Rebarbara-alma-eper morzsasüti
A héten nagy baráti társaságnak főztem, ilyenkor
természetesen a desszert sem maradhat el. Minden napra egy. Túrós rétes,
lisztmentes máktorta, kuglóf. Egyszerű édességek, amelyeket viszonylag gyorsan
el lehet készíteni nagyobb mennyiségben is (12-20 főre). Mivel a legközelebbi
közért kb. harminc kilométerre volt, az is fontos szempont volt, hogy olyan
hozzávalókból készüljön, amelyek az alapkamránkban megtalálhatóak. Néhány
különlegesebb kiegészítőt vittem magammal Budapestről (vanília, fűszerek,
csokichipsz, kandírozott gyömbér, stb), egyébként a közértből és a kertből
gazdálkodtunk.
A morzsasüti egyik késői reggelink/brunchunk desszertje volt
– ezt azért szeretem, mert bármilyen gyümölcsből lehet sütni, és recept szinte
nem is szükséges hozzá, mert a
mennyiségeket könnyen meg lehet jegyezni. 1:1:1 – vagyis azonos mennyiségű
liszt – cukor és vaj szükséges a morzsához. Az alábbi mennyiségből 12 kis adag
jön ki (hat nagyobb). Mellé hideg vaníliás tejfölt adtam. A gyümölcsöket össze
szoktam forgatni egy kis keményítővel, hogy kicsit megkösse a gyümölcsökből
kisülő levet, de mivel most nem volt, ezt most elhagytam. Ez a desszert továbbá
azért is praktikus, mert ha esetleg van a társaságban valamilyen speciális
étrendet tartó barát (nálunk van), akkor ahhoz is lehet alkalmazkodni.
Gluténérzékeny barátnőmnek egyszerűen a gyümölcsökből kivettem külön egy
adagot, és azt a nagy tepsi mellett sütöttem, ő gluténmentes kekszet szórt a
tetejére magának.
Rebarbara-alma-eper
morzsasüti
Hozzávalók (12 kis adag)
1,5 kg rebarbara
4 alma
25 dkg eper
15 dkg nádcukor
2 citrom leve
20 dkg hideg vaj (+kevés a tepsi kikenéséhez)
20 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű, vagy zabpehely)
20 dkg cukor (lehet xilit)
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Egy nagy tepsit kissé
kivajazunk. Az összes gyümölcsöt feldaraboljuk (a rebarbarát nem kell
meghámozni, mert a héja kicsit segít tartani a gyümölcs formáját.) A tepsibe
szórjuk, meghintjük a 15 dkg cukorral, hozzáadjuk a citromlevet, majd alaposan
összeforgatjuk (kézzel a legkönnyebb). (Ilyenkor össze szoktam keverni 1-2
evőkanál keményítővel). Egy üvegtálba reszeljük a hideg vajat (vagy
felkockázzuk), hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, majd kézzel gyorsan
összekeverjük, összedörzsöljük, hogy durva morzsa állagot kapjunk. Rászórjuk a
gyümölcsök tetejére. Kb. 45-50 percig sütjük, amíg a teteje megpirul, és a gyümölcsök
sziruposan bugyognak. A sütés idő gyümölcstől, sütőtől és mennyiségtől is függ –ez
a nagyobb mennyiség bő 50 percig tartott. Vaníliás tejföllel tálaltam, de
vaníliafagylalt, vagy öntet is kiváló hozzá.
3 hozzászólás:
Szia, vaníliás tejfölt hogy készíted?
Köszönöm,
Ági
Szia,
alig várom, hogy legyen fél órám, hogy elkészíthessem! Hány fokon sütötted?
Köszi!
Szia,
Még forró meggyes morzsasütire joghurt-porcukor-citromlé keverékét szoktam önteni. Nagyon megy hozzá :-)
Ildó
Neked is van véleményed?
<< Főoldal