Szicília: Ortigia piac, Siracusa
Hosszú évek
kihagyása után, idén abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy el tudtam
utazni nyaralni. Olyan igazi nyaralásra. Nem hosszú hétvégére, nem munkával
összekötött pár nap pihenőre, hanem valódi, nagybetűs nyaralásra.
Tengerparttal, apartmannal, kirándulással, városnézéssel. Gondolom, nem árulok
el nagy titkot, hogy a gasztronómia azért most is előkelő helyet kapott. Főleg,
mivel az úticélunk Szicília volt, a világ egyik legizgalmasabb kulináris
desztinációja. Rengeteg ihlettel, ötlettel (és persze alapanyaggal) tértem
haza.
Szicília gasztronómiája igazi olvasztótégely. Olaszország
legdélibb csücske és szigete számos nemzet hódoltsága alatt létezett,
konyhaművészetén pedig mind nyomot hagyott. Berberek, észak-afrikaiak, arabok,
görögök, rómaiak, föníciaiak, németek, aragóniaiak, spanyolok, franciák jártak
a szigeten, hatásuk az ételekben is megjelenik. Mindenesetre a világ egyik
legjobb, legérdekesebb konyhája, amelyre nemcsak a világhírű halas fogások és
lehengerlő (és tömény) édességek jellemzőek, hanem számos más, különleges étel
is.
Vigyázat,
Szicília igen méretes! Érdemesebb eldönteni, hogy az ember elsőre (vagy
másodikra) melyik szegletet választja –vagy az északi: Palermót, a sóbányáiról
híres Trapani-t magába foglaló szakaszt, vagy a keleti, keleti, dél-keleti részt, ami
Cataniát, Messinát, Taorminát, Siracusat fedi le. Mi az utóbbi mellett
döntöttünk, egyrészt, mivel Cataniába
repül fapados járat, másrészt, mivel ezen a részen találhatóak a legszebb
tengerpartok. Cataniában kocsit béreltünk, és azzal jártuk be a dél-keleti
tengerpartot: a lélegzetelállító Taorminát, a hangulatos Siracusát, a kis
barokk városkákat: Noto-t, Ragusa-t, a csokoládéjáról híres Modica-t. Bázisunk
egy helyes üdülőfalu, Fontane Bianche volt, amely közvetlenül tengerparton
fekszik, és csodás a növényzete.
A számos gasztronómiai
élményem közül a legmeghatározóbb az ortigia-i piacozás volt. Ortügia szigete
Siracusa ősi belvárosa, ma a Világörökség része. Hangulatos sikátorok, kávézók,
bárok, kis és nagy piazzák jellemzik, olaszosan dekadens az egész, órákon át
lehet itt andalogni, ide simán visszamennék akár egy hétre, csak úgy lakni,
élni (már ki is néztem az Airbnb-n egy helyes kis lakást).
Szombaton reggel
mentünk piacozni (kb. 8-13h óráig tart), és engem alig lehetett elrángatni.
Kicsi piac, turisták is akadnak, de életteli, autentikus és nagyon inspiráló. Először az ember
a paradicsomokon ámul. Ezerféle, ezerféle funkcióval. Szuperérett Pacchino
paradicsom (a sziget dél-keleti csücskéből), friss és szárított változatban.
Édeskömény, barack, füge, paprika, zöldfűszerek minden mennyiségben. Kitűnő
padlizsánok, amelyből Szicília emblematikus ételei, a caponata (mazsolás,
kapris padlizsánragu), vagy a Pasta Norma (paradicsomos tészta sült
padlizsánnal, érlelt ricottával) készülnek.
Aztán következik
a nekünk legérdekesebb halas rész (ott a hal a hús), rengeteg friss hallal,
kagylóval és a legkülönlegesebb tengeri herkentyűkkel. A hangulat se semmi,
sor, vagy rendszer nincs, ordítás, éneklés annál inkább.
A környék legnépszerűbb hala és a szicíliai konyhára igen jellemző a kardhal –spada, feszes húsú, tonhalszerű, hatalmas hal, hosszú vékony karddal az orra helyén, amely igazi trófeának számít. Az egyik halasnál 2600 Euroért adták az egészet, amin jókat mosolyogtunk, mindaddig, amíg egy fél óra múlva nem láttuk, hogy már a hal fele el is fogyott.
12 Eur/kg-os
áron elképesztő gamberoni, vagyis óriásgarnéla, ebből fel is tankoltunk, hogy
aztán az apartmanban kis fokhagymával és petrezselyemmel a serpenyőben
végezzék.
Nem győztem
betelni az összes többi kis standdal, rajtuk minden egyéb – helyi
(eredetvédett) vadoregánó, kapribogyó, olajbogyó, pisztácia minden
mennyiségben, hajszálvékonyra szeletelt pisztáciás, vagy éppen szarvasgombás
mortadella.
A piac egyik
legnagyobb látványossága a Caseificio Borderi sajtszaküzlet, ahová szinte nem lehet
beférni, vásárolni mindenesetre csak nagy elszántsággal és türelemmel lehet
nekiállni. Tricotta (háromszor főzött, sült ricotta), caciocavallo, pecorinók,
stb.
Magamtól soha
nem jutott volna eszembe füstölt mozzarellát venni, de mivel úgy tűnt, hogy szinte minden vevő kér belőle, muszáj
volt megkóstolni. Óriási hiba lett volna kihagyni, a leglágyabb, legtejesebb,
legkrémesebb sajt, éppencsak halványan füstölve. Vettünk is belőle nagyobb adagban,
amit később a teraszunkot fogyasztottunk el paradicsommal.
A szicíliai desszertek
külön fejezetet érdemelnek, engem leginkább a granitakultusz érintett meg (milyen menőség
már jégkását és brióst reggelizni?!), de a mandulás, pisztáciás sütemények, meg
persze az emblematikus cannoli is lenyűgözőek. Utóbbiból azért kóstoltunk erős
közepeseket is, a legjobbat pont itt a piacon, a sajtszaküzletben találtuk.
Az eksztatikus piacozás után
természetesen kávéztunk, és még sajnos egy hangulatos kis könyvesboltot is
felfedeztünk, ahol felfedeztem egy nagyszerű szicíliai szakácskönyvet, amit
persze meg is vettem (Minden másra ott a MasterCard…J)
Zseniális piac,
már csak egy konyha kell azonnal utána, az embernek viszket a keze ennyi
nagyszerű alapanyag láttán.
Jövök még
további szicíliai beszámolóval, ajánlókkal, és természetesen receptekkel.
(x) MasterCard által támogatott
poszt
Szicílián szinte
minden hotelben, étteremben és üzletben elfogadják a kártyás fizetést. A
szupermarketen túl kisebb boltokban, delikáteszüzletekben, cukrászdákban,
fagyizókban is lehet kártyával fizetni.
A Chili és
Vanília gasztrotúrákon, külföldön is mindig MasterCard bankkártyával fizetek.
5 hozzászólás:
ide simán visszamennék akár egy hétre, csak úgy lakni...
legyen két hét, és jövök veled :)
Óóó, csodás helyen voltál! Két évig Pachinóban, a paradicsom-városban éltem. Köszönöm, hogy pár percre visszavarázsoltál a kedvenc piacomra. :)
Berberek, észak-afrikaiak, arabok, görögök, rómaiak, föníciaiak, németek, aragóniaiak, spanyolok, franciák jártak a szigeten
A felsorolás ebben a (történelmi) sorrendben csak úgy állja meg a helyét, ha a németek helyet germánokat írsz. Persze angolul a kettő nem válik el olyan élesen, habár ott is különbség van German és Germanic között. Sokan amúgy nem tudják, hogy a "vandálok" elnevezés egy germán törzset takar. Amúgy Szicília tényleg csodás.
Nagy kedvenc Szicília, a konyha valami frenetikus, jobb mint a "csizmában" :)
Csodás post, de nem sóbányák, hanem sólepárlók, hiszen a tengervizből készül a só.
Üdvözlettel:
Mazsi
Neked is van véleményed?
<< Főoldal