Hidden Kitchen – egy titkos hely Bécsben -Kutas Juli, Bécs - #gasztrocsajok 5.
Fotó: Wolfgang Hummer - Brandstatter Verlag
Sorozatomban olyan, inspiráló #gasztrocsajokat mutatok be az egész világról, akik a gasztronómiában, vagy annak valamilyen kapcsolódó területén találták meg a saját útjukat. Célom, hogy ihletet és jó példákat hozzak, valamint megmutassam: érdemes a saját, önazonos utunkat járni, akkor is, ha az esetleg elsőre furának és/vagy rögösnek tűnik. Fogadjátok sok szeretettel a következő szereplőt: Kutas Juli, a szupersikeres bécsi Hidden Kitchen alapítóját, tulajdonosát.
A sorozat eddigi szereplői:
#gasztrocsajok 1.: Baktay Anna-Réka, a ComfortZone: Berlin Cookbook kitalálója
#gasztrocsajok 2: Didem Senol, Isztambul legjobb szakácsnője
#gasztrocsajok 1.: Baktay Anna-Réka, a ComfortZone: Berlin Cookbook kitalálója
#gasztrocsajok 2: Didem Senol, Isztambul legjobb szakácsnője
Julia Kutas, vagyis Kutas
Juli Bécs egyik gasztronómiai sikersztorijának ötletgazdája és alapítója. Nemrég
nyitotta meg a kreatív, egészséges ételeket, kínáló Hidden Kitchen bisztró második
üzletét, tavaly év végén City Picknik címmel nagyszerű szakácskönyve jelent
meg, rajongói a kezdetektől fogva imádják, olyannyira, hogy könyvéhez 10.000
Eurót dobtak össze közösségi finanszírozásban. Juli szülei magyarok, ő maga Bécsben
született, kéthónapos kisfiához azonban már most magyarul beszél.
Milyen Bécsben gasztronómiai
vállalkozásba fogni?
Jó. Az engedélyeztetésekkel
kimondottan jól lehet boldogulni, ezzel kiváló tapasztalataim voltak, egyszerűbb,
mint Magyarországon. A legnagyobb nehézség a súlyos terhek és költségek
kitermelése és viselése. Az emberi erőforrás finanszírozása a legjelentősebb tétel.
Honnan jött a Hidden Kitchen
ötlete?
A főzés mindig is szenvedélyem
volt, 18 évesen már orientális pikniket szerveztem a barátaimnak az egyik bécsi
parkban. Londonban művészettörténet
és kultúrmenedzsment szakon diplomáztam,
de a gasztronómia ott is mindig központi beszédtéma volt. Később amolyan
gerilla cateringet üzemeltettem a saját kis konyhámból, amit a megrendelőim
soha nem láttak, innen a Hidden Kitchen (“rejtett konyha”) neve is.
Melyik volt a legnehezebb időszak?
Amikor az első kerületi üzletet
nyitottam, az gyakorlatilag egy “one woman show” volt, vagyis egyszemélyben
voltam a mindenes: én voltam a kreatív vezető, én találtam ki a recepteket,
szinte egymagam főztem, vittem az irodai munkát, és felszolgáltam. Szerencsére
rögtön beindult, és a mai napig dübörög. A második Hidden Kitchen nagyobb
falat, két évig vártam az ingatlanra, ráadásul ez egy gyönyörű Bauhaus épület,
amit a felújításnál is figyelembe kellett vennünk. Egyébként a nehézségeket
valahogy mindig elfelejtem utólag, mert azokat felülírja a siker, és az útnak
fontos állomásai.
Sokan tartanak tőle, hogy ha
éttermet nyit az ember, akkor beszippantja az üzleti adminisztráció, és kevés
idő marad a kreativitásra, te ettől nem féltél?
Én speciel szeretem a
menedzsment részét is, sőt, még a könyvelést is. A kreatív oldalt mindenkinek
magának kell tudni beállítani: ha például úgy dönt egy étterem, hogy hetente változik
az étlapja, akkor úgyis rá van kényszerítve, hogy minden héten új recepteket
találjanak ki. Jó csapatot kell összegyűjteni, hogy mindenkinek meglegyen a
maga feladata.
Nagyon szép lett a City
Picknik szakácskönyved, ennek a létrehozása is egy tudatos elhatározás volt?
Könyvet már évekkel ezelőtt
szerettem volna, fel is hívtam még régebben egy könyvkiadónál dolgozó barátnőmet,
aki közölte: ne is álmodjak arról, hogy kiadják, mivel sem nevem, sem ismertségem
nincs. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, arra gondoltam, hogy ez egy ördögi kör,
ha nem adnak ki, akkor sosem lesz nevem. Saját kiadást fontolgattam, amihez közösségi
finanszírozást szerettem volna megpróbálni. Készítettünk egy nagyon vicces videót,
aminek köszönhetően a rajongóim végül 10.000 Eurót adtak össze. Ekkor újra
jelentkeztem a kiadónál, aki azonnal le is csapott az ötletre, így született
meg a City Picknik.
A Hidden Kitchenben melyek a
legnépszerűbb ételek?
Egyértelműen minden, ami édesburgonya.
Ezen kívül a bárányfasírt, ami az egyik személyes kedvencem, és ami először egyáltalán
nem ment, de aztán addig kóstoltattuk ingyen, amíg a vendégek megszerették, és
ma már az elsők közt fogy el. Quiche-ből pedig az elmúlt négy évben egyetlen
egyszer sem készült egyforma.
Hidden Kitchen, Bécs
Farbergasse 3.
Invalidenstrasse 19.
Villáminterjúm Julival a Hidden Kitchen-ben készült:
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal