kedd, január 31, 2012

Kedvenc isztambuli éttermeim



Mivel hetente több e-mailt kapok, amelyben isztambuli étterem-, és szállástippeket kértek, itt volt az ideje, hogy újra készítsek egy kis összefoglalót. A helyekhez most csak rövid megjegyzéseket fűzök, szinte mindről írtam már részletesebben, tehát ha rákerestek (jobb oldalon, a keresőben), többet is lehet róluk olvasni.

Ciya Sofrasi
Számomra még mindig a No.1. étterem Isztambulban, soha nem hagynám ki. Az ázsiai oldalra kell érte átkompozni (Kadiköy).
Mit: hideg előételek, pisztáciás kebab, icli köfte, lahmacun, grllezett báránymáj, bulgur pilav, kandírozott zöldségek.
Foglalni nem szükséges, inkább ebédre ajánlom

Hamdi Restaurant
Másik klasszikus, ahová mindig elmegyek. Nyüzsgő, sokemeletes kebab ház, szuper kilátással. Foglalás kötelező, a legfelső szintre kell helyet kérni.
Mit: előételek, gránátalmás-diós saláta, pisztáciás kebab, künefe, baklava

Datli Maya
A legújabb felfedezésem, Isztambul egyik legjobb negyedében, Cihangir-ban található. Icipici kétemeletes, néhány asztalos bisztró, a város egyik legrégibb fatüzelésű kemencéjével. Kedvező árú ebédmenü, pide, lahmacun.

Lokanta Maya
Újragondolt török konyha egy harmincakárhány éves, New York-ban végzett séfnő tolmácsolásában. Kicsit magasabb árfekvés, nagyon hangulatos, foglalás nélkül esélytelen. Minden mezze, minden desszert.

Karaköy Lokantasi
Gyönyörű, hangulatos, old school étterem türkíz csempékkel. Fantasztikus mezzék (házi tarama, articsóka). Ebédidőben hunkar begendi (borjúragu padlizsánkrémmel). Foglalás muszáj.

Griffin
Elegáns halétterem, amelyet nem könnyű megtalálni, de érdemes. Öltönyös török közönség, a legfrissebb halak. Halas mezze, papríban gőzölt hal, királyrák nyárson. Foglalás kötelező.

Balikci Sabahattin
Remek halétterem Sultanahmetben, csak nyáron ajánlom. Bármi, aminek szezonja van, a nap fogása, desszertek.

Kalpazankaya
Kb. egy óra hajózás a paradicsomba….Burgazada szigeten kell kiszállni, majd lovaskocsival felmenni a sziget tetejére. Nagyjából bármi, leginkább hal.

Siirt Büryan Kebap Salonu
A Kadinlar Pazari kurd negyed/piac, amely önmagában is megér egy kört. Hát még a városfal közvetlen tövében található étkezde., ahol tandoori –szerű kemencében egészben grillezik a húst, a végeredmény zseniális. Grillezett bárány, ayran.

Kadiköy-piac
A Ciya miatt úgyis átkompozik az ember, a dilemma mindig csak az, hogy kóstoljunk-e előtte a piacon. Itt találtam a legjobb töltött kagylót, és a fűszereket, magokat, egyebeket mindig itt veszem meg.

Van Kahvalti Evi
Szuper reggelizőszalon Cihangirban. Sajtok, tojásos ételek (menemen), méz.

Urfalim Lahmacun Salonu
Lepukkant büfé, ahol zseniális lahmacun + ayran.
Muradiye Cad. No.22 Sirkeci / Eminönü


Tophane negyed
Milano, vagy Parma café
Az elsősorban a közeli egyetem diákjai által látogatott vizipipázónegyed mindenképpen megér egy látogatást. Az Istanbul Modern Museum mellett közvetlenül található sátrak alatt vizipipázni, backgammonozni, helyieket nézegetni, relaxálni lehet kiválóan. Az egyes kávézókban nincs konyha, viszont folyamatosan árusok kínálják a különböző finomságokat. Itt kóstoltuk a legjobb sajtos-spenótos gözleme-t.

Beyti
Csak megszállottaknak! Ez az elegáns étterem a reptérhez esik közel, taxival kb. 30 percre a várostól. Formális, fehérabroszos hely, klasszikus konyha.

Güllüoglu Baklava
Forgalmas cukrászda Karaköy-ben, minden van, mi szem-szájnak…

Altinoglu Baklavalari
Elsősorban pisztáciás édességekre, baklava félékre specializálódott üzlet Sirkeciben (és fölötte teázó), helyi fogyasztásra, vagy ajándékba.

Saray Muhallebici
Több üzlettel rendelkező desszertes, többek között a forgalmas Taksim tértől vezető sétálóutcában, az Istiklal Caddesi-n is. Tejberizs, pudingok, baklavák.

Mado fagylaltozó
Az egyik legjobb fagylalt, amit valaha ettem. Pisztácia, kecsketejfagylalt.


Szállások:

Hotel Centrum Istanbul (nagyon jó helyen, egyszerű, tiszta szálloda, nagyon barátságos személyzettel. Kb. 70eur/kétágyas)

Hotel Golden Horn Sultanahmet
A Kék Mecset közvetlen szomszédságában, remek terasszal (kb. 100Eur/kétágyas)

Hotel Pierre Loti
A Bazárral szemben, kellemes kis hotel, kb. 100eur/kétágyas)

Apartsturkey.com
Megbízható iroda, több lakással a város különböző negyedeiben (Cihangirt ajánlom), egy kétszobás (négyágyas) apartment ára 135eur/éj körül mozog)


Számos helyen írtam már isztambuli ajánlókat, esetleg érdemes azokat is átnézni:
http://www.diningguide.hu/hirek/kulfold/etterem-informacio-2264
http://chiliesvanilia.blogspot.com/search/label/isztambul
Stahl magazin 2011 ősz
Toplista Gasztronómia 2011


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Köszi.
A legjobbkor jött.

gambas

5:55 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

oHHHHHHHHHH nagyon halas vagyok erte.koszonom.
Ildiko

2:23 du.  
Blogger Bea aki kicsit mari is szerint...

2 hét múlva indulunk Isztambulba...és a kézikönyv mellé a Te beszámolóidat nyomtattam ki..köszi,hogy rövidített változatban is közzétetted!:) mint a középsulis kötelező olvasmányok..rövidítve :) ezer köszi,hogy megosztod velünk a gasztro-titkaidat! :)

9:54 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Bea probaltam egy email cimet szerezni de nem talaltam a site-odon.
Mi juniusba megunk de szivesen olvasnek beszamolot toled ha vissza jottetek. Nagyon jo utat es biztos fantasztikus lesz.
Ildiko

9:44 de.  
Blogger beaa szerint...

mi pár hete jöttünk haza...és én is nyomtattam pár dolgot Zsófitól:))

éttermek közül még a 'meze by Lemon Tree' nevű hely tett ránk nagy hatást, de a Hamdi és a Ciya is megvolt, csak ajánlani tudom mindenkinek.. Hamdiban foglalásnál hangsúlyozzátok, hogy ablak mellé szeretnétek kerülni!!

jó szórakozást mindenkinek, aki tervezi az utazást, én már mennék vissza...

itt egy (főleg képes) beszámoló, a fém tálkás ételek a Ciya-ból.
http://lilaborond.blogspot.com/2012/01/oo-isztambul-vagyom-nalad-lenni.html

2:10 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal