kedd, február 19, 2008

Hölgyem, leheletnyi szerecsendiót, szabad?

Álmomban, törzsvendég vagyok egy étteremben.
Konyhájában a séf minden egyes reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse. Fűszerlaboratóriumában több száz, varázslatos, illatos, egzotikus mag, gyökér, szárított virág sorakozik -, mind csak arra vár, hogy a konyhafőnök hangulatától, ötletétől vezérelve kerüljön felhasználásra: kiemelje valamely alapanyag jellegzetes tulajdonságait, vagy éppen meghökkentő ízkombinációt alkosson vele. Szegfűbors, csillagánizs, kardamom, szegfűszeg, vanília, bódítóan átható, de kellemes illata lengi be az egész éttermet. Szervízkor gusztusos kis tégelyekben sorakoznak a porok (ép csak annyi, amennyit aznap estére megőröltek), az asztalunkhoz pedig sommelier-hez hasonlóan fűszermester (mondjuk herborista?) érkezik, aki a fogással harmonizáló fűszert ajánl, bemutatja az eredetét, elmagyarázza a tulajdonságait, szagoltat, mesél, végül teátrálisan megszórja vele az ételt.

A desszertként rendelt csokoládétortához ízléstől függően választható kiegészítőket sorol. Nagy titkok tudója: a csokoládéhoz nem passzol ám minden. Arról nem is beszélve, hogy a különböző (minőségi) fajták olyan jellegzetes ízjegyeket viselnek –a citrusostól, a dohányos, füstösig, hogy külön művészet eltalálni, hogy melyiket mivel lehet szépen társítani. A szerecsendiót sokan nem kedvelik erőteljes aromája miatt, megfelelő mennyiségben pedig csodákra képes.

Az alábbi, illatos csokoládés süteménnyel garantáltan nem lehet befürödni. A szerecsendió a lényeg–de azért csak óvatosan, nagy mennyiségben ugyanis kábító hatása lehet, ez pedig mondjuk egy romantikus estén talán nem kifejezetten kívánatos. Vagy igen.

Triplán szerecsendiós csokoládétorta

Hozzávalók (4adag)

12dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú keserű csokoládé
1 nagy tojás + 1 tojássárgája
6dkg vaj
8dkg cukor
3ek liszt
1tk vaníliakivonat
1kk só
egész szerecsendió, frissen reszelve

A sütőt előmelegítjük 170C-ra. A csokoládét darabokra törjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a sót és a frissen reszelt szerecsendiót. Lábasban vizet forralunk, amikor gyöngyözik, ráhelyezünk egy akkora edényt, amely pont ráilleszkedik. Az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Amíg a csokoládé felolvad (ne legyen forró!), kézi habverővel fehéredésig, sűrűre kikeverjük a tojást a cukorral és a vaníliával. Óvatosan hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd a 3ek lisztet. Alufóliával kibélelt formába (egyszemélyes tálkákba, vagy kis átmérőjű tortaformába) töltjük, majd kb. 18-20 percig sütjük –a közepe legyen még kicsit lágy. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal reszeljünk rá az egész szerecsendióból. Tálaláskor is reszelünk rá: ez a harmadik és egyben legfontosabb adag, mert ez fog legintenzívebben érződni. Tejszínhabbal kínáljuk.

Címkék: ,


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

ez 1 csodálatos post, itt érzem az orromban az összes fűszerillatot. köszönöm...

11:12 du.  
Blogger Grenadine szerint...

én is odavagyok ezért az álmodért :)

11:14 du.  
Blogger Anna szerint...

Ez fantasztikus, legekben. Megtaláltam hogyan használom fel azt az isteni házi tejszínt. Elkészítem ezt a csokoládé álmodat.

9:34 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Megvan a desszert a házasságira!

5:54 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal