Keserűcsokoládé-sorbet
(Elnézést, nem pontosan tudtam eldönteni, vajon mi a korrekt helyesírási mód)
Na, csokoládé már jó régen volt. Pedig ezt a különleges sorbet-t már hónapokkal ezelőtt felfedeztem, és jelenleg azt hiszem a negyedik adag maradványa található a mélyhűtőmben. Bekerült az állandó repertoárba, sokszor készítettem, főleg vendégségek előtt, és különösen két fajta esetben bizonyult igen jó ötletnek 1. Csajok jönnek, akik előre közlik, hogy desszert semmiképpen ne legyen, mert fogyókúráznak. Amikor aztán a könnyű vacsora után megkérdezem, hogy esetleg egyetlen gombóc sorbet-t nem kérnek-e, természetesen igent mondanak, és elfogy egy doboz. 2. Pasi jön, akiről tudom, hogy nem édesszájú, ezért nincs édesség, hanem inkább sajt. Majd amikor megkérdezem, hogy meg akar-e kóstolni egy kicsit (mármint a fagyit), ráugrik, és elfogy egy doboz.
Az már azt hiszem, kiderült, hogy nagy híve vagyok a házi készítésú fagyiknak, azon belül is különösen szeretem a tej- és tejszínmentes gyümölcssorbet-kat. Elsőre talán szokatlannak hangzik a csokoládé és a sorbet kifejezés együtt, de amióta ezt ismerem, azóta sokkal inkább választanám bármikor ezt a változatot, mint a hagyományosat. Intenzív, nagyon mély csokoládé ízű, nem annyira krémes, mint egy tejszínes, de sokkal különlegesebb és érdekes, szinte frissítő. Egyetlen gombóc elég belőle, ráadásul olyan elegáns. A hozzávalók minősége nagyon fontos!
Recept
Hozzávalók
4dkg jó minőségű keserű kakaópor
10dkg cukor
12,5dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70%)
1tk eszpresszó (ha nincs, nescafé is megteszi)
1tk vaníliakivonat
Egy lábasban 2,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzök (kevergetés nélkül összeforralom, amíg a cukor teljesen felolvad). Takarékra veszem a hőt, és lassan hozzáadom a kakaóport és a kávét. Csomómentesre keverem, és kb. 10 perc alatt sziruposra főzöm. Hozzáadok további 2,5dl vizet, és néhány percig főzöm. A csokoládét apró darabokra töröm (vagy szeletelem), ráöntöm a forró szirupot, és keverem, hogy teljesen elolvadjon. Hozzáadom a vaníliát. A keveréket teljesen lehűtöm (ha van időm, egész éjszakára hűtőbe teszem, ha nincs, jéghideg vízbe állítva gyorsítom a hűtést). Fagyigépben elkészítem (nálam 15 perc). Ebből bő 1/2l fagyi lesz. Az eredeti recept duplára szól, de az én gépemben ennyi fér kényelmesen.
Eredeti recept: Claudia Flemming: The Last Course
Na, csokoládé már jó régen volt. Pedig ezt a különleges sorbet-t már hónapokkal ezelőtt felfedeztem, és jelenleg azt hiszem a negyedik adag maradványa található a mélyhűtőmben. Bekerült az állandó repertoárba, sokszor készítettem, főleg vendégségek előtt, és különösen két fajta esetben bizonyult igen jó ötletnek 1. Csajok jönnek, akik előre közlik, hogy desszert semmiképpen ne legyen, mert fogyókúráznak. Amikor aztán a könnyű vacsora után megkérdezem, hogy esetleg egyetlen gombóc sorbet-t nem kérnek-e, természetesen igent mondanak, és elfogy egy doboz. 2. Pasi jön, akiről tudom, hogy nem édesszájú, ezért nincs édesség, hanem inkább sajt. Majd amikor megkérdezem, hogy meg akar-e kóstolni egy kicsit (mármint a fagyit), ráugrik, és elfogy egy doboz.
Az már azt hiszem, kiderült, hogy nagy híve vagyok a házi készítésú fagyiknak, azon belül is különösen szeretem a tej- és tejszínmentes gyümölcssorbet-kat. Elsőre talán szokatlannak hangzik a csokoládé és a sorbet kifejezés együtt, de amióta ezt ismerem, azóta sokkal inkább választanám bármikor ezt a változatot, mint a hagyományosat. Intenzív, nagyon mély csokoládé ízű, nem annyira krémes, mint egy tejszínes, de sokkal különlegesebb és érdekes, szinte frissítő. Egyetlen gombóc elég belőle, ráadásul olyan elegáns. A hozzávalók minősége nagyon fontos!
Recept
Hozzávalók
4dkg jó minőségű keserű kakaópor
10dkg cukor
12,5dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70%)
1tk eszpresszó (ha nincs, nescafé is megteszi)
1tk vaníliakivonat
Egy lábasban 2,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzök (kevergetés nélkül összeforralom, amíg a cukor teljesen felolvad). Takarékra veszem a hőt, és lassan hozzáadom a kakaóport és a kávét. Csomómentesre keverem, és kb. 10 perc alatt sziruposra főzöm. Hozzáadok további 2,5dl vizet, és néhány percig főzöm. A csokoládét apró darabokra töröm (vagy szeletelem), ráöntöm a forró szirupot, és keverem, hogy teljesen elolvadjon. Hozzáadom a vaníliát. A keveréket teljesen lehűtöm (ha van időm, egész éjszakára hűtőbe teszem, ha nincs, jéghideg vízbe állítva gyorsítom a hűtést). Fagyigépben elkészítem (nálam 15 perc). Ebből bő 1/2l fagyi lesz. Az eredeti recept duplára szól, de az én gépemben ennyi fér kényelmesen.
Eredeti recept: Claudia Flemming: The Last Course
9 hozzászólás:
Esetleg csokoládésörbet? :) Ui. magyarul sörbet. Egyébként azt hiszem nem kell a kötőjel, mert a csoki anyagnév - mintha Kicsi Vú eztet mondta volna, amikor nemisbéka sárgarépa-krémlevesénél is előkerült a téma, de a répa egyedi név, ott kell a kötőjel. De komolyan nem tudom, annyi alszabály van.
Egyébként ma jött meg a fagyifeltét a robotgépemhez, most fagyasztom az akkut. Holnaptól meg sem lehet állítani, bár elsősorban frozen yogurtra pályázunk.
Jaj, ez a poszt most egy merénylet! Már ellenőríztem is, hogy benn van-e a fagyis edény a fagyasztóban. Hétvégén muszáj lesz elkészíteni.
Hú, ez tényleg nagyon elegáns!
Egyszer valaki vaníliaszörbetet emlegetett, azt gondoltam, összekeverte a dolgokat. A csokoládé és a szörbet is furcsán hangzik együtt, de keserűcsokiból el tudom képzelni, ez a recept pedig nagyon meggyőző.
Megyek is, még most összedobom, hadd hűsöljön egész éjszaka.
(Tényleg, magyarul sörbet, szörbet vagy esetleg szorbet? Mind használják, de melyik a helyes?)
Sörbet? Ez annyira bénán hangzik, nem úgy franciásan mondjuk, hogy "szorbé"?én asszem maradok ennél,akkor is,ha nem helyes:)
egyébkén tavaly (málnasorbet-nál) futottam egy etimológiai kört, de feladtam.
sörbet, a legújabb mta-osiris helyesírás szerint. Mielőtt megírtam, megnéztem :) Úgy ejtjük, ahogy le van írva, parasztosan :))
Tesztelve :). Finom!
Étcsoki készleteim titokzatos megcsappanásával szembesülve, egy tábla 55%-os narancsos-fűszeres étcsoki bevetésével mentettem meg a helyzetet. A maradék 2,5 dkg-t egy megkezdett Lindt 70%-osból tettem hozzá. A vaníliakivonatot így elhagyhattam. 8 dkg cukor is elég lehetett volna, ez az 55%-os csoki valószínűleg kicsit édesebb.
Kedves Chili!
Már sokmindent hasznosítottam oldaladról, ezúton is nagyon köszönöm!
Ezt is megcsináltam, de a felébe a felnőtteknek egy kis időre chilit áztattal, és úgy is nagyon szuper lett.
Fagyigép nélkül, csak kétszer turmixoltam fel, és az állaga is teljesen jó lett.
Üdv
bonbon
re: szorbet / sörbet /
1. régies
"Jertek velem, ott lenn áll nagy vígalom,
odalenn vár mézízű sörbet"
Arany János: Szondi két apródja
2. úri
"szorbé"
3. kissé erőltetett
"szorbet"
Szia Ch&V!
Én csak néhány hónapja leltem Rád, és most időrendi sorrendben, lelkesen olvasom a postjaidat. Ehhez a helyesírás-kérdéskörhöz csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy tökéletesen írtad: azt írtad egybe és oda tettél kötőjelet, amit és ahova kell. Grat! :)
K.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal