Kapros-túrós rétes
Pesti
vendéglő, emblematikus étele a házi rétes. Akár nagyszerű is lehetne, a látványpultban
kínált rétesek frissek, gusztusosak, illatoznak, óriási a választék. Annál csak
a csalódásunk nagyobb, amikor kiderül, hogy a vékony, rendben találtatott tészta
vállalhatatlan tölteléket rejt. Egytől egyik búzadarával dúsítva, mintha mákos
tejbegrízt, vagy túrós tejbegrízt kanalaznánk. Szegény turisták, szegény magyar
konyha, egyikkel sem tesznek jót. Az ember ábrándozva gondol ilyenkor a poroszlói rétesbódéra, és Tímeára, akinek keze alól az ország talán legjobb rétese kerül
ki (a házi rétestésztát zsírral gyúrja). Legszívesebben azonnal odarepíteném a
póruljárt külföldieket – nézzétek, ilyen az igazi rétes, ez itt csak valami
vicc lehet!
Amíg pedig magam is eljutok Poroszlóra, inkább sütök rétest a saját
konyhámban, így legalább olyan alapanyagok is belekerülhetnek, amelyek nem
jellemzőek együtt – például a kapor és a vanília. A kapor talán az egyik
legmegosztóbb fűszernövényünk, pedig ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek
minősült, mitöbb, adófizetésre is használták. A középkorban bájitalok főzéséhez,
gonosz varázslatok űzőszereként is alkalmazták. A magyar konyhában
desszertfronton a kapros-túrós ételekben jelenik meg, de érdemes vele kísérletezni,
mert citrommal, vaníliával keverve is nagyon különleges, az alább ajánlott túrós
rétes is ettől extravagáns. Számos pozitív egészségügyi hatása mellett a kapor legismertebb
tulajdonsága nyugtató hatása –ez a rétes így talán arra is alkalmas, hogy
elmulassza a pesti kamurétes miatti bosszúságot.
Kapros, túrós rétes
Hozzávalók (12 szelethez)
Töltelék:
50 dkg jófajta túró
10 dkg porcukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magja
1 evőkanál étkezési keményítő
1 nagy csokor kapor, finomra aprítva
1 csomag (20 dkg) réteslap
5 dkg olvasztott vaj
tetejére 1 tojás, 1-2 evőkanál porcukor
A sütőt előmelegítjük 190C fokra. Először elkészítjük a tölteléket:
a túrót kikeverjük a porcukorral, tojással, reszelt citromhéjjal, a vanília
magjával, az étkezési keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy kissé felfogja
a túró nedvességét, a töltelék így krémes, de szeletelhető lesz). Hozzáadjuk a
szárairól lecsipkedett, finomra aprított kaprot. A réteslapokat kettéosztjuk (általában
nyolc lapból áll egy csomag, ezt felezzük, kétszer négy lapra). Amelyikkel éppen
nem dolgozunk, nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, mert
akkor töredezni fog. Kiterítjük az első (négy lapból álló) réteget. Megkenjük
az olvasztott vaj felével, majd az egész felületén elosztjuk rajta a túrós töltelék
felét. Két szélét behajtjuk, majd feltekerjük. Ugyanezt megismételjük az
alapanyagok másik felével. A réteseket egy sütőpapírral borított tepsire
helyezzük. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, és meghintjük a porcukorral
(amely enyhén rákaramellizálódik majd). Kb. 20-25 percig sütjük. Langyosan
szeleteljük, tálaljuk. Frissen finom!
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal