egyrészt, mert nekem ez tetszik, másrészt, mert szerintem ezeken tud legjobban előtérbe kerülni maga az étel. Egy aktuális nagy munkám során azonban (részletek hamarosan) nem az én személyes ízlésemet kellett megjeleníteni, hanem egy adott téma szellemiségét. Ehhez pedig sokkal jobban passzoltak a sötét és színes tálalóeszközök. Konda Brigi keramikussal már régebben is kapcsolatban voltam, akkor azonban valahogy még nem jött el az ideje az ő tányérjainak. Most viszont igen. Nézzétek csak, milyen szépek! Ennyit a fehér tányérokról…A képen is az ő munkája.

2.  Mangó vaníliás-fehércsokoládés joghurtöntettel (a képen)

Ferran Adria  TheFamily Meal című könyvéről már tettem említést, az ajánlóban arra is utaltam, hogy leginkább a desszertes receptek tetszenek benne, ugyanis mind egyszerű, mégis mutat valami újat. Ez a könnyű, üde mangós édesség pont ilyen.

2 személyre feszeletelünk egy mangót. Vízgőz fölött felmelegítünk 5dkg fehércsokoládét. Levesszük a tűzről, kissé lehűtjük (csak annyira, hogy ne legyen tűzforró), majd kézi habverővel hozzákeverünk 12dkg natúr joghurtot és fél vanília kikapart magjait (ez nincs az eredeti receptben). A mangóra kanalazzuk, majd meghintjük pirított mandulával és pisztáciával. (Ez egy nagyon jó kis kiindulási alap, a mártás nyilván más gyümölcsökhöz is passzol, és azt egyéb fűszerekkel is lehet ízesíteni (pl. kardamom, sáfrány).

3.Rántott libarillette, Mandula étterem/Gere Pincészet

A hétvége gasztronómiai eseménye kétségtelenül a szigetmonostori Rosinante Fogadóban megrendezett “Stílusos Vidéki Éttermiség” (jaj, ez a név…) elnevezésű rendezvény volt, ahol számos vidéki étterem főztjét lehetett megkóstolni. A hangulatos programon többek között az Anyukám Mondta (Encs), Chianti, (Veszprém) Nomád (Noszvaj), Walter (Perbál), Mandula (Villány), Gusteau (Mád), séfjei mutatkoztak be. Számomra a legkiemelkedőbb fogás a Mandula étterem rántott libarillette-je volt (mellette polenta és verjus mártás), amely egyszerű volt, elegáns, és meggyőzött arról, hogy villámgyorsan meg kell őket látogatni Villányban.