Juhtúros-spenótos stíriai metélt
Fotó/styling: Milutinovits Panka
A Nők Lapja Konyhában már évek óta megtaláljátok a receptjeimet, de a májusi számba készített anyag különösen közel állt a szívemhez. Kajári Zsófi főszerkesztő arra kért, hogy gyerekkori, családi recepteket újítsak meg egy kicsit -ezekből találtok hetet a mostani számban. Imádtam főzni ezeket az ételeket, picit játszani a receptekkel, arányokkal. Visszarepítettek egy kicsit a két nagymamám konyhájába, ahol ezeket mindig főztem, főztük, aztán ezekhez a sokat főzött, egyszerű hétköznapi ételekhez hozzáadtam az utazásaimat, ízlésemet, fűszereimet, de végig eszemben volt, hogy vajon hogyan fogadnák az új ízeket a nagymamák. Arra jutottam, hogy ízlenének nekik, szeretnék. De jó lenne megkóstoltatni velük!
A rizskochba kandírozott gyömbér és csokichips, az egérkefánk tésztájába narancsvirágvíz, a karalábéfőzelékbe sóska és kapor, az egybensült fasírtba a keménytojáson kívül sok zöldfűszer és római kömény, a dinsztelt húsba tunéziai chilipaszta: harissa került. A fotókat a szupertehetséges Milutinovits Panka készítette és stylingolta.
Az egyik kedvencünk a sós stíriai metélt lett, ennek receptjét a Nők Lapja Konyha hozzájárulásával itt is publikálom, fogadjátok szeretettel, szerintem nagyszerű. Ihletője egyébként Csonka Bandi, aki az Ízes Élet műsoromban néhány hónapja elkészítette azt az ételt, amit a legjobban tud: klasszikus stíriai metéltet (Bandi egyébként az egyik kedvenc vendégem is volt). Annyit viccelődtünk, és annyit mondogattam ott neki, hogy készítse bátran ezt a fogás gyakran, mert finom, és rengeteg fantázia van még benne, hogy végül tényleg egy csomó változat eszembe jutott. A sós pontosan úgy készül mint az édes, csak a tésztát túró helyett juhtúróval gyúrtam, a tejfölös-tojásos mártást pedig nem cukorral készítettem, hanem spenóttal és parmezánnal.
Íme a recept:
Juhtúros-spenótos stíriai metélt
Hozzávalók (6 adag)
Hozzávalók (6 adag)
30 dkg liszt
30 dkg juhúró
2 tojássárgája
só
50 dkg friss
spenót, megpucolva
3 dl tejföl
4 egész tojás
10 dkg reszelt
parmezán
frissen reszelt
szerecsendió
2 gerezd
fokhagyma, lereszelve
vaj az edény
kikenéséhez
A sütőt előmelegítjük
200C fokra. Keverőtálban összekeverjük a lisztet és a juhtúrót, hozzáadunk egy
csipet sót, két tojássárgáját, és tésztát gyúrun belőle. Közepesen kemény, jól
formázható tésztát kapunk. A buciból lisztezett gyúródeszkán kb. 30x40 cm-es téglalapot
nyújtunk (ha úgy kényelmesebb vele dolgozni, félbe is vághatjuk), majd éles késsel
5 cm hosszú, kb. fél cm vastag lapocskákat vágunk. Lobogó, forró, sós vízben
kifőzzük a tésztát – akkor jó, amikor az összes feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal
kivesszük, egy tálban kevés vajjal összekeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük.
A tészta főzővizébe szórjuk a spenótot, amikor összeesett, kivesszük, hideg vízzel
leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, majd felaprítjuk. Keverőtálban összekeverjük
a tejfölt, a 4 tojás sárgáját, a spenótot, a reszelt parmezánt, a fokhagymát és
szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, végül óvatosan beleforgatjuk a négy tojás keményre
vert habját. Összeforgatjuk a mártást a kfőzött juhtúrós tésztával. Kivajazott
hőálló tálba öntjük, majd kb. 45 percog sütjük, amíg a krém kissé megszilárdul,
és a teteje megpirul.
1 hozzászólás:
Kedves Zsófia!
A receptek csodásak, mint mindig :)
Kérem ne haragudjon, h itt is zaklatom, de szükségem lenne az adataira, amiket elküldtem ímélben!
Előre is köszönöm válaszát!
Kecskés Natália
VMK
Székesfehérvár
Neked is van véleményed?
<< Főoldal