Langyos tavaszi zöldek ropogós morzsával
A Nagycsarnokban ezúttal igen ambivalens érzésekkel járkáltam. Egyfelől irigykedve nézegettem a nagy halom friss sóskákat, zöldpaprikákat, retekcsokrokat (valamint megvettem a szokásos fehérrépa-karalábé-zeller triót a húsleveshez), másfelől elszörnyedve és hitetlenkedve álltam le néhány stand előtt. A szó szerint rohadó banán, padlizsán és kaliforniai paprika, amelyet más országban már fele ilyen állapotában sem lehetne kitenni, igencsak sokkolt. Nagyon nehezemre esett, hogy ne szóljak be az árusoknak, hogy mégis mit képzelnek, hogy ezeket még mindig kínálják, sőt pénzért árulják (ráadásul még ki is írják, hogy válogatni tilos..).
A szép zöldségek látványa viszont annyira belém ivódott, hogy mire visszaértem Brüsszelbe, már alig vártam, hogy valami jó, friss zöldet dobjak össze. Receptnek nem nevezhető, de olyan finom, hogy csak ajánlani tudom. A kulcs az újhagyma! Sok! Ez ugyanis édesre pirul, és viszi a show-t. A vajon pirított morzsa pedig ropog az egészen, és felemeli a többi, egyébként semlegesebb ízű zöldet is.
Hozzávalók (2 adag):
1 csomag újhagyma
1 nagy cukkini
30dkg friss spenót
2 fokhagymagerezd
só, bors, olívaolaj
friss morzsa egy nagy szelet kenyérből
2ek vaj
reszelt citromhéj
Az újhagymákat megpucolom, a vastagabbakat félbevágom. A cukkinit zöldséghámozóval vékony szalagokra forgácsolom. A friss spenótleveleket leöblíteem. Vékonyra felszeletelem a fokhagymát. Felhevítetek egy serpenyőt, amikor teljesen forró, ráöntök némi olívaolajat. Megpirítom az újhagymát. Folytatom a cukkinivel. Ekkor lejjebb veszem a lángot, és friss olívaolajon átforgatom a fokhagymát, majd megfonnyasztom rajta a friss spenótot. A zöldségeket összekeverem, sózom, borsozom. Közepes lángon felolvasztom a vajat, majd aranyra pirítom benne a friss morzsát. Némi reszelt citromhéjjal együtt rászórom a langyos zöldségekre.
A szép zöldségek látványa viszont annyira belém ivódott, hogy mire visszaértem Brüsszelbe, már alig vártam, hogy valami jó, friss zöldet dobjak össze. Receptnek nem nevezhető, de olyan finom, hogy csak ajánlani tudom. A kulcs az újhagyma! Sok! Ez ugyanis édesre pirul, és viszi a show-t. A vajon pirított morzsa pedig ropog az egészen, és felemeli a többi, egyébként semlegesebb ízű zöldet is.
Hozzávalók (2 adag):
1 csomag újhagyma
1 nagy cukkini
30dkg friss spenót
2 fokhagymagerezd
só, bors, olívaolaj
friss morzsa egy nagy szelet kenyérből
2ek vaj
reszelt citromhéj
Az újhagymákat megpucolom, a vastagabbakat félbevágom. A cukkinit zöldséghámozóval vékony szalagokra forgácsolom. A friss spenótleveleket leöblíteem. Vékonyra felszeletelem a fokhagymát. Felhevítetek egy serpenyőt, amikor teljesen forró, ráöntök némi olívaolajat. Megpirítom az újhagymát. Folytatom a cukkinivel. Ekkor lejjebb veszem a lángot, és friss olívaolajon átforgatom a fokhagymát, majd megfonnyasztom rajta a friss spenótot. A zöldségeket összekeverem, sózom, borsozom. Közepes lángon felolvasztom a vajat, majd aranyra pirítom benne a friss morzsát. Némi reszelt citromhéjjal együtt rászórom a langyos zöldségekre.
Címkék: zöldség
4 hozzászólás:
nagy élvezettel olvastam az e heti Narancsban megjelent írásodat. Az a bizonyos bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet által összeállított megsárgult szakácskönyv(nyolcadik kiadás) az én polcomon is ott lapul, benne dédnagyanyám kézzel írt receptjeivel, megjegyzéseivel.(pl. "kórházi Bözsike receptje, igen finom") A High-Life-tortát holnap kipróbálom. Mandulával. üdv Judit
Chili&Vanília, te vagy a (hazai) gasztrobloggerek királynője.
Judit, de jó! A héten ide is fel fogom tenni az írást, kíváncsi vagyok, másnak is mond-e valamit. Amint látod, a receptet valamelyest változtattam, pl. a tölteléket kapásból feleztem, szerintem így is elég gazdag.
Ccak amulok es bamulok ezen az oldalon az egyik legjobb˝magyar˝receptblog amit mostanaban olvastam!!!A cukkinis padlizsanos receptek VERHETETLENEK!!!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal