Sós karamella öntet
Én kérek elnézést, a változatosság kedvéért még egy kis sós karamella. Lassan itthon is kezd megjelenni itt-ott, éttermekben már van (pl. a Bábelben csokoládés sütemény rétegeként, az Onyxban elég jó fagylaltként).
Külföldön (jellemzően Franciaországban) szinte mindenütt kapható, itthon kérdezősködtem, de még a nyilvánvaló üzletekben sincs (micsoda szerencse!). Öntetet viszont házilag gyakorlatilag percek alatt tudunk készíteni, üvegben egy-két hétig eláll. Fagylaltra, palacsintára, sült almára, tejbegrízre. A cukrot kicsit sötétebbre érdemes karamellizálni, hogy ne geil édes, hanem füstös-kesernyés legyen a végeredmény.
Sós karamella öntet
20dkg cukor
8dkg sós vaj, felkockázva (ha nem kapunk, a sima is megteszi, adjunk hozzá kb. 1/2kk sót)
2,5dl tejszín, felmelegítve (!)
A cukrot egy viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot kívánó műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáadjuk a felkockázott vajat, elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon. Levesszük az edényt a tűzről, majd beleöntjük a felmelegített tejszínt (ha a tejszín hideg, a hőmérséklet különbség miatt borzasztóan „köpköd”). Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy-két hétig áll el. Ha nagyon besűrűsödik, használat előtt pár percre forró vízbe állítjuk, vagy néhány percig mikróba tesszük. Minél több tejszínt öntünk bele, annál folyékonyabb lesz.
Külföldön (jellemzően Franciaországban) szinte mindenütt kapható, itthon kérdezősködtem, de még a nyilvánvaló üzletekben sincs (micsoda szerencse!). Öntetet viszont házilag gyakorlatilag percek alatt tudunk készíteni, üvegben egy-két hétig eláll. Fagylaltra, palacsintára, sült almára, tejbegrízre. A cukrot kicsit sötétebbre érdemes karamellizálni, hogy ne geil édes, hanem füstös-kesernyés legyen a végeredmény.
Sós karamella öntet
20dkg cukor
8dkg sós vaj, felkockázva (ha nem kapunk, a sima is megteszi, adjunk hozzá kb. 1/2kk sót)
2,5dl tejszín, felmelegítve (!)
A cukrot egy viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot kívánó műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáadjuk a felkockázott vajat, elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon. Levesszük az edényt a tűzről, majd beleöntjük a felmelegített tejszínt (ha a tejszín hideg, a hőmérséklet különbség miatt borzasztóan „köpköd”). Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy-két hétig áll el. Ha nagyon besűrűsödik, használat előtt pár percre forró vízbe állítjuk, vagy néhány percig mikróba tesszük. Minél több tejszínt öntünk bele, annál folyékonyabb lesz.
Címkék: édesség, kiegészítők, Magyar Narancs, sós karamell
11 hozzászólás:
A Szondi utcai breton galettezoben lehet kapni sos karamellat. (egyeb nyalanksagokkal egyetemben)
Kipróbáltam ezt az öntetet, kicsit sósabban, sült újkrumplihoz, petrezselymes-újhagymás sült csirkével. Mmmmm... :-) szóval nem csak édességekhez jó dresszing :)
Piros pont a geil helyesírásáért. :)
Ha kérhetem, a karamell avagy égetett cukor készítését ne aposztrofáljuk bonyolultnak, csak ott kell lenni a lábos mellett és figyelni.
Off:
Szia, mar sokszor meg szerettem volna kerdezni a kovetkezot: A profilodban szerepel, hogy szereted a fozeleket, de eddig sajnos meg egy fozelekes posztot sem lattam. Ha esetleg van valamilyen kulonleges fozeleked, posztolnad? :)
agi
A Rumbach S. utcai La Petite Francaise üzletben szokott lenni többféle is. Levendulásat már láttam ott. :)
De a Skóciából hozott sós karamell készletem fogyóban, :( szóval lassan én is rákapok a francia verzióra
Ági, nem ígérem, hogy túl sok főzelék receptet fogok publikálni, de egy különlegeset hamarosan leírok, arra már rég készülök!
Nahát, ezt muszáj volt kipróbálnom, egyszerűen remek!
Kipróbáltam, remek, képes voltam az egészet magában pár nap alatt elnyalogatni. A macskám is megőrül érte, amikor csak elővettem az üvegcsét, menten ott termett és kért belőle :-)
Kipróbáltam, ez egészen isteni!!!!!
Köszönöm szépen a receptet, nagy kedvenc lesz nálunk!!!
Ha nincs sós vajam mennyi sót tegyek hozzá? Vagy ez így kivitelezhetetlen?
Köszi
Szia! Barna cukorral is működik?
Előre is köszönöm (a választ és a receptet is)! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal