Beteljesült álom: a Kaldeneker Lekvárosház
Narancsos céklalekvár, zsályás birsalmazselé, marcipános
egresdzsem. Kaldeneker Gyurit még régebbi, gyakori televíziós szerepléseiből
ismerhetik többen, idén viszont sokéves álmát váltotta végre valóra: lekvárfőző
üzemet alapított. Ezzel a lekvár- és chutneykészítők szerencsére egyre növekvő táborát
gyarapítja, talán azonban egyedüli olyanként, aki húszéves vendéglátóipari
háttérrel és tapasztalattal rendelkezik. Birsalmaszörp főzés közben, a budafoki üzemben
kérdezgettem.
A különleges
zöldségchutney-k, és érdekes lekvárok már nagyon régóta kapcsolódnak a
nevedhez, hogyhogy csak mostanra lett ebből vállalkozás?
Az én szakmám alapvetően a diplomáciai vendéglátás, a
kanadai nagykövetség szakácsa voltam évekig. Pályám során mindig nagyon
szerettem volna külföldi magyar követségen dolgozni, évekig vártam erre, de végül
nem sikerült. Közben mindig arról álmodtam, hogy egyszer az Életben majd lesz
egy saját lekvárfőző üzemem, ahol megvalósíthatom az elképzeléseimet. Ez sokkal
inkább izgatott mindig, mint egy étterem nyitása. Utóbbi egyáltalán nem nekem
való műfaj. Volt egy kedves ismerősöm, aki mindig hívott, hogy segítsek a
tihanyi éttermében, azonban soha nem vállaltam el, mert nincs hozzá megfelelő
tapasztalatom és affinitásom. Elmeséltem viszont neki, hogy miről álmodom, ő
pedig felkarolta ezt, és segített megalapítani az üzemet, ahol legálisan és
ellenőrzött körülmények között alkothatok. Mind időben mind pénzügyileg most
nyílt erre lehetőség.
Minden műveletet egyedül
végzel?
Abszolút. Saját kezűleg főzöm a lekvárokat és chutney-kat,
ezt nem is szeretném senkinek átadni. Egy különlegesebb chutney főzés közben is
alakul, hiszen például a gyümölcs édességétől, érettségétől függően kell
beállítani a fűszerezést, igazítani az ízeket. De a papírmunkát és az
adminisztrációt is én végzem, pedig nagyon nem áll jól. Csak hát muszáj
megcsinálni.
Honnan a lekvárok és
chutney –k iránti szerelem?
Meséltem, hogy a kanadai nagykövetség szakácsa voltam. A
követségnek volt egy saját kertje, amelyben rengeteg sárga koktélparadicsom
termett. Megkérdeztem a nagykövettől, hogy mi történjen ezzel. Ő meg csak
odafirkantotta: “csináljatok belőle chutney-t”. Aha, chutney-t. Húsz évvel
ezelőtt, amikor nyilván azt sem tudtuk, mi az. A követség bejárónője dolgozott
az ausztrál nagykövetségen is, ahol sok ilyesmit látott. Elkezdtünk ismerkedni
a műfajjal, bújtuk a könyveket, újságokat, elkezdtünk kísérletezgetni. A
kertben rebarbara is volt, abból például főztünk korianderes chutney-t, és főtt
húsokhoz adtam. Rájöttem, hogy ez egy szuper műfaj, ráadásul nem is áll messze
a magyar ízléstől, hiszen szívesen eszünk húsok mellé gyümölcsöket. Szóval,
beindult, főztük a chutney-kat, mindig volt vagy hat üveggel, azt adtuk
rendezvényeken is. Később már vendégségbe is ezt kellett mindig vinnem, gyorsan
elfogyott és szép lassan teljesen belebolondultam. A diplomáciai vendégek
mindig nagyon elfogadóak és nyitottak, hiszem számos országban megfordulnak, úgyhogy
rajtuk mindig le lehetett mérni, hogy mi tetszik és mi nem. Azt hiszem, akik
nyitottak az újdonságokra, azoknak nagyon is a kedvében tudok járni, szerintem
tudom, mit szeretnek az emberek.
Melyik ízekre vagy a
legbüszkébb?
Én azokat szeretem legjobban, amelyek nem hétköznapiak,
amelyekben van egy kis izgalom. A birsalmához nagyon jól passzol a zsálya, a
levendulás vilmoskörtéhez tihanyi levendulát használok, a rozmaringos
almazselét még a diplomáciából hozom, ez például isteni báránysülthöz. A
mandulás cseresznyechutney kacsa mellé. A narancsos céklalekvár libasülthöz,
vagy lazachoz kiváló, ebből egyébként most dolgozom egy almás-tormás változaton
húsvétra. Aztán itt vannak a mostardák, a körtés, vagy fügés, amelyek
fantasztikusak sajtokkal, pástétomokkal, vagy pecsenyékkel. A fűszeres
szilvaszós és a gyömbéres chiliszósz az ázsiai konyhában ismert mártások házi
változatai. A lekvárokhoz egyébként általában csak 15-20% cukrot használok, és
van cukormentes (fruktózzal készített) változat is, illetve nyírfacukros is
lesz, mert ezekre nagy a kereslet. Semmiben nincs aroma, tartósítószer,
színezőanyag, semmi kamu, csak természetes anyagok
Az érdekesebb
összeállításokra mennyire fogékony a közönség?
Változó, de általánosságban elmondható, hogy ha megfelelő
kombinációban kóstolják, olyan ételek mellett, amelyekhez tényleg jól illik,
akkor szinte minden ízlik mindenkinek. Amíg ismeretlen, addig tartanak tőle. De
ha meg tudom kóstoltatni, és adok hozzá hétköznapi főzési tanácsokat, tippeket,
akkor általában még az extrémebb ízeket is értékelik.
Mik a középtávú terveid,
mennyire akarod például kicsiben tartan az üzemet?
Még éppencsak elindultunk, interneten már lehet vásárolni,
és most kezdjük a további disztribúciót is. Nem gondolkozom nagy volumenben,
nem szeretnék multiknak beszállítani, hiszen maga a lekvárfőzés műfaja erre
alkalmatlan. Tudom, hogy mennyi lekvárt tudok főzni, inkább olyan üzletekben
szeretnék maradni, ahová tudatosabb,
igényes és nyitott vásárlók járnak, és ahol az átlagosnál job minőségű
termékeket forgalmaznak.
4 hozzászólás:
Végignéztem a kínálatot, és... köszi, ezek fantasztikusan jónak tűnnek! Most attól tartok, hogy a cikked hatására mindenki felvásárolja őket...
elrontom a saját linkem, ügyes...
Nagyon jónak tűnik ez a választék, remélem lesznek még hasnló boltok és cikkek:)
Nagyon csábítóak, elismerésem.
A következő mondat viszont nem helyes: "...van cukormentes (fruktózzal készített) változat is." A fruktóz is "rendes" cukor, gyümölcscukor, különleges eljárással készül, ezért cukorbetegeknek ez fogyasztható korlátozott mennyiségben. Szénhidráttartalma és kalóriája is azonos a sima cukoréval.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal