Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
Fotó/ styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
Az egyik kedvenc török desszertem az "irmik helvasi" névre hallgató, pirított grízes édesség. Isztambuli cukrászdákban, utcai
árusoknál gyakran felbukkan, az íze a
mi grízes tésztánkhoz áll a legközelebb. Általában nyúlós török fagylalt, vagy kaymak jár mellé -az én változatomban egy kis török joghurt.
Nem kifejezetten gyors, ellenben rendkívül egyszerű,
akár reggelire is megteszi. Lehet turbózni fűszerekkel (kardamom,
fahéj, narancshéj), vagy magokkal (pirított mandula, fenyőmag, pisztácia), de
ezek nélkül is nagyon finom.
A receptet, hét másik nemzetközi receptemmel egyetemben megtaláljátok a mostani Nők Lapja Konyhában.
Török grízes desszert vaníliás sárgabarackkal
Hozzávalók (4 kis adag)
5 dkg vaj
10 dkg búzadara
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg cukor
csipet só
Vaníliás sárgabarack
1,5 dl víz
5 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
½ citrom leve
4 érett sárgabarack
tetejére: durvára
vágott mandula, vagy pisztácia
A grízhez lábasban
felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a darát, majd állandó kevergetés mellett
addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap, kb. 5 percig. Közben a
cukorral, csipet sóval felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult,
felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes
tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt,
vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig (a
ruha az összes gőzt és nedvességtartalmat segít felvenni). Közben elkészítjük a
vaníliás sárgabarackot: lábasban összeforraljuk a vizet, cukrot, vaníliát és
citromlevet. A sárgabarackokat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, majd vágott
felükkel lefelé a szirupba tesszük. Néhány perc után megfordítjuk. Figyeljünk,
hogy ne főzzük szét, a gyümölcs tartsa meg a formáját. A grízt folpack-kal bélelt
szuflétálkákba, vagy formákba nyomkodjuk, majd kiborítjuk (annyira összeáll,
hogy ez könnyen megy). A desszert mellé adjuk a szirupos sárgabarackot. Tetejét
megszórhatjuk mandulával, vagy pisztáciával, és adhatunk hozzá joghurtot, tejszínhabot,
vagy vaníliafagylaltot.
2 hozzászólás:
Isteni a recepted, köszönöm szépen♥ Ma kipróbálva...a cukros tejbe kis rózsavíz is került, ha már török édesség,sárga helyett őszibarackkal készítettem, mentalevéllel díszítettem.
Üdvözlettel
Szia!
Én is elkészítettem ma ezt az édeséget és meg kell, hogy mondjam nekem is nagyon ízlett, ez lett a kedvenc török ételem!
Üdvözlettel
A Jó Receptek oldal szerkesztősége
http://jo-receptek.blog.hu/
http://receptvideok.blog.hu/
http://gasztrogyujtemeny.blogspot.hu/
https://www.facebook.com/pages/J%C3%B3-Receptek/239468572881986
https://www.facebook.com/groups/438236976299237/?fref=ts
Neked is van véleményed?
<< Főoldal