csütörtök, augusztus 07, 2008

Vigyázat, babérlevél a desszertben!

„ A babérlevél különb a kert minden más növényénél, mert nemcsak gyönyörű, de jövedelmező is. Egyaránt szolgál tisztes polgári dolgokat és orvoslást, mi több, egyaránt jó egészségesnek és betegnek, élőnek és halottnak;..így hát a bölcsőtől a sírig elkísér” így lelkesedik a növény iránt egy 17. századi botanikus (Fűszerenciklopédia, Glória Kiadó). Ha nem is ennyire drámai, de annál édesebb kontextusban szeretnék megemlékezni erről az akár banálisnak is vélhető fűszernövényről. Mindenről Fréderic Blondeel tehet. A flamand fiatalember a brüsszeli csokoládé szcéna egyik legizgalmasabb alakja. Feltörekvő ifjú, aki szállít már Japánba is, de minden hétvégén személyesen szolgálja ki vevőit a St. Catherine téri, kávézóval egybekötött csokoládéüzletében (részletes írásom róla a Gusto aktuális számában). Babérleveles bonbonja olyan élmény, amelyért egyrészt érdemes Brüsszelig menni, másrészt további fantáziálásra serkent. Ha soha nem kóstolom meg, nem tartunk most itt. Annyi érdekes történet kering a babérról, Apollótól, a koszorús költőkig, hogy az külön elmélkedést megérne, nekem azonban sürgős, egyéb irányú közlendőm van: figyelem, a babérlevél zseniális desszertekben! A zöldfűszerek édességekben való használata nem újdonság, azonban nem is könnyű műfaj: megfelelő arányban komplexitással ruházzák fel azokat, túlzásokba esve gyorsan közönségessé, sőt kellemetlenné tehetik. El kell találni azt a mennyiséget, amikor a fűszer bukéja éppen csak annyira járja át, hogy valami titokzatos, érdekes ízt véljünk felfedezni, ne is lehessen elsőre kitalálni, vajon mi lehet az. Friss állapotában nehezen lehet hozzájutni a babérlevélhez, ha van rá lehetőség, midenképpen érdemes megkóstolni –jellegzetes, virágos-édeskés, kissé csípős, fűszeres íze, semmivel nem összetéveszthető. Friss híján persze a szárított is megteszi. Az alábbi desszerttel minden esetre garantáltan learatható az összes babér.

Babérlevéllel illatosított panna cotta őszibarackkal

Hozzávalók (4 kis adag)

1,5dl tejszín
1,5dl tej
2ek porcukor
csipet só
2 babérlevél
1 zselatinlap*­­
2 illatos, érett őszibarack
méz, citromlé

A tejszínt és a tejet a porcukorral és a csipet sóval elkeverve, egy lábasban forráspontig melegítjük. A babérlevelet darabokra morzsoljuk, és a tejszínhez adjuk. Fedővel letakarjuk, és 30 percre félretesszük, hogy a babérlevél aromája finoman átjárja a tejszínt. 20 perc elteltével egy tálban, hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapot, kb. 10 percre. A folyadékot leszűrjük, a babérlevelet eltávolítjuk. Visszaöntjük a lábasba, és felmelegítjük. A zselatinlapot alaposan kinyomkodjuk, a tejszínhez adjuk, és kézi habverővel elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Átszűrjük, elosztjuk négy pohárban. Legalább 4 órára (vagy egy egész éjszakára) hűtőbe helyezzük. Tálaláshoz az őszibarack, vagy nektarin héját és magját eltávolítjuk (egy percre lobogó vízbe tesszük, majd meghámozzuk), felkockázzuk, összeforgatjuk kevés citromlével és nem túl erős ízű mézzel (mennyisége a gyümölcs édességétől függ), a panna cotta tetejére halmozzuk.

*ez kevesebb zselatin, mint amennyit szoktak tenni a panna cotta-hoz. Ha többet teszünk hozzá, akkor szépen ki lehet borítani a formából, nagyon mutatós, én azonban sokkal jobban szeretem azt az állagot, amikor pont nem lehet kiborítani még a pohárból, mert szétfolyna -amikor csak éppen annyira köti meg a krémet, hogy ne remegős, hanem krémes legyen.

Címkék: ,


 

 

7 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

Créme brulée-t is nagyon jól lehet babérlevéllel ízesíteni - habár én a hangsúlyt sokkal nyomatékosabban helyezném arra, hogy mindenképp friss babérlevéllel készítsük! Szerintem két külön világ a szárított és a friss babérlevél. Egyébként babérlevél probléma nélkül termeszthető pl. az erkélyen is, nem is gond neki egy kis szél vagy jégeső - talán most kicsit késő belefogni, de jövő tavasszal a kert/erkély újralakításánál annál inkább megéri erre is gondolni.

1:03 du.  
Blogger Gabojsza szerint...

Most hoztam egy marékkal Dalmáciából (persze, frisset).A creme brulée jó ötlet! köszi, Beatbull

4:47 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Horvátországi faiskolákban és növénykereskedésekben (pl: Pevec)könnyen hozzá lehet jutni. 1500 Ft. körül vettem egy jó nagy cserépben, de a hideget nehezen birja ezért lakásban kell tartani.

9:56 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A babér fagyérzékeny növény, kb. mint a leander - ami közismert Magyarországon is.
Tehát késő tavasszal (ha éjjel se nagyon süllyed +10°C alá a hőmérséklet) lehet kitenni a szabadba késő őszig, telelni viszont hűvös, világos, fagymentes helyre kell költöztetni.
Szóval, kedves beatbull, nem a szél vagy jégeső, hanem a hideg az ellensége, tehát erkélyen, pláne kertbe kiültetve Magyarországon nem fog megmaradni évekig.

10:56 de.  
Blogger Unknown szerint...

Köszi a tippeket a téllel kapcsolatban - nálam is beköltöznek a zöldfűszerek télre az erkélyről. Szelet ill. jégesőt úgy értettem, hogy idén tavasszal/nyáron pl. nem egyszer verte jég a zöldfűszereimet, s a babérlevél probléma nélkül túlélte - nem a hóra és fagyra értettem.

11:04 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

hát, én nemrég hoztam egy cserepeset Brüsszelből, és az erkélyemen egy hét alatt kihalt, konkrétan megszáradt:(

7:13 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tavaly ősszel kaptam 1 nagyobb babérbokrot ajándékba, a hosszú telet a lakásban, majdnem elpusztulva, szenvedve túlélte. Fagymentes első napok óta a függőfolyosón lakik, és határozottan kezd magához térni. Szomszéd nénik is boldogan szüretelik - bár még rehabon van, és szigorúan a száraz leveleket engedem elcsenni - mentségemre most még én is csak azokat használom, viszont így is sokkal intenzívebb íze van, mint a csomagolt fűszernek. Szerintem megér +1 próbákozást a fűszerkertben. A szobafogságon túl kifejezetten igénytelen, szárazságtűrő.
LP

12:27 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal