vasárnap, március 29, 2009

Medvehagymás krumplipüré

Volt a múlt héten minden: emlékezetes ebéd, különleges vacsora, csillagos étterem, a hét ízdíját azonban mégis valami egészen egyszerűen viszi: a medvehagymás krumplipüré. Ameddig tart a medvehagyma szezonja, gyanítom, gyakran kerül majd asztalra. Szerintem annyira tökéletes magában, hogy nem is érdemes köretté degradálni, esetleg meg lehet fejelni egy tükör-, vagy lágytojással. Persze jófajta krumpli és a lehető legjobb vaj szükséges hozzá. A vajas krumplipüré olyan intenzíven veszi fel a medvehagyma finom fokhagymás ízét, hogy per pillanat még a legdrágább fehér szarvasgomba sem tudná vele felvenni a versenyt.
A medvehagymáról szerencsére annyi információ található mindenütt, hogy az is talál, aki nem is keres.
Akik még csak ismerkednek vele, azok számára medvehagyma basics a Nők Lapja Cafén, vagy a Borsan, receptgyűjtemények is akadnak szép számmal, a blogokon pl. Fakanál-nál, vagy RossaMela-nal. Érdemes mondjuk egy krémlevessel indítani (itt egy guszta pl. a Vajaspánkó blogon). A Pécsi Borozó receptpályázatot is hirdetett, április 12. a beadási határidő.
Az én szánalmas urbánus beszerzőhelyem egyelőre a sarki zöldséges, ahová minden reggel friss érkezik, de ha jövő hétvégén itthon lennék, akkor valószínűleg elzarándokolnék az Orfűi Medvehagymafesztiválra is.
Receptnek igazán túlzás lenne nevezni: egy nagy csokor medvehagymát vékony csíkokra szeletelek, és belekeverem a forró, gőzölgő (vajjal és tejjel készült) krumplipürébe. A hőtől magától összeesik, főzni nem kell.

PS. a wikipedia szerint azoknak a teheneknek, amelyek medvehagymát legelnek, fokhagymaízű a teje...

Címkék:


 

 

10 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Szia Chili,

nekem a kulcsszó ebben a posztban a jó minőségű burgonya. Melyik fajta jó minőségű és hol érdemes keresni?

9:58 du.  
Blogger Kata szerint...

Mi is ezt vacsoráztuk ma! Délután szedtük a medvehagymát Fóton és csak így, egy kis salátával ettük a krumplipürét!

10:01 du.  
Blogger lúdanyó szerint...

Gyönyörű lett ez a kép! :)

10:03 du.  
Blogger Gyöngyi szerint...

Fokhagyma ízű tej? A húsok pácolásához kiváló lehet:)

10:53 du.  
Blogger Unknown szerint...

Szombat este pont medvehagymás krumplipürét készítettem vendégeimnek köretként a sóágyban sült lazacpisztránghoz. Igaz kicsit színesebbé tettem a krumplipürét azáltal, hogy sárga és lila pürével kentem meg a medvehagymaleveleket, ezeket utána feltekertem, fóliába tekerve forró vízben megmelegítettem, s szeletekre vágva (a fóliát eltávolítva) tálaltam. Vendégeim számára mondjuk külön poén volt a lila krumpli is, mert nem hitték el, hogy létezik lila színű krumpli ;)

8:41 de.  
Anonymous ribizli szerint...

Én grillezett vagy sült zöldségeket (répák, zeller, cékla) tennék még mellé. A medvehagyma fantasztikus tökmagolajjal is!

9:14 de.  
Blogger Macsek szerint...

KatAnyaka,

Fóton HOL??!!!! :)) szednék én is... :)

10:52 de.  
Anonymous Lizi szerint...

A fóti forrás engem is érdekelne! ;-)

1:21 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

püréhez Ella típusú krumplit szeretek használni, előfordul piacokon (Lehelen, Bosnyákon szoktam venni),ha nem holland Ella, hanem magyar, az a jobb

7:04 de.  
Anonymous Tünde szerint...

Zseniális, zseniális, zseniális recept, nem is érdemes tovább ragozni.

2:08 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal