Iskender kebab -fűszeres, paradicsomos, joghurtos
Adana kepab, Urfa kebap, Alinazik kebap, Beykoz
kebap - a török kebabok sorával köteteket lehetne megtölteni. A
kebab szó nem mellesleg mindössze annyit jelent: grillezett. Mind közül az
egyik legnagyszerűbb a Törökország északnyugati részén fekvő városból,
Bursa-ból származó fogás, az Iskender Kebap. A pompás ételt állítólag 1867-ben Mehmetoglu Iskender
Efendi, egy helyi séf kreálta elsőként, természetesen a fél város az ő leszármazottjának
mondja magát. Fűszeres, vékonyra szeletel grillezett bárányhús pitaágyon, rajta
padaricsomszósz, fokhagymás török joghurt és olvasztott vaj. Nem a világ leglátványosabb
étele, az ízek harmóniája azonban minden esztétikai hiányosságért kárpótol. Az én
változatom annyiban tér el, hogy grillezett bárányhús helyett fűszeres minifasírtokat bújtatok
a csípős mártás alá. Őrületes ízorgia!
Fűszeres fasírt paradicsomszósszal és fokhagymás joghurttal
(Iskender kebab)
Hozzávalók (4 adag )
Paradicsomszósz:
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra
aprítva
1 liter natúr paradicsomszósz
1 kávéskanál csípős
paprikakrém (vagy pl. Tabasco)
Fokhagymás joghurt:
3 dl török/görög joghurt
1 gerezd fokhagyma,
lereszelve
só
Fűszeres minifasírt:
50 dkg darált marhahús (vagy fele marha, fele bárány)
1 kis hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
50 dkg darált marhahús (vagy fele marha, fele bárány)
1 kis hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
Só, bors
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
Só, bors
Tálaláshoz: pita, finomra
aprított petrezselyem, chilipehely, olvasztott vaj
Előkészítjük a fasírtot: az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, fóliával letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Nedves kézzel hosszúkás (cevapcica-szerű) rudakat, vagy golyókat formázunk a masszából. Elkészítjük a csípős paradicsomszószt: egy közepes lábasban olajon puhára dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomszószt és a chilit, majd alacsony hőfokon, kb. 30 percig rotyogtatjuk, amíg kissé besűrűsödik (ezt előre is elkészíthetjük, vagy használhatunk jó minőségű, ízesített kész paradicsomszószt). A joghurtot kikeverjük a reszelt fokhagymával és a sóval. Közvetlenül tálalás előtt tíz percre 150C fokos sütőbe tesszük a pitákat, hogy átmelegedjenek. Forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirosra sütjük a fasírtokat. (Faszénen grillezve még finomabb). A tányérokra (vagy egy nagy, rusztikus tálaláshoz, vagy négy közepes, egyszemélyes adagok tálalásához) tesszük a feldarabolt, meleg pitát. Erre jönnek a grillezett fasírtok, a tetejét meglocsoljuk a paradicsomszósszal, végül 1-2 evőkanálnyi fokhagymás joghurtot teszünk rá. Meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal. A tetejét megszórhatjuk finomra aprított petrezselyemmel és chilipehellyel.
1 hozzászólás:
Nállam már másodjára készül a vega verzíó. Szejtánporba keverem a fűszereket ( a tojást kihagyom), a szokott módon megfőzöm, az így elkészült "húst" jól kicsavarom és pici olivaolajon megpirítom. Isteni nyári lakto vacsi
Neked is van véleményed?
<< Főoldal