hétfő, augusztus 25, 2014

Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal



Szinte nincs olyan régió, amelyben ne készítenének valamilyen töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön sózott tőkehalas masszával töltik. Mexikóban olajban sütik, a törökök hidegen eszik. A sort folytathatnánk tovább egy igazi világkörüli turnéval, amelyben a hagyományos magyar változat mindenképpen dobogós helyen végezne. Életem legemlékezetesebb töltött paprikáját (már a hazain kívül) egy szerény bakui dolmabüfében ettem, műanyag asztalon, műanyag tányéron. Náluk nyáron “három nővér” dolmának keresztelik a töltött paprikából, paradicsomból és padlizsánból álló triót. Fűszeres, bárányhúsos rizsből áll a töltelék, és sok fokhagymás joghurttal fogyasztják. 


Az alábbi recept ehhez hasonlít leginkább, csak fűszeresebb, a perzsa konyhának is egyik emblematikus étele. Darált bárányhússal a legfinomabb, de bármilyen más húst használhatunk. Olyan paprikákat válasszunk, amelyek stabilan megállnak az edényben, a pritaminpaprika a jelenlegi szezonális kínálatból a legmegfelelőbb erre. A Lehel piacon, a 32-es standnál, Csabánál (kedden, csütörtökön, szombaton van kint, nála vannak a színes paradicsomok meg a fehér padlizsán is) kapható apróbb méretű, tepsibe állítható, szépen tölthető zöldpaprika, múltkor azzal készítettem. Erősen ajánlom, világbajnok!


Perzsa töltött paprika fokhagymás joghurttal
Hozzávalók (10 paprikához)

Töltelék:
20 dkg rizs
4 evőkanál olívaolaj
2 hagyma, finomra aprítva
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
50 dkg darált hús
só, bors
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor tárkony, finomra aprítva

10 pritaminpaprika (vagy tepsibe állítható zöldpaprika)
5 dl víz
1 dl passzírozott paradicsom
2 citrom leve
4 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor, finomra aprítva

Egy lábasban tegyük fel főni az alaposan átöblített rizst háromszoros mennyiségű vízben. Alacsony hőfokon, kb. 15-20 percig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul, és felszívja az összes főzővizet. Miközben fő a rizs, egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, hozzáadjuk a fűszereket: a kurkumát, római köményt és fahéjat. Átkeverjük, majd beletesszük a darált húst. Néhány percig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. A fűszeres-hagymás alaphoz keverjük a főtt rizst, valamint a finomra aprított petrezselymet, kaprot és tárkonyt, sózzuk, borsozzuk. Átforgatjuk, ezzel elkészült a töltelék. Levágjuk a pritaminpaprikák kalapját, a csumáját és magját eltávolatjuk. Az üreget megsózzuk. A paprikákba töltjük a rizses – húsos tölteléket, és visszahelyezzük a kalapját.  A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Egy kis edényben elkeverjük az 5 dl vizet a paradicsompürével és a két citrom levével. A könnyű paradicsomlevet egy nagy tepsi, vagy hőálló tál aljába töltjük, majd ráállítjuk a töltött paprikákat. Lefedjük alufóliával, és 40 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és további 20 percet sütjük. Langyosra hűtjük. Mellé fokhagymás joghurtot adunk, amihez kikeverjük a joghurtot a reszelt fokhagymával és a kaporral.

 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ez csodás, mint minden itt,ilyen igényes de valódi finomságok...!!!!

11:18 de.  
Anonymous Sex Shop RJ szerint...

Hello
I want to thank you for all the information and say that I always learn a lot from your blog.
I'm always watching the new posts and writing texts.
Thanks for sharing all this information with us.
Wish you have a lot of luck and much success your blog.

3:00 du.  
Anonymous Vibrador Feminino szerint...

Hello
I want to thank you for all the information and say that I always learn a lot from your blog

7:45 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal