péntek, június 05, 2009

Burrata, bab

Nem is értem, hogy létezik, hogy itt még nem lelkesedtem a legújabb kedvencemről, a burrata sajtról. Nagy valószínűség szerint ennek az lehet az oka, hogy két kis apró probléma van vele: 1. itthon gyakorlatilag nem kapható, 2. Ha mégis, akkor borzalmasan drága. Budapesten először az Osteria étteremben találkoztam vele, ahol mai napig soha nem bírom megállni, hogy ne ezt rendeljem. Ez egy puglia-i specialitás, amely olyan, mintha egy mozzarella burokba töltöttek volna sűrű, de kissé folyós, darabos, enyhén savanykás krémsajtot, vagy tejfölt. Fantasztikus, annyira krémes és finom, senkivel nem találkoztam még, aki ne szeretett volna azonnal bele.

Utánajártam, hogy beszerezhető-e valahol, és örömmel jelentem, hogy igen, az Arany János utcában a Pomod’oro étterem melletti kis üzletben mindig van. Más olasz boltokban, ahol érdeklődtem, azt is elmondták, hogy azért nem tartanak, mert kényes és drága termék, nagyon rövid a szavatossága, nem engedhetik meg maguknak, hogy rájuk romoljon. A drága pedig konkrétan azt jelenti, hogy egy 45dkg-os gombóc (ilyen kiszerelésben kapható) 2000Ft, én már azonban megideologizáltam, hogy előételként simán 6-8 felé szét lehet osztani –na meg, csak ünnepnapon vesz az ember ilyet.

Utoljára Szardínián ettem, a kép is ott készült, sült paprikát és friss disznóbabot (lóbabnak is nevezik) adtam hozzá, az egészet ottani, szuper olívaolajjal locsoltam, elég nagy sikere volt. Ez a bab is beszerezhetetlen itthon, nem értem, ezen pl. mi nem terem meg itthon. Sajnos sehol nem láttam, valószínűleg min. Bécsig, esetleg Horvátországig (lsd. Dolce Vita) kell érte menni.

Készítettem ezt a fogást burrata helyett mozzarellával és bab helyett friss zöldborsóval, jó, egy fokkal fapadosabb, de azért úgyis isteni.

Címkék: , ,


 

 

16 hozzászólás:

Blogger Gabah szerint...

A múlt héten, amikor erről a sajtról írtam, Mamma mondta: "Itt is üzenem mindenkinek, akit érdekel, hogy Pesten a Sega-nál láttam, ha nincs, rá kell kérdezni!
" - gondolom publikus az információ, ezért mertem továbbítani.
Egyébként léteznek kisebb kiszerelésű példányok is. Én is ilyet vettem, mert kettőnknek egy nagy, túl sok lett volna.

7:36 de.  
Blogger Éva szerint...

Engem az is érdekelne, hogy lóbabot hol lehet itthon beszerezni? Aaaaaannyira gyönyörű, hogy muszáj lenne megkóstolnom.

7:56 de.  
Blogger eszpee szerint...

hú a burrata nekem is nagy kedvencem, szerencsére itt azért lehet rendszeresen kapni a nagy piacon, és nem is annyira brutálisan drága. (ha jól emlékszem valahol 5 euró körül volt darabja)

1:55 du.  
Blogger ChloeOBrian szerint...

A Budagyöngyében a Szega Camembertnél is gyakran lehet kapni BURRATA sajtot, és a lejárat előtt pár nappal meglehetősen le szokták értékelni, a múltkor 450 Ft-ért vettem és isteni volt!

6:13 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Éva, lóbabot én még sehol nem láttam itthon, sajna. pedig tutti megterem, gondolom

eszpee, na jó, hát ott könnyű, ott nálatok elég sok jó dolgot lehet kapni!

chloe, 450ft??? hát azért fel kell vásárolni az összeset. ma direkt megnéztem egyébként a fény utcai piacon a szega boltban, de nem volt. a culinarisban is van, de ott nem veszek, mert egy 35dkg-os 2650Ft. az a pofátlanság kategória.

8:16 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Chili!

A Sapori d'italia Kft. Tökön az újmajorban gyárt Burratat. A honlapjukon nem szerepel, mert állítólag csak éttermek és szállodák keresik náluk. Mégis mindig szokott lenni, egy "vödörnyit" lehet egyszerre venni, ez kb. 10 gombóc.
www.mozzarella.hu-n lehet tájékozódni

11:37 de.  
Blogger ChloeOBrian szerint...

Sajnos csak a budagyöngyés nagy Szegában van és ott sem mindig. Szerintem nem nagyon veszik, nem ismerik.
Én 2600 Ft-ot biztosan nem adnék érte, pedig nem vagyok egy kaján spórolós, de ez is olyan mint a Boursin, ami Európában csak Magyarországon kerül 1500 Ft-ba...

11:58 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

hú, nagyon köszönöm a sapori tippet, igen, ezt mondták az osteria-ban is, de nem találtam semmi információt

10:42 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia Zsófi,
dummy-knak írd le lci, hogy pontosan hogy is csináltad...nagyon kalssz előételnek tűnik, de a posztból nem derül ki nekem 100%-ra...
Bocsi, és köszi,
Ányez

10:39 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

azért nem írtam le, mert nagyon nincs mit rajta csinálni:)Disznóbab (ami úgysincs itthon:)simán megfőzve (külső és belső héja leszedve), kaliforniai paprikát grilleztem, héját lehúztam, felcsíkoztam. Tányérra tettem, rá a burrata, meg jó olívaolaj. ennyi.

10:48 de.  
Blogger rakottkert szerint...

Kedves Chili!
Nekem van tavalyról száraz lóbabom, amit ott vettünk Szardínián. Így szárazon mit lehet belőle csinálni?
Egyébként a töki elérhetőség nekem közel van, szívesen segítek a beszerzésben, ha kell.
Gabi

10:41 du.  
Blogger Susula szerint...

Én idén elvetettem egy zacskó lóbabot, szép, erőteljes növények keltek ki, most kezdenek virágozni. Szegény szomszédunk, aki a locsolást vállalta, /Budapesten lekunk, a lóbabok a telken növögetnek/ csak értetlenkedik, hogy ez nem is bab. Bab ez, csak nem olyan. Majd beszámolok, mi lett belől. S mivel Tök nekem is útba esik /jövet-menet/, remélem, lesz még ilyen előételünk itthon!

11:20 de.  
Blogger Moha és Sáfrány szerint...

sziasztok!

lehet hogy erdemes beszelni a culinarisosokkal vagy a dolcesekkel, ha lobabot szeretnetek, mivel mind a ket helyen hoznak megrendelesere zoldsegeket. ha valaki megprobalja, majd szamoljatok be, hogy sikerult-e!

12:14 du.  
Blogger Brünnhilde sziklája szerint...

Lóbabot most vettem a Lehel földszintjén lévő kis ásziai fűszeresnél. Elég széles választékot tart a csaj mindenféle babokból, lencsékből, keleti fűszerekből, szószokból, ázsiai tésztákból. Igazság szerint csak tahinit akartam venni házi hummuszhoz, de egy nagy szatyor mindenfélével jöttem ki.
Egyébként pont lóbab receptért jöttem hozzád.

12:19 du.  
Blogger Nóri szerint...

Nem tudom, hasznos infó-e, már biztos felfedezted: tegnap láttam az Aradiban gyönyörű, zöld lóbabkonzervet, és azt próbáltam kideríteni, mire jó. Ezt a külső-belső héjlehúzást pl. nem tudtam. Azt viszont megtudtam, hogy a szárazat, barnát erősen viszik a héberek, és pürét csinálnak belőle humuszhoz, egy arab meg falafelbe darálja. De a zöldet köretnek kéne, olyan szép.

5:10 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Az a szőrnyű, hogy nálunk Lengyelországban nagyon népszerű a lóbab, úgy hívjuk hogy "bób", mindenhol van, ahol más babot is lehet venni és nagyon olcsó, itt Magyarországon viszont csak egyiptomi lóbabot izraeli konzervben tudtam venni és ahogyan keresem az interneten, eléggé "egzotikusnak" számít pedig ez csak bab :(

3:22 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal