kedd, június 05, 2007

Eperfagyi+eperfagyi=eperfagyi

Tuudom, már megint fagyi. De hát mit csináljunk, ha egyszer nyár van? A granita, vagyis jégkása már tavaly nyáron is aratott, idén az első adag eperből készült. Ezt a szíciliai eredetű édességet azoknak is ajánlom, akik még nem szereztek be a fagyigépet. Hűsítő, könnyű, és elkészítése igazán minimális erőfeszítéssel jár: a gyümölcshúst az ember csak összepürésíti egy kis sziruppal és citromlével (ízléstől függően lehet használni fűszereket, vagy alkoholt is), be a mélyhűtőbe, pár óra múlva kapargatás, és már kész is. Olyan, mintha intenzív ízű, jéghideg gyümölcsöt kanalazna az ember. Tálalható önmagában, vagy más fagyi tetején is, én pl. joghurtfagyin, vagy vanílián szoktam. Most is így volt, a képen nem látszik, de a kehely alsó fele joghurtos eperfagyi (amiről egyébként azóta is azt gondolom, hogy a létező legfinomabb eperfagyi recept), erre került az epergranita. Az alja még a saját szedésű eperből, a teteje sajnos már nem.

Epergranita

1/2kg eper
fél citrom leve
1dl víz
3-4ek cukor (vagy ízlés szerint)

A vizet és cukrot egy kis lábasban összeforraljuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon (a cukor mennyisége ízléstől és az eper ízétől is függ). Hozzáadjuk a citromlét, és lehűtjük. Az epret feldaraboljuk. Hozzáöntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel, vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét egy nagy lapos műanyag edénybe töltjük ( vagy pl. kettő fagyisdobozba), és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. 1 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor egy-két óránként.

Más graniták:

Sárgadinnye

Címkék:


 

 

6 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ebben a nagy melegben (főleg, hogy az iroda ahol ülők, szinte csak ablakokból áll, úgyhogy a hőmérséklet az egekben jár)nagyon kívánatos ez a recept. Hétvégén megcsinálom!

11:39 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Éljen ,Éljen megtaláltalak téged!!!!Végigolvastalak és fantasztikus receptek vannak fent.
Én is saját kis gyárat müködtetek itthon konyha címszó alatt és nagyon jó, ha az ismerősök úgy mennek el egy jó kis vacsi után, hogy másnap mit is főzök... :)Ha nem zavar esetleg küldenék néhány sajátkát néked.
Sok Puszi : Málnus

2:45 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

üdvözöllek, Málnus

1:10 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Még van eper? Régen jártam piacon :O
A joghurtos eperfagyi valóban nagyon finom, gondolom, málnával is működik.

4:22 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Az (új, belvárosi) Auguszt Cukrászdában lehet kapni mentás eper fagyit! Isteni! Ajánlom mindenkinek, nem "fogkrém ízű", hanem pont jól feldobja!

2:49 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nem csak a belvárosiban! Én a farkasérti Augusztban is ettem és tényleg finom, üdítő! Sőt volt nekik gyömbér és kakukkfű(!) fagyijuk is!
Szép lett az új üzlet?
drszaszpeter

2:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal