Tejben sült csirkecomb burgonyapürével
Fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka /hello.garlic
Olaszországban
–elsősorban az északi részeken, például Bolognaban is– nagy hagyománya van
annak, hogy húst tejben sütnek/párolnak. Első hallásra nekünk kifejezetten
furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis
lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordul hasonló
étel, legutóbb “növendékhús tejben párolva” címen bukkantam rá. A tejben
található tejfehérjék a sülés kissé karamellizálódnak, a mártás összeolvad a
húsból kisülő szafttal és a fűszerekkel.
Ezt az elkészítési módot Jamie Oliver
receptje tette világszerte népszerűvé, rengetegen próbálták ki, ő egész csirkét
süt ilyen módon. Az olasz klasszikus változatban többnyire sertéshússal készül
(Arrosto di Maiale al Latte). Az is nagyszerű benne, hogy a mártás ízesítését
remekül lehet variálni, mivel a tej gyönyörűen átveszi a fűszerek ízét.
Készülhet a klasszikus verzióhoz hasonlóan, zsályával, citromhéjjal, vagy sok
különböző zöldfűszerrel (mint az én alábbi változatomban), de akár szárított
vargányát is lehetne hozzáadni, sőt, gyömbért és chilit is.
(x) támogatott poszt
„A Tolle az egészséges és fitt élet megőrzése érdekében garantálja a kiváló minőséget. Fogyasszunk minden nap legalább egy pohárral, ezzel is segítve egészségünk megőrzését! A Tolle FittKlub oldalán minden hónapban érdekes témákat, egészséges élettel kapcsolatos újdonságokat találhatunk.
A NOLTV-s sorozatomban kipróbáltam egy hasonló régi magyar receptet, amely sertéshússal készül, és amit kicsit megvariáltam, így a tej ízesítő anyaga vargánya és kapor lett. Szerintem világbajnok, jószívvel ajánlom!
1 hozzászólás:
Elkészítettem, fantasztikusan finom lett. Köszönöm :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal