Csillagos Házak - 2014
Hogy egy falat süteményben
mennyi minden tud lenni.
A zsidó törvények alá
eső magyaroknak, akik 1944. június 21-i kijelölt kényszerlakhelyre, az ún.
csillagos házakba kellett költözniük. Budapesten közel 2000 ilyen épület
volt, amelyek az egész városban szétszórtan helyezkedtek el. A mai napon számos, még álló ilyen épületben szerveznek
megemlékezéseket, az összes program itt található.
Mi Alföldi Róbert színművésszel közösen
tartottunk megemlékezést a Balzac utca egyik csillagos házában. “Szakácskönyv a túlélésért – Lichtenwörth, 1944-1945” – ezt a címet viseli az a kötet, amelyet
választottunk –Alföldi Róbert ebből olvasott fel részletet és recepteket,
én pedig süteményt -püspökkenyeret sütöttem.
“Különleges dokumentum az a "receptkönyv",
amit a háború utolsó hónapjai során az ausztriai lichtenwörthi táborba
deportált magyar nők írtak, emlékezetből… A túlélés stratégiáját választotta az
a néhány magyar nőfogoly, aki - "fedezékbe vonulva" - apró
papírfecnikre ételrecepteket kezdett rögzíteni. Elsősorban a tésztafélékre és a
süteményekre emlékeztek, amiben bizonnyal a legkedvesebb íz utáni heves
sóvárgás vezette őket. A nemrégiben véletlenül előkerült becses forrás
közreadását terjedelmes életútinterjú teszi teljessé. A lichtenwörthi lágerben
lejegyzett ételrecepteket megőrző asszony meséli el ez alkalommal egy
jellegzetes budapesti zsidó kispolgárcsalád több generációjának a 20. századi
életét. “
Egy ilyen kötet is
alátámasztja, hogy az étel, a gasztronómia sokszor a legkönnyebb eszköz arra,
hogy kifejezzünk valami fontosat – gondolatokat, érzelmeket.
Akár egy falat süteményben.
Püspökkenyér
Hozzávalók (50 vékony szelethez)
10 dkg puha
mazsola,
4 evőkanál rum
4 evőkanál kávé
10 dkg dió
10 dkg puha aszalt sárgabarack
5 dkg kandírozott gyömbér
10 dkg sütésálló csokichipsz
18 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg vaj, olvasztva
só
forma kikenéséhez vaj, liszt
A mazsolát a rumba és kávéba
áztatjuk. A diót, aszalt barackot összevágjuk, a vajat felolvasztjuk, és kikenünk
és lisztezünk két keskeny őzgerrincformát. A tojásfehérjét egy csipet sóval
elkezdjük felverni és aztán hozzáadjuk a cukrokat és tömör fényes habbá verjük.
A mazsolát leszűrjük, lisztbe forgatjuk, összekeverjük a dióval, barackkal, csokichipsszel, apróra kockázott kandírozott gyömbérrel, és belekeverjük a lisztbe a reszelt
citromhéjjal együtt. Ezt a lisztes keveréket a tojáshabba forgatjuk, a végén
hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat. A formába simítjuk, asztalhoz
csapkodjuk, és 180C fokon 40 percig/tűpróbáig sütjük. Ha teljesen kihűlt, alufóliába.
sokáig eláll, mélyhűthető. (Köszi, Szandra!)
Nagyon köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!
Nagyon köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal