Esztragon, avagy tárkony
Csirkével, sárgarépával, hallal, hagymával,
burgonyával, spenóttal, paradicsommal, gombával, tejszínes, tojásos ételekben érvényesül
a leginkább. A friss tárkonyt méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű
ételt egészen új dimenzióba repít. Egy marék a bab- évagy paradicsomlevesbe, a
petrezselymes krumplihoz, burgonya- vagy tökfőzelékbe – és a fogások máris új életre
kelnek. A francia konyha egyik legfontosabb és legfinomabb mártásának, a béarni mártásnak (sauce béarnaise) fő alkotóeleme.
Fehérborral, ecettel, salottahagymával készítenek hozzá koncentrált, néhány evőkanálnyi
főzetet, ez képezi a tojásos, vajas emulzió alapját. Bonyolultnak hangzik, kissé
valóban időigényes is, azonban felejthetetlen ízű. Steak mellett verhetetlen. Fűszer- és zöldségnövényként világszerte
termesztik, Magyarországra valószínűleg Erdélyből került.
Ánizsos íze
miatt megosztó fűszernövény, de mivel a kertekben buján burjánzik, érdemes
megismerni, és újra beilleszteni a hétköznapi konyhánkba. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél,
levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-,
és más főzelékek, ecetek ízesítésére is használják. Világszerte leginkább
a francia konyha használja, a petrezselyem, snidling és turbolya mellett az ún.
fines herbs, vagyis “finomfüvek” alkotóeleme.
Az azeri, örmény és grúz gasztronómiában is jelen van nap mint nap, a tarhun nevű, élénkzöld, szénsavas üdítőital
formájában. Magyar népies
nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.
Tárkonyos gombapaprikás csirkével
Hozzávalók (4
adag)
3 evőkanál
libazsír (vagy olaj)
50 dkg
csirkemell, felkockázva
só, bors
3 hagyma, vékonyra
szeletelve
2 evőkanál őrölt
pirospaprika
1 kg
csiperkegomba, megtisztítva, felnegyedelve
3 dl tejföl
1 evőkanál étkezési
keményítő
néhány csepp
Tabasco
kb. 15 levél
friss tárkony
Egy vastagfalú lábasban,
vagy serpenyőben felhevítjük a libazsírt (vagy olajat). A csirkemellet falatnyi
darabokra kockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A zsiradékba tesszük, és mindegyik
oldalán körbepirítjuk, kapjon szép arany kérget, Kivesszük egy tányérra, és félretesszük.
A forró zsírhoz adjuk a felszeletelt hagymát, levesszük a hőfokot, és közepes lángon
puhára dinszteljük. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjul a pirospaprikát,
elkeverjük. Hozzáadjuk a negyedelt gombt is, azzal is átkeverjük. Visszarakjuk
a főzőlapra, visszatesszük az előpirított csirkemell darabokat, hozzáöntünk egy
kevés, kb. 1,5 dl vizet, majd fedő nélkül, erős lángon addig főzzük, hogy a hús
teljesen megpuhuljon, a gomba ne főjjön szét. A tejfölt csomómentesre keverjük
a keményítővel, valamint a paprikásból kivett egy-két merőkanálnyi forró folyadékkal,
végül visszaöntjük a lábasba. Ezzel már nem forraljuk, csak összemelegítjük- Végül
hozzáadjuk a tabascót és a friss tárkonyt.
1 hozzászólás:
ÉS: van provanci zamatos tárkony, ami ánizsos ízű továbbá u.n. Orosztárkony amit mi erdélyinek hívunk, enyhébb ízzel
Neked is van véleményed?
<< Főoldal