Olténiai –paradicsomos- zöldbab
“Főzhetjük
kukta-fazékban is, a betétre téve, kevés vízzel, így gőzben főzve még ízletesebb
és táplálóbb lesz” – javasolja a hetvenes években, Romániában megjelent, magyar
nyelvű szakácskönvy-sorozat kötete, amely oldalakon keresztül kizárólag zöldbabos
recepteket ajánl. Rakottan (tejföllel, morzsával), “kotlettként” (ledarálva,
zsemlével, hagymával, tojással összegyúrva, fasírt-szerűen kisütve), főzelékként
(négyféle módon), sütőben (zseniális), pörköltként, citromos vajjal, tócsniként,
lecsóval, morzsával, vagy paradicsomosan –olténiai módon – utóbbit ajánlom alább. Olténia egyike Románia történelmi
tartományainak. A török hódoltság előtt a Magyar Királyság része volt, Szörényi-bánság
néven. Az olténiai
zöldbab talán nem
az évszázad legmutatósabb fogása, az íze azonban kárpótol az összes esztétikai
hiányosságáért..Paradicsomszósz, sok zöldfűszer - finom langyosan, főzelék-szerűen, vagy hidegen, salátaként is.
Íme, a recept videón is:
Olténiai –paradicsomos- zöldbab
Hozzávalók (4 adag)
1 kg zöldbab (sárga színű vajbab,
vagy zöld ceruzabab)
2 dl víz
5 dl natúr paradicsomszósz
2 gerezd fokhagymagerezd
2 babérlevél
só, bors
2 teáskanál nádcukor
1-1 csokor petrezselyem, kapor,
koriander, finomra aprítva
fejenként 1 buggyantott tojás
A zöldbabot
megpucoljuk (csak a szárát kell eltávolítani, a másik, hegyes végét nem, abban
rengeteg íz van!), és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Feltesszük főni a
paradicsomszósszal és a vízzel. A mártást sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész
fokhagymagerezdet és a babérlevelet (ezeket majd eltávolítjuk a főzési idő végén).
Fedő alatt, kb. 10-12 perc alatt puhára főzzük, ekkor levesszük a fedőt, és még
4-5 percig főzzük erős lángon, úgy, hogy a paradicsomszósz besűrűsüdjön, és
bevonja a zöldséget. Pici nádcukorral kerekítjük az ízeket. Amikor kissé lehűlt,
hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket, ezzel már nem főzzük. Főzelékként, vagy –ahogy a könyv ajánlja
– hidegen, salátaként is kínálhatjuk, sültek, grillezett húsok mellé, de
buggyantott tojással is kiváló
3 hozzászólás:
Elkészült,felejthető.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
A zöldbabot már előkészítettem, amikor erre a receptre leltem. Késői vacsorára kicsit több lével, buggyantott tojással, a fűszerekkel egy rendkívül különleges, nagyon finom leves lett belőle. Köszönöm!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal