Habos, epres, bodzás - köszönjük, Kugler Géza!
A Rézi néni Szegedi Szakácsönyvéből választott fűleves után régi desszert jön, amelyet Kugler Géza nagyszerű Házi Cukrászat című kötetéből
választottam. Ott ez “szamócalepény” címen fut, és nagyjából csak annyit
ír, hogy porhanyós tésztára tojásfehérjehabot teszünk, amelynek egy részét
átpasszírozott szamócapürével rózsaszínűre festjük. Ebből a kiindulási alapból
született az én válozatom, a tripla epres-habos. Az eper három különböző
formában kerül bele: házi eperlekvárként az omlós tészta alján, az eredeti
recept szerint javasolt rózsaszínű eperhabként, valamint frissen a tetején. A
végeredmény nemcsak rendkívül látványos, hanem nagyon finom is, az omlós tészta
vajas és ropog, a hab lágy (nem habcsókos állagú!), epres. A bodzával pedig
gyönyörűen lehet díszíteni.
Íme a videó az elkészítéséről:
Tripla epres-habos pite
Hozzávalók (8-10 szelet)
Tészta:
20 dkg liszt
csipet só
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
Töltelék:
10 dkg eperlekvár
6 tojásfehérje
15 dkg cukor
10 dkg eperpüré
Tetejére:
Friss eper
Bodzavirág
A
tésztához egy tálba tesszük a lisztet, sót és porcukrot.
Belereszeljük a hideg vajat, majd dörzsölő mozdulatokkal durva morzsa állagúra
összedolgozzuk. (Ugyanezt megtehetjük robotgépben is). Hozzáadjuk a két
tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg éppen összeáll. Fóliába csomagoljuk, majd
egy órára a hűtőbe tesszük pihentetni. A sütőt előmelegítjük
170C-ra. Cakkos szélű forma alját kibéleljük
sütőpapírral, kivajazzuk a szélét, majd a tésztát nagy lyukú reszelőn egy 23 cm átmérőjű cakkos szélű piteformába reszeljük,
szorosan belenyomkodjuk, a szélén is. Leterítjük egy
sütőpapírral, amire valamilyen nehezéket teszünk (pl. sütőbabot, vagy egy másik
formát). 20 percig így sütjük, majd levesszük a nehezéket és a sütőpapírt,
és további 10 percig sütjük. Kivesszük, és kissé lehűtjük. A tészta alját
megkenjük az eperlekvárral. Elkészítjük a habos tölteléket: felverjük a
tojásfehérjét, amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a cukrot, és egészen fényes,
tömör hab állagúra verjük fel. A hab kb. egyharmadát az eperlekvárra kenjük. A
másik részét óvatosan összeforgatjuk az eperpürével (kb. 25 dkg epret
összeturmixolunk egy kis porcukorral és citromlével, majd átpasszírozzuk). Az
epres habot habzsákba tesszük és az egész torta felületére közepes méretű
habcsókokat nyomunk. 170C fokos sütőben 15 percig sütjük. Friss eperrel és
bodzavirággal díszítjük.
3 hozzászólás:
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Megcsináltuk.Kép is van:
http://instagram.com/p/n1C4sJKYGf/
és
http://instagram.com/p/n1CGu5qYFH#
Jelentem: finom!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal