A város legjobb baklavája: Pasha Bakery Budapesten
Ki gondolná, hogy a
békásmegyeri piac olyan kincset rejteget, mint a város legjobb baklavája?
A két hónapja nyitott Pasha Bakery igazi török pékség és cukrászda, ahol az ismertebb török édességeken
kívül olyan különlegességek is készülnek, mint a simit (szezámmagos
pereckarika), künefe (sajtkrémmel töltött, ropogósra sütött cérnametélt-szerű,
ún. kadaif tészta), vagy güllac (főleg Ramadánkor készített, tejes-diós
édesség)
-Az a célunk, hogy a magyar
közönséggel megismertessük az igazi, autentikus török ízeket –mondja Copuroglu
Magdolna, aki török férjével közösen vágott bele ebbe a kalandba. – Sok török
büfé van Budapesten, de olyan baklavát, mint amilyet Ahmet, a Törökországból érkezett cukrászunk
készít, sehol nem ettem. Bár a békásmegyeri lokáció természetesen nem könnyíti
meg a dolgunkat - de hát valahol el kellett kezedeni -,
szerencsére egyre többen ismernek meg bennünket, pár jobb hely már rögtön a mi baklavánkra cserélte a kínálatát, mert
annyival jobb minőségű. A baklavát a betérő közönség is jobban ismeri, bátrabban
viszik, sokan négyesével,
rendezvénykere nagy tepsikkel –meséli
Magdi.
Miközben beszélgetünk, a
pultba sorra érkeznek a frissen kisült pékáruk: a török lepénykenyér,
szezámmaggal megszórt , túróval, vagy sajttal gyúrt, puha, omlós bucik. Mindent
Ahmet egyedül gyúr és készít.
- Ez a fiú, ő nekünk egy kincs. Ahmetet úgy találtuk,
hogy a férjem feladott egy internetes hirdetést, amire többszázan jelenteztek –
meséli Magdi. Rengeteg mindenkivel találkozott, végül Ahmetre esett a
választás. Sokat beszélgettek, úgy látta, becsületes ember. Januárban érkezett
meg, és a férjemmel rögtön, mint két testvér, járták a várost, felkutatták a
gépeket, bútorokat, alapanyagokat, tényleg együtt nyitották a pékséget. Ahmet
Didimből származik, ami Törökország egyik leghíresebb tengerparti kikötővárosa,
napfénnyel, nyüzsgéssel, ez azért biztosan hiányzik neki, jó lenne már neki egy kis nyüzsgés, pörgés
itt az üzletben is. Képzeld, az összes
recept és arány a fejében van, semmit nem kell leírnia. Budapesten valószínűleg
egyetlenként ő maga gyúrja a börekhez és egyebekhez használt rétestésztát, a
nagy, kerek yufkalapokat, az egy külön művészet! Persze a végeredmény is
önmagáért beszél. Itt semmiben nincs tartósítószer, minden frissen sül, a
sütőből egyenesen minden a pultba kerül.
Csevegésünket Ahmet szakítja
meg, aki kihozza nekünk az éppen megsült lahmacunt. A fűszeres darált hússal
megkent vékony tésztára petrezselymet, citromot tesznek, majd palacsintaszerűen
feltekerik, így fogyasztják. A világ egyik legzseniálisabb utcai
étele, nem lehet vele betelni. Igazi lahmacun Budapesten, végre!
Aztán jön egymás után az
összes többi csoda: szirupos tulumba, amely sok török büfében kapható, de ilyen
finomat még Isztambulban sem ettem. Kívül ropog, belül lágy és krémes az
égetett tésztaszerű belső.
Vagy a top kedvencem, az
alábbi képen látható tahinis-szezámmagos csiga, amely olyan gazdag, hogy
nyugodtan fele ekkora is lehetne, a tészája omlik, friss, a tölteléke tömény,
de elképesztő, csak nehogy
rászokjon az ember lánya....
Szívből ajánlom mindenkinek,
aki hozzám hasonlóan a török gasztronómia megszállottja, és aki szeretné
megkóstolni, hogy milyenek a valódi török sütemények és pékáruk. Érdemes
elvitelre kérni többfélét, kóstolni, ill. rendezvényekre, nagyobb vendégségre,
családi eseményekre is lehet rendelni, ilyenkor érdemes előre szólni.
1039 Budapest, Heltai Jenő
tér 7.
a Békásmegyeri piacon
Tel: + 36 1 243 0555
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal