csütörtök, március 29, 2007

Tíz érv a csicseriborsó mellett

Talán sikkes lenne a tavaszt salátával köszönteni. De szezon ide, szezon oda, miért ne ehetnénk nyáron húslevest velőscsonttal, télen pedig citromfagyit, ha kedvünk épp úgy tartja? A csicseriborsó évszaktól független. Az egyik legízletesebb borsóféle, mindemellett egyike a legegészségesebbeknek is. A mediterrán vidékről származik, neve a latin ceci szóból ered - Cicero állítólag az orra hegyén éktelenkedő borsóformájú bibircsók miatt kapta nevét.

Legalább tíz érvet tudok mellette felsorolni; íme: Isteni. Olyan sokféleképpen élvezhető, hogy egy hónapig használhatjuk, s nem unjuk meg. Semmibe nem telik otthon tárolni akár dobozos, akár száraz formában. Egészséges. Alacsony a glikémiás indexe - azaz nem maradunk utána éhesek. Igen magas proteintartalma miatt kiváló vegetáriánus alapanyag. Megfizethető. Jól néz ki. Különböző elkészítési módjain keresztül szinte végigehetjük a világot (egy másik ilyen a pacal lenne, de arról majd máskor).

Indiában az egyik legfontosabb fehérjeforrás, curry-ket, főzelékeket csinálnak belőle. Az olaszok például a mi bablevesünkhöz hasonló sűrű levesnek (pasta e ceci) vagy a lisztjéből készülő vékony lepénynek (farinata) fogyasztják. A Közel-Keleten, ill. Észak-Afrikában hummuszként, azaz citromos, fokhagymás püréként, vagy fűszeres raguként, tagine-ként, ill. kuszkusszal kerül az asztalra. A törökök megsütik és chips helyett rágcsálják (leblebi); a gazdag húsleves, a cocido madrileno az egyik legjellegzetesebb spanyol étel. A curanto eredetileg polinéziai fogás, az osztrigától a disznófülig mindent tartalmaz, Isabel Allende egy egész fejezetet szán neki Aphrodité című könyvében.

Velem legutóbb Baszkföldön jött szembe. Legelső ebédünkkor meglepetésünkre jó, igazi, magyaros ízű krumplilevest és egy hasonló csicseriborsó-ételt (főzeléket?) tett le elénk a pincérnő. Onnan az ihlet.

Gyors csicseriborsó-paprikás

Hozzávalók (2 személyre):
2 doboz konzerv csicseriborsó lecsöpögtetve
1 hagyma, felaprítva
4 fokhagymagerezd, megpucolva, felaprítva
2 tk. pirospaprika
2 kk. őrölt római kömény
2 dl húsleves
só, bors
4 ek. olívaolaj
opcionális: kisütött kolbászkarikák

Az olívaolajon közepes lángon üvegesre pároljuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzhelyről, a hagymát megszórjuk a pirospaprikával. Elkeverjük, felöntjük a húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 percig főzzük, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon. A csicseriborsót lecsepegtetjük és a hagymás szafthoz keverjük, épp csak néhány percig összefőzzük. Amikor kész, meghintjük őrölt római köménnyel. Ha nem vegetáriánusoknak (vagy fogyókúrázóknak) készül, egy serpenyőben ropogósra kisütünk hozzá néhány szelet hajszálvékonyra vágott paprikás kolbászt.


Címkék: ,


 

 

14 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Meg tudnád mondani, hogy kb. hány dkg. egy konzerv?
Csak szárítottan kaptam, fél kilós kiszerelésben árulják.

12:28 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Örök problémám, ha szárítottat veszek és beáztatom, kipöcköljem a "héjából" vagy sem?
kicsit macera

6:42 du.  
Blogger Dolce Vita szerint...

a latin eredeti a cicerpisum. Nem okoskodásnak szántam, de évekig tanultam olasz nyelvtörténetből, hogyan is lesz a cicerpisumból az olaszban ceci.
A csicseriborsó azért is érdekes, mivel tükörfordítása a latinnak, viszont a borsó szavunk török jövevényszó. Na ezt rakd össze. : )

10:25 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

itt nettó 25dkg a konzerv (ennyi kb. fele szárítottból lesz)
yks-hát, azt tudom, hogy pl. Törökországban, Marokkóban abszolút hámozzák, folyó víz alatt, bevallom,nekem nincs idegem hozzá.
dv,igazad van!elírtam, latinul cicer-nek írják a forrásaim.

11:40 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

ez megnyugtat, mert nekem sincs. :)

2:06 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

én hámozom a konzervet is és közben szentségelek. legközelebb kipróbálom a folyó vizes módszert, hátha jobb lesz.:)
Tamara

9:15 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Soha életemben nem ettem csicseriborsót, és megrögzött húsevő vagyok, úgyhogy sok jóra nem számítottam. Megcsináltam az utasítások alapján, extra házikolbászkarikákkal, és meglepően nagyon finom lett. Pedig nem vagyok az a kimondott konyhatündér. :) Köszönöm a receptet, szerintem elő fog kerülni máskor is!

Más. Itt Spanyolországban kb 50 cent egy nettó 400 grammos üveg, és nem találtam rajta hámoznivalót, úgyhogy szerencsésnek érzem magam. :)

7:50 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

6 féle szín- és méretvariáns csicseriborsót termesztek. Ha kell valakinek kipróbálásra, szivesen küldök. dmag@chello.hu

3:09 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

hámozni a csicserit??? egyenként??? miért???

3:30 du.  
Blogger gycaa szerint...

Tegnap este megcsináltam vacsira. Ez volt az első csicseriborsós élményem. Biztosan megcsinálom mások is, mert nagyon egyszerű és finom

10:55 de.  
Anonymous Regina szerint...

Ez az egyik kedvenc receptem! Nagyon egyszerű és nagyon finom. Én néha kicsit megbolondítom úgy, hogy zöldpaprikát (és még ritkában paradicsomot) is teszek alá és ha már jól összefőtt az alap, akkor a csicseriborsóval együtt apróra vágott aszalt datolyát is teszek bele. Imádom a fűszeres-sós-édes kombinációt és ez az étel valami mennyei!

11:55 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A csicseriborsót már Kr. előtt 3000 évvel is fogyasztották Mezopotámiában. Élettani hatásai közül igen közismert, hogy segít megelőzni a potenciazavarokat és erősíti a férfiasságot. Ezt tudva a „Csicseriborsó, bablencse, Feketeszemű menyecske, / Ne menj haza este, / Mert megdöf a kecske, / Pattantyú!” – mondóka, mi tagadás, különös értelmezést nyerhet.

(innen: http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/huszarkonyha_csicseriborso_pogacsa_bablencsefozelekkel_es_fustolt_csulokkel/ )

1:22 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

1:23 du.  
Blogger schmolagi szerint...

yks! Leszeded a babról is a héját? Minek macerázol vele? Úgy jó, ahogy van. Beáztatod, megfőzöd, megeszed.

4:08 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal