péntek, április 01, 2011

Medvehagymás finomfőzelék

Végre elindult a medvehagyma szezonja, ilyenkor mindössze azzal az egy dilemmával találja magát szemben az ember, hogy kezdjen-e el új ételekkel kísérletezni, vagy használja ki ezt a néhány hetet, és minél gyakrabban elkészítse a kedvenceit. Magam részéről pl. annyira tökéletesnek tartom a medvehagyma-burgonyapüré-lágytojás triót, hogy simán elcsábulnék, hogy mindig csak ez készüljön. Mondjuk, a medvehagymás-ricottás gnocchi sem utolsó. Azért végül természetesen kísérletezésre is adom a fejem, ezúttal pl. finomfőzelékbe szórtam a felaprított medvehagymát, és nem tett neki rosszat.




(A videóban játék is van, ha az alatta található hozzászólásokban április 17-ig megírjátok, hogy a forduló három alapanyagából: 1.karalábé, 2. sárgarépa, 3. medvehagyma (+három szabadon választott hozzávaló) milyen ételt főznétek, elég komoly Baldaszti’s gourmet csomagot lehet nyerti, benne olívaolaj, paradicsommártás, csokoládé, olasz (brutál) házi nutella és különleges Thiercelin bergamotos cukor).


Medvehagymás finomfőzelék

Hozzávalók (2-4 adag)

2dkg vaj

2 karalábé, meghámozva, felkockázva

6 sárgarépa, meghámozva felkockázva

4dl leszűrt hús-, vagy zöldségleves

20dkg pucolt zöldborsó

só, bors

2tk étkezési keményítő

kb. 10 levél medvehagyma, felcsíkozva

tetejére olívaolaj


Lábasban megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a karalábét és a sárgarépát, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, majd fedő alatt, kb.15 perc alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt öt perccel adjuk hozzá a zöldborsót (mert az hamarabb megfő, mint a zöldségek). Az étkezési keményítőt kikeverjük vízzel, majd a főzeléket besűrítjük vele. Sózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, és beledobjuk a felcsíkozott medvehagymát, amely a főzelék hőjétől összeesik, főzni már nem szükséges. Tetejére olívaolajat locsolunk. Feltétként készíthetünk medvehagymás bundáskenyeret (a tojásos-tejes keverékbe finomra aprított medvehagyma kerül.)

Címkék: ,


 

 

3 hozzászólás:

Blogger transzmoha szerint...

a medvehagyma-burgonyapüré-lágytojás trió egyszerűen nálam is verhetetlen. már el is készült az idei első adag. jó sok vajjal. :)

3:39 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ajánlom mindenkinek a www.medvehagyma.eu oldalt.
Most küldtek nekem friss medvehagymát. Postán jött és olyan friss mintha most szedtem volna.
Egy részét megesszük a többit pedig eltesszük a téli hónapokra. Sózva, fagyasztunk is le meg olajban is el lehet tenni azt hiszem.

10:07 du.  
Blogger Judit szerint...

Ha nem saját receptet is lehet írni, akkor ezt javasolnám (kipróbáltam, mesés! a sárgarépát és a karalábét párolva még a rátenném természetesen, dúsítsuk vele, még finomabb!):
Medvehagymás pizza:
Hozzávalók
Fél kg liszt
Egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor

olaj
paradicsom
bazsalikom
medvehagyma
mozzarella
oliva bogyó

Langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a lisztet és egy kis oliva olajat, sót és langyos vízzel kikeverjük a tésztát, majd 10 percig dagasztjuk. 30 percig kelesztjük letakarva langyos helyen, majd kinyújtjuk fél cm vastagra. Paradicsomszeletekkel beborítjuk a tésztát, megszórjuk bazsalikommal, és metélt medvehagymával, majd karikára vágott mozzarellával és oliva bogyóval díszítjük. Sütjük.

1:15 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal