Tormás-céklás túrókrém, pumpernickel
Gyors és látványos kis vendégváró falatka ez, főzésből
megmaradt féladagos alapanyagokból eszkábáltam össze három perc alatt. Amikor
sült céklát készítek, mindig jóval többet sütök a kelleténél, alufóliába
csomagolva ugyanis kiválóan eláll néhány napig a hűtőben, és vagy egyszerűen
meglocsolom kevés olívaolajjal, és megsózom, vagy salátához, esetleg leveshez
használom fel. Most lereszeltem, és kencét készítettem belőle. Elég jó kis színe van. Tetején durvára vágott
pisztácia.
Pumpernickel kenyérre kentem, erre a német származású, sötét barna, szinte fekete színű, többnyire
téglalap formájúra vágott, előszeletelve kapható kenyérre, én a DM-ben szoktam
venni. Durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos,
az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor édeskés, elsőre, sokan
nem szeretik, pedig van, amihez nagyon jól passzol. Például ehhez a pink
kencéhez.
Tormás-céklás túrókrém
Hozzávalók (kb.12
szelet)
12,5dkg krémes túró
1 kisebb sült cékla,
meghámozva, finomra lereszelve
1 kisebb zöldalma, meghámozva, finomra lereszelve
1 teáskanál ecetes torma
1 teáskanál frissen reszelt torma
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál zöldcitromlé
só, bors
A hozzávalókat összekeverjük, és rozskenyérre (vagy
pumpernickelre) kenjük. Kifejezetten jót tesz az ízeinek, ha áll egy órát.
Tetejét megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával, vagy más maggal.
Ez pedig egy új gasztronómiai oldal, szerzője Dibbuk művésznéven publikál, írásaival a Pesti Műsorban találkozhattatok.
2 hozzászólás:
Pompás színek!!
Kipróbáltam: nagyon selymes, harmonikus ízek meglepő, de gyönyörűséges egyvelege. Igen jó recept, köszönöm!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal