Lokanta Maya, Isztambul
Úgy tűnik , az isztambuli éttermekbe is betört az újhullám.
A hagyományos vendéglőkön , családi kifőzdéken, kebab-házakon és egyszerű büféken
túl néhány év alatt az őrült fejlődésben lévő, prosperáló városban a gasztronómiai
paletta is virágzásnak indult. Felnőtt egy új séfgeneráció, amelynek képviselői
világhírű szakácsiskolákban sajátították el a konyhaművészet tudományát, és akik
neves külföldi éttermekben szereztek tapasztalatot, hogy aztán saját városukban
tegyék le az alapjait egy modern, kreatív –de szigorúan a regionális török (sőt
ottomán) konyha gyökereihez visszanyúló- kulináris irányzatnak.
Egyik jeles képviselője
Didem Senol –a 33 éves hölgy 2010-ben számos rangot zsebelt be, többek között
az év séfje címet. A dzsentrifikálódó karaköy-i kikötő egyik csendes utcájában
található a Lokanta Maya névre keresztelt vendéglője, amely modern, mégis
meghitt beltérrel, érdekes design-elemekkel (tonnányi dió a falban) és kitűnő,
modernizált, elegáns és vagány fogásokkal nyűgözi le közönségét. Az étlap
naponta változik, mindig az évszaknak és a hangulatnak megfelelő.
Látogatásunkkor
az előételekben tobzódunk: ropogósra sütött szardella (azaz hamsi, aminek szezonja van) citromos
aiolival, cukkinitócsni (mücver) kapros joghurttal, pikáns gránátalmasaláta,
fantasztikus, krémes lóbab-püré marinált füstölt makrélával, házi tarama (majonéz-szerű
halikrakrém), grillezett kecskesajt datolyaszilvával (utóbbit el is készítettem, isteni, gyors). A Lokanta Maya-ban a a desszertek lélegzetelállítóak -ha valaki netán eljutna ide, rendelje meg az összeset, ami étlapon van. Rubintvörösre sült birsalma kecsketejfagylalttal, bódító rózsafagylalt, krémes,
kámforos-édesgyökeres ízeket idéző masztikás puding, valamint tejfagylalt, fűszeres
keksz és a dzsem-szerűre főzött datolyaszilva tökéletes triójára épülő kompozíció. Egyszóval kihagyhatatlan gasztronómiai élmény, a desszertek egyenesen kötelezőek.
A legtöbb fogás olyan inspiráló volt, és olyan mély nyomott hagyott, hogy valamilyen formájukban szinte kivétel nélkül megjelent már azóta a konyhámban. A képen látható előéetel például tökéletes kezdése lehet egy elegáns menüsornak, de akár gyors vacsorának is megteszi. Receptnek nem is nevezném, mindössze a következő történt: néhány szelet füstölt halra került kevés olívaolajjal és citromhéjjal összekevert szójabab, olajbogyó és finomra aprított lilahagyma, valamint ropogósra sütött pármai sonka.
Címkék: hal, isztambul, Magyar Narancs
1 hozzászólás:
Pentek este elvittem a csaladot a Maya-hoz, es sajnos nem fertunk be, akarmilyen szepen is kertem, hogy csak a meze-ket hadd kostoljuk meg :( de kivulrol nagyon szep helynek latszott es kovetkezo alkalommal valahogy be fogunk jutni! ;)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal