hétfő, október 13, 2008

Konyha II. –a felújítás tapasztalatai

Nincs könnyű dolgom, nehéz röviden, és tömören összefoglalni azt, amivel az ember fél éven keresztül intenzíven foglalkozik. Sok minden problémára, dilemmára talán már nem is emlékszem, vagy ezek abban a percben elfelejtődtek, amikor használatba vettem a konyhát. Alább megkísérlem valamelyest strukturáltan megosztani a tapasztalataimat, ha valami fontos kimaradt, nyugodtan kérdezzetek.

A konyha felújítása nálam 6 hónapos projekt volt, úgy, hogy falat is bontottunk, és minden újonnan készült. A fél év szerintem reális egy ilyen munkánál, kb. a következőképpen oszlott meg:

1 hónap tervezés (igények definiálása, konzultáció, látványtervek)
1 hónap beszerzés (gépek, járólap, stb. – bekalkulálva, hogy előfordulhat, hogy valamit rendelni kell)
1 hónap átalakítás –már, ha van (ennél kevesebb idő alatt szerintem nehéz megúszni )
2 hónap –bútor kivitelezés (a bútort akkor lehet kezdeni gyártani, amikor pontosan megvannak az átalakítás utáni méretek. Soha nem találkoztam még pontos asztalossal, mindig minden 6 hét, ami végül jó esetben 2 hónap)
x idő – csúszás (mindig benne van a pakliban)

Ebben a sorrendben próbáltam átgondolni, hogy mikor mi foglalkoztatott leginkább.

1. hónap –tervezés

a.) Előkészületek
Ez valójában még a 0. fázis –az álmodozás kora. Itt még csak kavarogtak az elképzelések a fejemben, rengeteg újságot lapozgattam, vásárokra, boltokba, stúdiókba jártam, hogy szép lassan kikristályosodjon, hogy mi az, ami nagyon tetszik, vagy mi az, ami nagyon nem, kb. milyen hangulatú konyhát szeretnék. Ugyanekkor kell azt is nagyon tudatosan végig gondolni, hogy 1. milyen funkciót lát majd el a konyha, 2. hogyan illeszkedik az adott életmódhoz, 3. milyen lehetőségek vannak. Aztán az ötletekből, inspirációkból, saját stílusból, életmódból és lehetőségekből össze lehet gyúrni a konkrét elképzelést, amivel érdemes megkeresni tervezőt. Nyitott, vs. zárt konyha – ez nyilván személyes preferencia, ízlés dolga. Én egyébként a zárt konyha híve vagyok (mivel rengeteg főzés zajlik, ráadásul, olyankor elég nagy rendetlenség van), de a mostani konyhám végül is a lehetőségekre való tekintettek nyitott. Az étkezőasztal nem itt található, itt csak a pult mellett van ücsörgésre (már ha egyszer végre megérkeznek)

b.) Tervező megtalálása
Azt gondolom, hogy nagyon megéri profival megterveztetni a konyhát. Sokan értenek a lakberendezéshez, végül is logikusan végig lehet gondolni mindent és jó ízlése is sok mindenkinek van. Az igazság viszont az, hogy nem véletlenül szakma ez is – óriási különbség van egy amatőr, ill. egy profi tervezés között, ezt most látom igazán (ez volt az első alkalom, hogy igénybe vettem ilyen szolgáltatást), elsősorban az összhatás tekintetében. Pontosan azok az apróságok (takarások, bútorlábak, szellőzők, méretarányok, gipszkartonok, stb.) járulnak hozzá leginkább a harmonikus végeredményhez. Ez összegben nem annyira vészes, viszont többszörösen megtérül. Érdemes persze körülnézni, én legjobban a saját szememnek és a megbízható ismerősök véleményének hiszek. A tervezőtől érdemes referenciákat kérni, megnézni más munkáit. Ha valaki franciás, mediterrán konyhát szeretne, nyilván semmi értelme olyannal dolgozni, aki modern konyhákat tervez.

c.). Felmérés, műszaki tervek
Ezek nagyon fontosak, hiszen a műszaki lehetőségek megszabják a lehetőségeket. Pontosan meg kell tervezni a falbontásokat, víz- gáz ügyeket. Össze kell számolni, hogy az elektromos hálózat mennyire teherbíró (kb. hány gép lesz, milyen teljesítményű), ha szükséges, kalkulálni kell hálózatbővítéssel. (Ehhez van egy gyakorlati tippem: a hálózatbővítést olyan villanyszerelővel érdemes csináltatni, aki szerződésben áll az elmü-vel- ez sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint más villanyszerelőkkel. Az elmü-nek van ilyen listája.

d.). Tervezés
Ez a munka legintenzívebb része. Minél pontosabban tudjuk az elképzeléseinket, annál könnyebb. Érdemes megkérni a tervezőt, hogy állítson össze egy kérdőívet azokról a kérdésekről, amelyeket át kell gondolnunk –rengeteg olyan lesz, ami eszébe sem jut az embernek. A stílus és a hangulat nyilván személyes ízlés tárgya, én modern (de nem minimál) konyhát szerettem volna.
A funkciók tekintetében a saját főzésemből és a meglévő eszközeimből indultam ki. Érdemes leülni, gondolatban végigfőzni mondjuk egy vasárnapi családi ebédet, és közben elemezni a mozdulatokat, jegyzetelni. Hová teszem a lábast? Hol szeretek szeletelni? Pontosan listába vettem a meglévő felszereléseimet, lábasaimat, gépeket, edényeket, és ezeknek kerestem a legjobb helyét. Végiggondoltam, hogy melyek azok a gépek, amelyeket szinte minden nap használok (citromfacsaró, vízforraló, pirítós) –ezeket olyan helyre tettem, ahol a legkönnyebben hozzáférek.

Színek
Ez persze elsősorban ízlés dolga. A sötét mindig érzékenyebb. Vanília színt kértem, (chili pirosat semmiképpen). Az árnyalat kiválasztása az egyik legnehezebb feladat. Nappali fényben kell mintát nézni, mellé pedig különböző árnyalatokat. Érdemes mindig inkább az érzésünknél világosabb árnyalatot választani, felkenve mindig erősebb. A világos szín mellé szükséges egy sötét, kontrasztnak, nálam ez csokoládébarna.

Fiókok
Nem is tudom, régebben hogy léteztek konyhák nagy fiókok nélkül. Ahol csak lehet, mindenhová fiókot kértem polc helyett, annyival átláthatóbb és könnyebben hozzáférhető. . Nekem tanulság: érdemes lemérni a legmagasabb lábas /legmagasabb kancsó, pohár, stb. méreteit, nehogy ne férjenek el). Kértem külön olyan függőleges rést, ahová be tudom állítani a gyúró- és vágódeszkákat.

Kamra
Nekem nincs külön kamrám, ezért két óriási kamraszekrényt csináltattam. Kihúzható, fiókosak, szuperül tudom benne rendben tartani az anyagokat. Ehhez is listát készítettem arról, hogy mi van, mit használok. Tanulság: 1. érdemes figyelni, hogy akkora távolság legyen az egyes fiókok között, hogy kényelmesen elférjenek pl. olajos, ecetes üvegek is.

Munkalap
A legfontosabb. Strapabíró, könnyen kezelhető kell hogy legyen. Én szívem szerint rozsdamentes acélban gondolkoztam, amin nagyon jó és kényelmes dolgozni. Lebeszélt mindenki, elsősorban azzal érvelve, hogy rém nehéz tisztán tartani, mivel állandóan foltos, vízköves. Akrilos gránitőrlemény lapot választottam végül (és mint említettem, kicsit megbántam). Ha újat választhatnék, valószínűleg kemény gránit- vagy márványlapra szavaznék. Második helyen rozsdamentes acél. Harmadik helyen fa. Negyedik helyen bútorlap.


2. hónap -beszerzés

Gépek
A gépek esetében is érdemes több helyen szétnézni. Nálam Siemens gépek vannak.
Van egy négyes gázfőzőlap (Az ötégőssel óvatosan: meg kell nézni, csomószor olyan az elrendezése, hogy nem fér el egymás mellett több lábas. ). Van még egy pultba épített kettes kerámialapom (ide nem lehetett gázcsövet vezetni), azért, hogy ott is tudjak főzni, és ha együtt főzök barátokkal, akkor ne kelljen hátat fordítani. Gépekből is ötmillió lehetőség van, nekem pont elég, ami van. A két sütő szemmagasságban vannak, ez remek. A két sütőt azért szerettem volna, hogy tudjak egyszerre több ételt készíteni bennük. Alatta melegítőfiók. A sütők között annyi a különbség, hogy az egyiket fel lehet forrósítani 300C-ra. Nincs párolósütőm, ha valakinek nagyon sok helye van, szerintem érdemes. Szagelszívó: lehetőség szerint ki kell vezetni falon kívül, különben csak egy főzőlap fölötti lámpa.

Járólap
Rengeteget foglalkoztam vele. Minden van, mégis nehéz megtalálni azt, ami minden szempontból tökéletes. Ez egy tau corten A nevű lap, picit ipari, rozsdás hatású (ízlés dolga –aki a mediterrán stílust szereti, az ettől kirohan ) Elsődleges szempont volt a strapabíróság .Alapvetően a sötét borzalmasan kényes, minden meglátszik rajta –pl. liszt, só, paprikamag. Azt is tudtam, hogy csak olyan jöhet szóba, ami nem „textúrás” –vagyis nincs benne szemcse, redő, stb., azt borzalom tisztítani

Lámpa
Ezzel nagy szerencsém volt. Utolsó percben vettem, nem volt már sok időm nézelődni. Végül egy szekszárdi cégtől, interneten rendeltem, úgy, hogy nem láttam élőben, tökéletes állapotban érkezett meg, és még drága sem volt.

3. hónap – átalakítás
Itt zajlanak a munkák, ebben az időszakban csak ott kell lenni.

4-5. hónap - Kivitelezés
Ez nagyon izgalmas. Ilyenkor már sínen van a dolog, most már lehet egyebekkel foglalkozni, fűszertégelyeket keresni, pl., vagy átgondolni, mi maradhatott ki (kérek szépen sínt, amire fel tudom akasztani az eszközeimet –úgymint habverő, reszelő, stb.

Itt a vége, fuss el vége, ha maradt kérdés, szívesen válaszolok.






Címkék:


 

 

35 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Koszi,màr nagyon vàrtam.Bàr,ha pàr hònappal elobb ìrod,akkor az bizonyìtèk lett volna a fèrjemnek is,hogy nem beszèlek zoldeket ès igenis egy csomò mindent el kellett volna dontenunk kettonk kozott màr a legelejèn.Na mindegy most màr kezdjuk belakni az ùj konyhàt mi is.Ciao:Zsu

8:53 de.  
Blogger Grenadine szerint...

Kedves Zsófi,
lenyűgözően alapos, szakszerű összefoglaló! Ha nem bánod, lakberendezőként két kiegészítést tennék; kamraszekrénynek szerintem a fiókosnál praktikusabb a magas, egyben kihúzható vasalat, mely két oldalról megközelíthető és könnyen áttekinthető. Valamint konyhapultnak márványt senkinek nem ajánlom, mivel puha nedvszívó mészkőről lévén szó, nedvesség hatására erősen foltosodik. Legjobb tulajdonságokkal a gránit és a corian rendelkezik.

Konyhát, sőt lakást is:), csak így érdemes tervezni; előrelátón megfelelő időt hagyva minden funkció alapos átgondolásához, belekalkulálva a törvényszerűen bekövetkező kivitelezési csúszásokat. Sok örömet a szépséges konyhához!

9:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

chili, jo kis osszefoglalo, bar egesz mashogy kozelit, mint en tennem, de izgi volt latni a tiedet,
grenadine, nekem az altalad irt kamraszekrenybol a max alsoszekrenybe szerelt fajta jott be, a teljes magassaguak remesen nehezek, foleg egy nem tul magas embernek, a chili altal irt nagy fiokok nekem is sokkal kezelhetobbek, alapanyagtipustol fuggetlenul

10:24 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tènyleg!Csatlakozom granadine megjegyzèsèhez:mièrt is az a bizonyos kènyes konyhapult?Elfelejtettek figyelmeztetni vagy te azt akartad mindenàron?....nekem is az a magas kamraszekrèny a szimpi(azzal szeretnèm mèg kiegèszìteni a konyhàt.Zsu

10:49 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A fa munkapultot is érdemes elfelejteni. Az előző lakásban az volt, és rémálom. Mert iszonyú drága, ezután jön a rettegés, hogy tönkremegy, tehát lehet egész nap figyelgetni, törölgetni, ápolgatni. Ráadásul a különböző pácok-olajok-viaszok semmit nem érnek a víz ellen (különösen a mosogató körül gázos a helyzet), megy rá végül a legkeményebb, legfényesebb parkettalakk és egy év múlva az is foltosra kopik!

A csempék (padló, fali) tényleg nem egyszerű választás. Mert a falra még oké a fényes, amit könnyű letörölni, de gyerekek mellett a földre mégis valami olyan kell, ami nem csúszik, tehát "textúrás" és csöppet nem élvezet a felmosása.

Amúgy örülök, hogy nálad végre nem mozaik van a falon, mert azt tisztán tartani egy konyhában, amit használnak is!

A fiókos megjegyzést maximálisan osztom, azzal a kiegészítéssel, hogy a kiforgatható sarokelemek is hasznosak.

A konyha persze így közelről még gyönyörűbb:)

A.

12:07 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én mediterrán párti vagyok, de a járólapod akkor is szuper, ilyenbe vagyok most én is belé szerelmesedve!

2:14 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én a csempeborítást (beltéri járólap) preferálom konyhapultra, most már a második ilyen konyhát használom, és nem cserélném le semmire! A tűzforró edényt teljes nyugalommal rátehetem, ha valamit el kel hirtelen vágni, nem muszáj deszka, mert nem kell félni a kés karcolásától. Ha nem nagyon rücskös, gyúródeszkaként is használható.
Annyira hozzá vagyok már szokva főleg a forróság-tűréséhez, hogy külön figyelnem kell máshol, nehogy meggondolatlanul rakodjak.

6:00 du.  
Blogger Babi néni szerint...

Pont ezt szerettem volna kérdezni, amit Ribizli írt. :o)

Köszönöm, hogy megerősítetted az elképzelésemet. A pultnak való csempéhez milyen minőségűt választottál? Van erre a célra való külön karcmentesített vagy egyszerűen mind az?

Mert a sulinkban a laborokban eléggé repedezett és karcos - bár igaz az is, hogy némelyik már régen elmúlt húsz éves... :o)

7:54 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sosem gondoltam volna, hogy számomra a konyha lesz a lakás legfontosabb része, de az lett. Így a régi lakásban is azt újítottam fel legelőszőr, és az újba költözve is ennek a megtervezésével töltöttem a legtöbb időt. Az és a fürdőszoba legyen olyan, amire vágyom, a többi majd alakul...
A járólap kiválasztásánál külön problémám volt, hogy az ajtónyi méretű ablakon beömlő fényt ne tükrözze vakítóan vissza, ezért nem fényes-mázas, hanem selyemfényűt választottam.
Az alapszín nálam is vanilia. Én több mint egy évig mászkeráltam, nézegettem, tetszettek a vagány színösszeállítású trendi konyhák, fürdők, de arra gondoltam, hogy olyat kellene választanom, ami nem pár évre szól, hanem később is tetszeni fog, illetve ami új kiegészítőket választva megújítható majd.
Hiába tetszik a mediterrán stílus, rájöttem, hogy az másnál tetszik (ha jó és nagy tér van hozzá), nekem már "sok" lenne, egyre jobban hajlok a minimál felé. Ehhez talán meg kell érni.:-)
Gratulálok a konyhádhoz Chili! Használd egészséggel!!

M.

11:15 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

ribizli,

a késed éle bizonyára örül a csempe munkalapnak...

11:40 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A csempés megoldással a legnagyobb baj a fuga koszolódása és nagy valószinűséggel világosabb árnyalatú csempe kerülne rá, világos fugával.

Csak párszor boruljon ki rá a vörösbor, a fekete tea, szója olaj vagy bármi más, a fuga rövid időn belül beszennyeződik és tisztithatatlan lesz.

Egy lakberendező tanonc :-)

9:06 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Grenadine,

azért azt is tudjuk, hogy bár vannak praktikus, ajánlott dolgok, de ha az ügyfélnek ettől eltérő igényei vannak, mert a szokásait máshogy alakitotta, akkor ahhoz kell igazodni.

9:09 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

ó, még jó, hogy nem tudtam, hogy ennyi lakberendező van itt:),különben meg sem merem írni..
grenadine, igen, az az egyben kihúzató is tetszik, de végül én ezt praktikusabbnak gondoltam, mivel széles szekrény, jó nagy fiókokkal, szépen, átláthatóan elfér benne minden.
munkapult. nem is tudom, már hogy volt, én elég erősen tendáltam a rozsdamentes felé, aztán mikor lebeszéltek, maradt vagy a bútorlap, vagy ez (ami olcsóbb volt a corian-nál. Tanulság: jobban utána kell nézni+ ha lehet anyagmintát szerezni, azon egyszerűen kipróbálni, hogy hogy viselkedik helyzetekben (olaj, víz, stb.)
ribizli, nekem ez a csempe megoldás tulajdonképpen nagyon tetszik, nem láttam még ilyet. egyedül azt nem tudom elképzelni, hogy a fuga nem zavaró-e.

10:36 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Csempe-téma: ahogy írtam, padlólap kell, ami ugye szilárdságban jobb a fali csempénél. Ismerősnél láttuk először, ő mondta el a készítési technikát is. Vastagabb pozdorja lap van alul, arra vízzáró festés (parkettlakkot használtunk, mert az volt kéznél), és fagyálló rugalmas csemperagasztóval ragasztottuk a lapokat (persze előtte gondosan kimérve és beszabva), gyufaszál szolgált távtartóként, hogy minél kisebb legyen a fuga. Az első pultot rugalmas fugázóval (középszürke, ami "kosztűrő", és nem ütött el a csempe színétől zavaróan) csináltam, ez nem vált be annyira, a másodikat már szilikon fugázóval, ez nagyon jó.
Keményfa szegélye van a pult szélénél, ennek szintén erős és jó kopásálló festés/lakkozás kell, valamint fontos, hogy néhány mm-rel alacsonyabban legyen a csempe magasságánál, hogy ne sérüljön. (Alapos előzetes számolgatás és precíz kivitelezés szükséges.)
A második pultnál nem figyeltem eléggé a csempe tulajdonságait, és "túl keményet" választottam, nem lehetett normál csempevágóval darabolni, csak flexszel, iszonyú porolás mellett.
Fontos volt még, hogy ne tükörsima legyen a felület, ne csússzon.

sz: nem a pultot próbálom elvágni a késsel, tehát semmi baja nem lesz. Csak itt megtehetem azt, amit egy sima bútorlaposnál nem, nincs karcolásveszély.

Márványnál a savas dolgok is árthatnak a kőnek - ismerősnél a márvány ablakpárkányra cseppent citromlé, ki is marta a mészkövet...

11:17 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

lizi, tanulj még :), a jó minőségű fugázóanyagok nem olyan porózusak, hogy elszínezzék a folyadékok.

11:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

rizibizi,

értem, valószínűleg más fogalmaink vannak egy éles kést illetően.

1:01 du.  
Blogger Grenadine szerint...

köszi lizi, a jövőben ezután az ügyfél szempontjait is figyelembe fogom venni ;))

2:36 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én még csak tanulom a szakmát... Sok tapasztalás áll még előttem. ;-)

3:05 du.  
Blogger Babi néni szerint...

sz: Mit szólnál a vágódeszkához?

Köszönöm szépen Ribizlinek a részletes leírást! Nekem tökéletes lesz a csempe, mert sohasem vágok a konyhapulton semmit, csak vágó- vagy gyúródeszkán.

A karcolástól a pulton tologatott lábasok miatt aggódtam.

5:34 du.  
Blogger barrix szerint...

Nagyon szép a konyha, a melegentartó fiókról írnál kicsit bővebben?
Egyébként nekem 7 éves fa pultom van, nagyon szeretem, igaz mosogatógépet használok. A mospgató körül kicsit azért viseltes, de még 4-5 évet biztos kibír, maximum akkor lecserélem. A padlón pedig hagyományos szalagparketta, sőt még szőnyeg is van!

7:39 du.  
Blogger Eperlány szerint...

Egy jó ideje húzzuk már a konyha felújítását. Most hogy végig olvastalak, rá kellett jönnöm, hogy még nem vagyok kész rá. Most nem lenne elég időm ahhoz, hogy a nekem legtökéletesebbet hozzam össze. Rengeteg ötletet adtál, köszönöm: Eper

9:40 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

cikk a konyhabútorok tervezéséről és kivitelezéséről:
http://www.archiweb.hu/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=77

11:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

kötéltáncos,

nem igazán értem, hogy ezt a kérdést miért nekem címezted. Ha visszaolvasol láthatod, hogy nem én vagyok az, aki szerint nem muszáj deszka.

7:20 du.  
Blogger Rita szerint...

szia,
hatalmas gratula az elkészült konyhához. sok finomat készíts még benne!
a márvány munkalap kapcsán akartam még írni, de látom grenadine már beelőzött:) még annyi, hogy a márvány nem csak a foltosodás miatt gond, hanem egyben az így bekerült anyagokban nagyon szépen tudnak a bacik szaporodni ott bent, szóval se nem szép, se nem higénikus!
fa munkapult: nekem olyan van (örökség az előző lakótól) évente újra csiszolom és lakkozom, akkor elmegy, de különben...macerás.
csempe: jók a minél nagyobb egységekből álló darabok-> minél kevesebb a fúga, annál könnyebb tisztán tartani.

1:27 du.  
Blogger Babi néni szerint...

sz: Elolvastam, értem már... Nem akartalak megbántani, de nem értettem, mit akarsz a kések élével.

Egyébként egyszer-egyszer ("ha valamit hirtelen el kell vágni") szerintem egy jó késnek ki kell bírnia a csempét.

2:55 du.  
Blogger wths szerint...

En is most ujitom fel, mondjuk eleg kis koltsegvetesbol ugyhogy szoba sem johetett a tervezest masra bizni.

En tombositett fa munkalapot csinaltattam, azt ujra lehet csiszolni barmikor, lehet rajta vagni barhol, raadsul nagyon szeretem a fat. Igazabol minel hasznaltabb annal jobban szeretem :)

Az en konyham 4.5 m2 igy heteket toltottem azzal, hogy delutan munka utan felmentem az ures lakasba es kepzeletben fozocskeztem, hogy kitalaljam, mi hol legyen, egyaltalan hogy fogok elferni rendesen. Neke ez tenyleg sokat segitett. Foleg, hogy fiokoknak nincs rendesen hely :(

Szeretnem megkoszonni ezt a ket cikket, mert meg igy is, hogy lassan kesz lesz adott nagyon jo otleteket a tovabbi finomitashoz. Es kulon a lampabolt linkjet. Regota keresek mar eleheto aon olyan lampat ami tetszik es itt most tobbet is lattam.

5:02 du.  
Blogger panyizsuzsi szerint...

No ez nem semmi! A konyha egy olyan hely, ahol mindennek kére kell állnia, ha az ember használja. Nálunk maga a tervezés is hónapok voltak, de nagyon megérte, nem csak szép, hanem funkcionálisan jó is! Én is sokat tölötem a sajátommal, pedig építész vagyok. Gratulálok a Tiedhez, nagyon szép lett!

8:49 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

ribizli, ezt a kemenyfa szegelyt le birnad fotozni, mert leirva nem ertem pontosan, de nagyon erdekelne, es van olyan exasztalos ismerosom, akire ra mernem bizni egy ilyen aprolekos pultkivitelezest, es nemsokara muszaj lesz:) meg hogy beepitett fozolapod van-e? (bocs chili, h mas konyhaja utan erdeklodom itt:)

8:46 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

hát irigyellek. őszintén
hogy ennyi időd van főzni, ennyi pénzed van utazni meg ilyen konyhára is telik, sehol szinte nem volt szempont az ár.
ez egy irigy poszt, amolyan magyaros. - hadd kérdezzem meg, hogy Te dolgozol valahol 8 órában, vagy attól megkímélt az élet?

4:55 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

kedves Névtelen, miért gondolod,így vadidegenül, hogy nem volt szempont az ár. öt évig spóroltam erre a konyhára.

3:58 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

ribizli,

én is csempés munkalapot szeretnék, köszönet a sok hasznos tanácsért!

Lehet kapni 60x30-as gres padlólapokat, szerinted abból el lehetne készíteni?

3:46 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia!
Engem az érdekelne, mi nem jött be az acryl munkalapnál? Esztétika, tisztántarthatóság, szín, összhatás?
Talán tudok segíteni...

4:31 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A lakás felújítással nekünk is sok gondunk volt.
Sajnos a tapasztalat az, hogy soha ne fizess ki előre egy mestert sem mert akkor nem fog elkészülni egy munka sem amit elvállalnak.

Egy tipp a lakásvilágításhoz: www.patinaslampa.hu.

Üdv: Csaba

11:24 du.  
Anonymous Tornoczky Gábor szerint...

Most már pár év távlatában találtam ezt a blogbejegyzést és sajnálattal olvastam, hogy megbántad a munkalapra vonatkozó döntésedet.

Lehet, hogy tudnék ezen változtatni! Az akril lapok kiemelt tulajdonsága a felújíthatóság. pár év használata után a munkalapod megint olyan lehet mint az új. Ezt egyik anyaggal sem tudod megtenni, pedig mindegyik használódik valamilyen szinten.

Próbáld ki, ha gondolod, újrapolírozzuk a felületet. Ez a munkalap ugyanis biztosan túléli a konyhabútort és egy kis gondozással szinte új marad.

3:17 du.  
Anonymous Tornoczky Gábor szerint...

Most már pár év távlatában találtam ezt a blogbejegyzést és sajnálattal olvastam, hogy megbántad a munkalapra vonatkozó döntésedet.

Lehet, hogy tudnék ezen változtatni! Az akril lapok kiemelt tulajdonsága a felújíthatóság. pár év használata után a munkalapod megint olyan lehet mint az új. Ezt más felülettel nem tudod megtenni, pedig mindegyik használódik valamilyen szinten.

Próbáld ki, ha gondolod, újrapolírozzuk a felületet. Ez a munkalap ugyanis biztosan túléli a konyhabútort és egy kis gondozással szinte új marad.

3:18 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal