Mi legyen a datolyaszilvával?, avagy "Hurma 2012"
2006. óta (hat éve, uhh..)minden évben év végén, ill. év
elején –amikor a szezonja van –írtam a datolyaszilváról (mégiscsak ez a
legszebb neve, nem?). Még Brüsszelben kezdődött a rajongásom, ott kóstoltam
életemben először tökéletes érettségű gyümölcsöt. Idén itthon is rengeteg
helyen kapható, a Lehel-piacon minden harmadik zöldségesnél volt, és gyönyörű
darabokat katptam (200-400Ft/db).
Lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos, az
egyik kedvenc gyümölcsöm. Az egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell
választani, ami puha, de feszes, kb. mintha egy érett ringlót választanánk. Ha
mégis csak kőkeményet kapunk, akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten utóérik,
amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal.
Alább azt szeretném megmutatni, hogy mi mindenre lehet
felhasználni azon kívül, hogy az ember nyersen megeszi. A grillezett
kecskesajttal is zseniális, a legkülönlegesebb pedig a csípős mártásban.
Az összeállítások (szerintem receptnek túlzás is lenne
nevezni) elkészítéséről itt a videó is, amelynek végén a datolyaszilva-színű
csizmám is felbukkan egy másodpercre.
1. Rukola datolyaszilvával, kecskesajttal és pirított dióval
Sima citromos-mézes-olívaolajos vinaigrette öntettel
összeforgatom a rukolát. Felszeletelt datolyaszilvára halmozom, majd megszórom
morzsolt kecskesajttal és durvára aprított pirított dióval.
2. Grillezett kecskesajt datolyaszilvával és mandulával
A felkockázott datolyaszilvára pici mézet csorgatok, majd a
sütő grillfokozatán kb. 4-5 perc alatt dzsem-szerű állagúra sütöm. A sütési idő
utolsó percében hőálló tálkában beteszem a vastagabb szeletre vágott
kecskesajtot/fetát is, azt épp csak átlangyosítom, a széle picit megpirulhat. A
kecskesajtot a grillezett gyümölccsel, néhány szem pirított mandulával és
pirítóssal tálalom.
3. Garnéla csípős datolyaszilvás koktélmártással
A szürke garnélákat bambuszpárolóban kb.6-7 perc alatt
meggőzölöm, amíg rózsaszínűre vált a színe. Közben elkészítem a koktélmártást:
4 adaghoz összepépesítek (villával, vagy botmixerrel) egy nagyon érett hurmát.
Hozzáadok 1 tk édes chiliszószt, 1tk csípős chiliszószt (pl. sambal oelek),
1-2ek citromleves, 1tk ecetes tormát, 1 tk frissen reszelt tormát, pici mézet,
sót, borsot. A garmélát ezzel a mártással tálalom.
4. Vaníliás joghurt datolyaszilvával és ropogóssal
A joghurtot kikeverem mézzel, vaníliával és citromlével.
Poharakban rétegezem durvára tört kekszmorzsával (ha van speculoos, azzal a
legfinomabb), pirított dióval és a felkockázott gyümölccsel.
A kedvenc hozzászólásom a 2006-os posztból:
“Annak idején édesapám rendszeresen hozott külföldről, és
érettségi foka szerint más-más hangsúllyal mondtuk, hogy "hurma jó".
:-)
Címkék: noltv
6 hozzászólás:
Szia Zsófi,
A legjobbkor jött az ismeretterjesztés a hurmáról, én is a Lehelre járok és napok óta csak úgy kerülgetem, némelyik árusnál a nevét sem tudtam kiolvasni a táblán..azt is csak úgy sejtettem, hogy gyümölcs lehet :) Szóval köszi a tippeket, és mivel rukola őrült vagyok, ez lesz az első! Üdv, Zsuzska
Itt ausztriaban khakinak hivják.?
nalunk Izraelben meg afarsemon-nak, angolul persimmon. Epp itt is szezonja van es nagyon finom! köszi az ötleteket!
izraelbe afarszemoni-nak hivjak
Oh, rukolára kerestem, és megjelenik hozzá az egyik kedvenc gyümölcsöm is! Éppen van is a konyhában egy darab. Köszi!
Egyébként én is khakinak ismertem egy ideig, mert külföldön szoktam venni. Majd amikor megtudtam, hogy datolyaszilva, elcsodálkoztam, mert sem a datolyára, sem a szilvára nem emlékeztetett :)
50-55 évvel ezelőtt szilvaparadicsom néven sokkal apróbb méretben árulták a zalaegerszegi piacon a téli hónapokban. Pedig abban az időben még nem volt ilyen óriási a déligyümölcs import. Különlegesen finom ízű, már akkor is szerettem...
Neked is van véleményed?
<< Főoldal