vasárnap, március 25, 2007

Karamellfagylalt

Bár még talán kicsit korai, de azt hiszem nem tudom eléggé korán elkezdeni a lobbihadjáratomat, hogy nyárra ruházzatok be egy fagyigépbe. Folyamatosan használatban lesz, esküszöm! Nem beszélve arról, hogy a mélyhűtőt fel lehet tankolni jobbnál jobb desszertekkel, amelyeket bármilyen helyzetben elő lehet kapni.

Nem könnyű olyankor főzni, amikor az érkező vendégek ízléséről viszonylag keveset tud az ember. Mégsem ostromolhatom azonban a látogatókat előre csak olyan életbevágóan fontos kérdésekkel, hogy „esztek halat, herkentyűt?”, „vegetáriánus valaki?” „szeretitek a padlizsánt?. Múltkor viszont egy dolgot pontosan tudtam: hogy vendég meg van őrülve a karamellért (és mindenféle cukorfajtáért). Karamellfagyit készítettem neki. Azóta már két új adag készült, olyan sikere van mindenkinél. És igen, sós karamell.

Karamellfagylalt

10dkg +3ek kristálycukor
2,5dl tejszín
2,5dl tej
5 tojássárgája
nagy csipet só
1kk vaníliakivonat

A kristálycukrot 1ek vízzel, alacsony lángon egy lábasban, kevergetés nélkül megolvasztom, karamellizálom. Bátran kell karamellizálni, egy perccel tovább, mint ahogy az ember gondolná, és lekapná a tűzről, sötét borostyán színű legyen. Hozzáöntöm a tejszínt és a tejet. Ebben a pillanatban a karamell egy darabban megkeményedik, nem kell megijedni, felolvad majd. Addig főzöm, amíg a karamell teljesen beleolvad a tejbe (és úgy néz ki, mint a régi zacskós karamellás tej). A tojássárgákat a 3ek cukorral kézi elektromos habverővel simára keverem. Lassan hozzáöntöm a meleg karemellás tejet, elkeverem. Visszaöntöm a lábasba, hozzáadom a sót és a vaníliakivonatot, néhány percig folyamatos kevergetés mellett főzöm, hogy picit besűrűsödjön. Teljesen lehűtöm, néhány órára (vagy egész éjszakára) hűtőbe teszem. Fagylaltgépben elkészítem.

Orangette receptje alapján, aki pedig a New York Times-ból vette.


Címkék:


 

 

9 hozzászólás:

Blogger Zsuzsa szerint...

A fagyi sosem lehet elég korai! Ez az egyik kedvencem! Miket tettél a tetejére?

11:12 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

karamelldarabok összetörve. de igazából az égvilágon semmi nem kell rá:)

11:33 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Off: újabban mindig ez oldal jön be elsőre, és csak második klikkre jutok ide: http://hu-hu-cw.retail-sc.com/

11:46 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

nem értem. ha beírod a blogom címét, akkor a C&A oldala jön be? fogalmam sincs, hogy miért, más nem jelzett ilyen problémát. VAgy ez valami béna reklám?

11:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Pedig milyen vicces lenne, ha összeállítanál egy (mondjuk 3-4 nyelvű) kis kérdőívet, amit minden leendő vendégeddel kitöltetsz (lehet elektronikus is :)), aztán szépen elmented! ;)

10:42 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagy kerdes ez a fagyigep-ugylet! Mert persze jo lenne, de olyan nem johet szoba, amit be kell tenni a melyhutobe, a nem ilyen viszont eleg jol hut-e vagy abban csak keverni kell es a melyhutoben huteni? Errol nem irnal egy postot?

2:52 du.  
Blogger Dolce Vita szerint...

Én már beszereztem, fellelkesülve a kalóriaszegény desszertek fagyijain. Azaz anyósomnak azt mondtam, ez a férjem szülinapi kívánsága. (Úgyis ő eszi)És lőn. A héten akarom kipróbálni, csak ürítem a méylhűtőt. Mindegyik kütyü olyan, hogy előbb le kell hűteni a tartályt??? Mi ilyet kaptunk. Maradhat vmi azért a mélyhűtőben????

6:32 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Igen, ez szerintem reklam... (A cimsorba csak egy c-t szoktam irni, aztan az elojovo blogcimre kattintok, erre bejon a C&A oldala.) Elteritik az olvasokat, menjenek oda (is). Tulajdonkeppen hizelgo, csak nekunk kell ketszer kattintani.

10:57 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

izé, van olyan, hogy könyvjelző meg rss feed :)

12:50 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal