Pisztráng baszk módra

Ez az étel viszont kaliforniai paprikából készült, innen kaptam hozzá kedvet. Néhány dolgot másképp csináltam, na nem mintha nem hinnék a receptgazda bad boy séfnek, egyszerűen saját igényeimhez alakítottam (1. jobban szeretem a „száraz” köreteket, mint a hígabbakat, 2. minden ürügyet kihasználok, hogy lehessen sok sült fokhagymát enni):
Olívaolajon megpirítottam egy vékonyra szeletelt salottát, 3 gerezd felaprított fokhagymát, egy ág friss kakukkfüvet, egy-egy vastagabb csíkokra felvágott piros és zöld kaliforniai paprikát. Sóztam, borsoztam. Kb. 6-7 perc után, amikor a paprika kezdett puhulni, felöntöttem egy lötty sherry-vel. Közben a mikró legerősebb fokozatán 5 perc alatt félpuhára főztem két közepes szem, héjastul felkarikázott burgonyát. Egy alufóliával bélelt tepsibe halmoztam a zöldségeket (paprika+krumpli), rádobtam vagy 10 gerezd fokhagymát. Két pisztrángot leöblítettem, szárazra töröltem, belsejébe citromkarikákat és kakukkfüvet tettem, megborsoztam. 200C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, végül pár percig grilleztem. Annyira finom, hogy egy héten belül kétszer készítettem, utoljára a krumpli helyett csicseriborsóval, amivel szintén remek (kis fotó).
Címkék: hal
16 hozzászólás:
Hú, ez a recept drámai módon hatott rám, fel fogom venni a repertoáromba :)) Igaz felénk pisztrángot ritkán kapni, de helyette akár a süllő vagy a csuka is jól megteszi.
jogos, a pisztrángot természetesen bármilyen más (kapható) hallal lehet helyettesíteni, csak egész legyen, ne filé
Egyszer értekezz légyszi' arról, milyen különbségeket látsz/érzel a salott- meg standard, Mo-n kapható vöröshagyma között!
köszi
Számból vetted ki a kérdést ribizli! Én is pont erre lennék kivácsi, bár itt Brüsszelben hozzá tudok jutni a receptben szereplőhöz. Ma pont halra készültem, úgyhogy már azt is tudom, hogy ilyen módon kerül az asztalra. Nagyon igéretesen néz ki! Üdv: Bora
Már nagyon vártam valami baszk csodát!
Nem csalódtam!
LepkePilla.
ribizli, a salotta szerintem édesebb és lágyabb ízű, mint a vöröshagyma, nem annyira "nyers" ízű és kevésbé erős is. Majdnem mindig ezt használok, kivéve a magyaros, pörköltes kajákhoz, azok szerintem jobbak sima hagymával. Persze, itt könnyű, ugyanannyiba kerül és a helyi közértemben mindig van. Otthon valószínűleg nem ezt fogom használni majd minden nap.
Mondjuk én szeretem a hagyma markáns (?) ízét, de el tudom képzelni, hogy rászoknék a salottára is pl. mártásoknál. Nem lehetetlen, hogy lehet kapni itthon, csak alaposabban körül kell nézni. (Viszont itt ugye fehérrépa-hegyekből és pasztinákból is válogathatunk... :)))
Ha már fehérépa: megkérdeztem nagybani zöldséges ismerőst, azt mondta, nehezen szállítható/tárolható a fehérrépa, ezért se erőltetik az exportját, pedig bizonygatam, hogy a külföldön élő magyaroknak nagyon hiányzik.
A mártásoknál én újhagymát szoktam használni pont emiatt. Réka
én az Újlipóvárosban, a Tátra /Wallenberg sarkon lévő Ági Zöldségesnél szoktam venni salotthagymát. szinte mindig van.
Tamara
Ma kiprobalom a receptet, tegnap vettem halat a piacon es minden hozzavalo van itthon. A hal ugyan lazacpisztrang, mert frissebbnek tunt, mint a rendes pisztrang, de szerintem ebbol is jo lesz.
Egy dolog zavar a receptben: a "burgonya". Nem lehetne helyette krumplit irni? En meg nem lattam elö embert, aki otthon, a konyhaban azt a szot hasznalna, hogy burgonya. A krumpli az krumpli.
Na meg is ettuk. Nagyon jo lett. A hagymat es az apritott fokhagymat kihagytam, mert nem akartam elnyomni a tobbi izt. A sherry nagyon jol erezheto volt meg a suto utan is. Kosz a receptet!
Kedves Zsófi! Jó régi az oldalon a recept, de a Naplóban kedvet kaptunk, hogy ilyen módon készítsük el most karácsonyra a pisztrángot. :) Jajjj... már alig várom a Jézuskát, és meghozza a könyvedet!
Szia, Zsófi,
Most készülök elkészíteni, és van egy kérdésem: A fokhagymát megsütjük héjastul a mindennel együtt, és a végén mit csinálunk vele? Ezt nem találtam a leírásban (lehet, hogy figyelmetlen voltam, ekkor bocs...)
Köszi-köszi.
Szia Eszter,
elnézést, ha nem egyértelmű. szóval, a fokhagyma a héjában finom krémesre sül, vagy ki lehet egyesével nyomogatni és úgy tálalni, de én nem szoktam ezzel bajlódni, együtt tálalom héjastul, és mindenki megpucolja magának.
Aha, értem! Köszönöm szépen a villámgyors segélyt!!! :)
Zseniális a könyved, tényleg gratulálok! Engem teljesen lenyűgöz, hogy a szakmád mellett egy másik tevékenységet is olyan művészi fokon űztél, hogy egyik napról a másikra (jó-jó, tudom, hogy nem két nap volt, de akkor is) főfoglalkozás lehetett belőle.
Megcsináltam, isteni lett! Köszi szépen!!! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal