Főzéssel az előítéletek ellen -Nadia Zerouali, Amszterdam - #gasztrocsajok 4.
Sorozatomban olyan, inspiráló #gasztrocsajokat mutatok be az egész világról, akik a gasztronómiában, vagy annak valamilyen kapcsolódó területén találták meg a saját útjukat. Célom, hogy ihletet és jó példákat hozzak, valamint megmutassam: érdemes a saját, önazonos utunkat járni, akkor is, ha az esetleg elsőre furának és/vagy rögösnek tűnik. Fogadjátok sok szeretettel a harmadik szereplőt: Nadia Zerouali, marokkói származású, holland szakácsnőt, szakácskönyvszerzőt.
A sorozat eddigi szereplői:
#gasztrocsajok 1.: Baktay Anna-Réka, a ComfortZone: Berlin Cookbook kitalálója
#gasztrocsajok 2: Didem Senol, Isztambul legjobb szakácsnője
#gasztrocsajok 1.: Baktay Anna-Réka, a ComfortZone: Berlin Cookbook kitalálója
#gasztrocsajok 2: Didem Senol, Isztambul legjobb szakácsnője
Holland is vagyok, meg
marokkói is – állítja Nadia Zerouali, számos szakácskönyv szerzője, televíziós
főzőműsorok vezetője, aki küldetésének azt tekinti, hogy a gasztronómia segítségével
megváltoztassa a Hollandiában élő arabokkal szembeni előítéleteket.
Amszerdamban beszélgettünk vele.
Mennyire foglalkoztat az
identitásod?
Nagyon. Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy az elmúlt
évtizedekben hogyan változott meg az arabok megítélése itt Hollandiában, és egész
Európában. A szüleim marokkóiak, én már itt születtem, egy német határ menti
kis holland faluban nőttem fel. A 80-as években nagyon jó volt marokkóinak lenni.
Inkább amolyan egzotikus, kedves vendégek voltunk, akiket nagyon nyitottan
befogadtak. Imádták az anyukám által sütött lepénykenyeret, odavoltak a fekete
göndör hajamért. Eltelt egy-két generáció, és az én fiam, aki most 11 éves, már
rendesen kapja az “arabozós” megjegyzéseket és a káromkodásokat. Ebben a
folyamatban a médiának óriási szerepe és felelőssége van.
Mit tekintesz a küldetésednek?
Szeretném az embereket a főzésen
keresztül közelebb hozni más kultúrákhoz, nyilván a gyökereimből adódóan leginkább
az arab világhoz. Leépíteni az előítéleteket. Ha eszel az ételemből, akkor máris
egy kicsit jobban megismersz, nyitottabb leszel rám. Mindenkinek megvan a maga
emberi története. Gondolj bele, egy csomó marokkói asszony úgy jött ide 16-17 évesen,
hogy gyakorlatilag a fejletlen vidékről, szamárhátról ült a repülőre. Aztán egy
teljesen ismeretlen, új világban segítség és támogatás nélkül felnevelt 5-6
gyereket. Fontos számomra, hogy ezt tiszteletben tartsuk. A fiataloknak szeretnék
példákat mutatni: lehet, hogy nem leszel sztárépítész, de lehetsz jó kőműves
mester. Vagy nem lesz szakácskönyved, de attól lehet belőled kiváló szakács. A
másod-, harmadgenerációs bevándorlók sokszor nem is látnak a környezetükben jó
példákat, utakat, lehetőségeket, csak ismerik, amit a szüleiktől láttak.
A te utad hogyan vezetett a
főzéshez és a szakácskönyvekhez?
17 évesen összeházasodtam a
barátommal. Mindkettőnk szülei marokkóiak, konzervatívak voltak, és mivel nem
aludhattunk egymásnál, úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk. A főiskolát már így
kezdtem. Később találkoztam egy mentorommal, aki nagy hatással volt a pályámra.
Gasztronómiai kommunikációs ügynöksége volt, én pedig azonnal jelentkeztem,
hogy dolgozni akarok nála. Azt mondta, nem tud fizetni. Teljesen abszurd volt,
naponta két órát vonatoztam a munkahelyemre, ahol ingyen dolgoztam, a férjemet
gyakorlatilag hétvégente láttam. Viszont mindent itt tanultam meg: a kulináris
szakírást, receptfejlesztést, receptírást, marketinget. Aztán Hakim, a férjem
tragikusan hirtelenül elhunyt egy autóbalesetben, akkor 22 éves voltam, a
kisfiunk kéthónapos. Elég kemény másfél év következett, és akkor írtuk meg
Merijn barátnőmmel az első szakácskönyvünket, úgy, hogy a pici babámmal utaztuk
be Szíriát, Libanont.
A szakácskönyveid mit
jelentenek számodra?
Azokra vagyok a legbüszkébb.
Mintha mind a saját gyerekem lenne. A különböző céges, üzleti megbízásokból
keresem a kenyerem, és azok teszik lehetővé, hogy könyveket írjak. A kedvencem
egyébként a Melk&Dadels címet viseli, és marokkói édesanyák élettörténetét és
receptjeit mutatja be. Elsöprő sikere volt itt Hollandiában.
Mi a legnehezebb a gasztronómiai
karrierben?
Sokan csak a csillogását és
a finom falatokat látják benne, pedig rengeteg munka van mögötte, ráadásul a
sok utazás, étterembejárás, főzés sokba kerül, ezt ki kell termelni. Nagy a
verseny, azzal is lépést kell tartani. Itt Hollandiában a legnagyobb eladási számokat
Jamie Oliver hozza, illetve minden, ami fogyókúra, vagy a “hogyan készítsünk
egy el avokádós szendvicset és egy müzlit” típusú trendi lifestyle könyvek. Ha
nem akarok, ill. nem vagyok hajlandó erre
a vonatra felszállni, vagy egy szál fürdőruhában
pompázni a borítón, akkor bizony ezekkel nemigen tudom felvenni a versenyt. Félreértés
ne essék, semmi bajom nincs az egészséges életmódot hirdető könyvekkel, de azért
az rendre kiderül, hogy ezek szerzői nem nagyon tudnak tisztességesen megfőzni
egy komolyabb ételt.
Milyen projekteken dolgozol
most?
Továbbra is dolgozom következő
könyveken, bár most sajnos nem tudunk utazni például a Közel-Keletre. Előkészületek
zajlanak a holland közszolgálati televízión sugározandó műsortervünkkel
kapcsolatban is –utazás az arab világba, főzés, különböző kultúrák, sok nő, sok
szín –most jön majd el az igazság nagy pillana, hogy bevállalják-e.
Amszterdam, 2016. január
Villáminterjúm Nadia-val és az általa ajánlott gőzölt -nem áztatott! - kuszkusz:
1 hozzászólás:
Admin, if not okay please remove!
Our facebook group “selfless” is spending this month spreading awareness on prostate cancer & research with a custom t-shirt design. Purchase proceeds will go to cancer.org, as listed on the shirt and shirt design.
www.teespring.com/prostate-cancer-research
Thanks
Neked is van véleményed?
<< Főoldal