hétfő, február 13, 2012

Csicsókahummusz, macaron nap és továbbiak



 Csicsókaszezon közepette vagyunk, én nagyon szeretem, csak pucolni ne kéne. Főleg, amikor olyan miniatűr, igen göcsörtös darabokhoz jut az ember, olyankor dupla mennyiséget számolok bruttóban, mert annyi hulladék keletkezik a hámozásnál. Átfogóan írtam a csicsókáról még 2007-ben (abban a posztban tíz felhasználási javaslat is megbújik), csicsókaleves a Malackarajon, négy szuper csicsókarecept Gabojszától a mostaniMagyar Konyhában, ill. csángó csicsókaleves nála.

Nálam az idei csicsókaszezon egyértelmű szupersztárja a csicsókahummusz lett, ami gyakorlatilag pont úgy készül, mint a hagyományos csicseriborsós, csak csicsókából. A tahini eszméletlenül kihozza a csicsóka mogyorós karakterét, viszont ellensúlyozza az édességét.


Csicsókahummusz
Hozzávalók (4 kis adag)

30dkg csicsóka (pucolt súly, előtte kb.50dkg)
csipet só
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, reszelve
2 evőkanál citromlé
2 púpos teáskanál tahini

A meghámozott csicsókát sós vízben kb. 35 perc alatt teljesen puhára pároljuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, a citromlevet és a tahinit, majd botmixerrel, vagy robotgépben teljesen simára pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk.


Csicsókán kívüli egyéb híreim:

Nagy Judit televíziós műsorvezetőnő nagyon szép, személyes csokoládékollekcióval mutatkozott be. Részletek itt, csak limitált kiszerelésben kapható.

Huhú, március 20-án Magyarországon is a macaron napja lesz, kíváncsian várom, csatlakozzatok a facebook-on az eseményhez.

A vasárnapi Wamp-on remek kekszest fedeztem fel, váci cukrászfamília új vállalkozása ez, ha jól látom, kóstoltam mind a négy féle kekszet, a diós tetszik a legjobban. Legyen csak sok ilyen.

Aki esetleg Valentin-napi programot keres, fontolja meg az alábbi vacsorát a hangulatos Tranzit Art Café-ban:

Szarvasgomba&Pezsgő vacsora 13 fogásban
Menü:

Cézársaláta Speciál 
Szarvasgombás Burgonyahableves
Érlelt Kapolcsi Sajt Mézzel

Libamájpástétom Céklalekvárral, Tortillába tekerve
Szarvasgombás Libamájhab Tokaji Aszú-zselével
Narancsos Füstölt Kacsamell, Céklalekvárral

Teában Pácolt Aszaltszilva Bacon-be tekerve, Balzsamecetszósszal
Érlelt Speck-sonka Lilahagymalekvárral
Borjúsajt Szarvasgombás Majonézzel

Grillkolbász-variációk Narancsos Mustárral
Grillezett Csirkemell Tárkonyos Ananásszal

Francia Palacsinta Szarvasgombás Szilvalekvárral
Kókuszos Tejberizs Tokaji Aszú-zselével


A pezsgőket bemutató kézműves borászok, Szentesi József és Légli Géza, 5 féle pezsgő kóstolóval várják a vendégeket:
Piros Habzóbor, Kislaki Bormanufaktúra 
Rajnai Rizling pezsgő, Kislaki Bormanufaktúra 
Hamburgi Muskotály pezsgő, Szentesi Pince 
Rajnai Rizling pezsgő, Szentesi Pince 
Chardonnay pezsgő, Orsolya Pincészet 

Az 13 fogásos szarvasgombás menü és a kézműves pezsgő sorozat ára a helyszínen: 6000 / fő
Pároknak és elővételben történő jegyvásárlásnál kedvezményeket is biztosítunk!
Elővételben: 5500 Ft / fő    Elővételben, pároknak: 5000 Ft / fő

Helyszín: Tranzit Art Café 
Időpont: 2012. Február 14., kedd 19.00 – 23.00
Asztalfoglalás és info: tranzit@tranzitcafe.com

Cím: Tranzit Art Café, 1116 Budapest, Kosztolányi Dezső tér (Bukarest u.-Ulászló u. sarka, volt Volánbusz pályaudvar ) Tel.: 06 1 209 3070

(Aki rendszeresen olvassa a blogot, tudja, hogy nem szoktam közzétenni ilyen eseményeket, ez alól most azért teszek kivételt, mert a szervezők nagyvonalúan felajánlottak egy kétszemélyes vacsorát, amelyet 150 közgázos egyetemista között fogok kisorsolni holnap egy előadásomon.)

Címkék: ,


 

 

3 hozzászólás:

Blogger Nóri szerint...

Láttam a videón, hogy Kata hámozta a csicsókát. Én kapargatom, mint az újkruplit. Úgy sem tart tovább, csak több marad.
Eddig F.Eszter levesét csináltam meg, nagyon finom volt, amúgy gyerekkorom óta kizárólag nyersen ettem eddig.

9:26 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Karajon a turnírozó kést ajánlgatják csicsókahámozásra.

2:00 du.  
Blogger chriesi szerint...

De jó ötlet ez a hummusz!

8:24 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal