hétfő, július 07, 2008

Brüsszeli éttermek

Több helyre írtam különböző brüsszeli gasztronómiai és éttermi életről szóló cikkeket, rengeteg e-mailt kaptam, amelyben éttermi tippeket kértetek tőlem, a blogon valahogy mégsem gyűjtöttem össze soha a kedvenc helyeimet, mindig elmaradt. Talán még nem késő –ezennel pótolom.

Brüsszelben óriási az éttermi kínálat, az ember csak győzze végigkóstolni a javát (jaj, mennyi helyre kellett volna még elmennem…). A brüsszeliek egyik kedvenc elfoglaltsága az étterem-látogatás, a jó helyek szinte kivétel nélkül, hétköznap is teltházasak. Hangulatos, lepukkant brasserie-től, elegáns csúcsétteremig, minden van a városban, az ember habitustól, társaságtól, pénztárcától függően tud választani a sok jó között.

Nem tudok egyetlen kedvenc éttermet megnevezni, a lista nem is rangsor, hangulattól, alkalomtól függően, az alábbiakat szerettem a legjobban. Konyhák, séfek persze Brüsszelben is változnak, az ajánló így módosulhat, nyugodtan ki lehet egészíteni. Az éttermek vasárnap és hétfőn gyakran zárva tartanak (mindig érdemes előre megnézni a nyitvatartást, mert érhetik az embert kellemetlen meglepetések). Érdemes figyelni arra is, hogy többnyire szigorúan ebéd- és vacsoraidőben (12.00-14.00, 18.30-22.00) van csak konyha, a kettő között bezárnak. Foglalás mindenhová ajánlott. Egy három fogásos vacsora, vízzel, egy pohár borral, kávéval kb. 50-60Eur (helytől függően persze változik)

Brasserie Roue D’Or
Tel. : 32-2.514.25.54
Rue des Chapeliers 26
Negyed: belváros, Grand Place, M: Gare Central

Ez egy nagyon jellegzetes brüsszeli brasserie, közvetlenül a főtér, a Grand Place mögött. Ennek ellenére nem turistás hely, rengeteg helyi is jár ide. Belga klasszikusok, szecessziós beltér, enyhe bájos giccs, mogorva pincérek, korrekt konyha. Ha valakinek kevés ideje van, és a főtér környékén szeretne tipikus belgát enni, ezt ajánlom (és sokkal jobb, mint bármi a híres evős utcában, utóbbi nagyon turistacsalogató). Amit érdemes: kagyló (szezonban), steak, mustáros báránycsülök, desszertek.

Viva M’Boma
Tel. : 32-2.512.15.93
Vlaamsesteenweg 17
Negyed: St. Catherine, M: St. Catherine

Az egyik nagy kedvencem. Pici, hangulatos családi hely a St. Catherine tér mellett (ami egyébként is a város egyik gasztronómiai központja). Legalább két nappal előtte kell foglalni. A neve brüsszeli dialektusban azt jelenti, „Éljen a nagymama”. Belsőségekre specializálódott, kiváló máj, vese, remek steak, a város egyik legjobb legjobb tatárbifsztekje (filet américain néven fut). Vegetáriánusoknak nem ajánlott.

Brasserie La Paix
Tel. : 32-2.523.09.58
Rue Ropsy-Chaudron 49
Negyed: Anderlecht, M: Clemencau

Bevállalósoknak. Kifejezetten külvárosi negyedben, Anderlecht-ben, egykori vágóhíddal (ma hatalmas arab piac) szemben, nagyon multikulti városrészben ( barátnőm kommentárja szerint „Kairó és Varsó egyvelege”) található, az egyik legizgalmasabb brüsszeli étterem. Szintén nem kifejezetten vegetáriánus, főleg sertéshús +lábak, fejek és tsai.

Le Fils de Jules
Tel. : 32-2.534.00.57
Rue du Page 37
Negyed: Ixelles, Horta múzeum közelében

Talán ebben a francia baszk étteremben jártam a leggyakrabban. Konyhája kiváló, de nem egetverően kiemelkedő, viszont nagyon szeretem a hangulatát, és a kedves személyzetét. Tonhal, jakabkagyló, libamáj menü, korrekt árak, jó borok. Az étteremmel szemben saját üzlet, amelyben baszk specialitások kaphatóak (és borozgatni is lehet benne)

Bonsoir Clara
Tel. : 32-2.502.09.90
Rue A.Dansaert 22
Negyed: Bourse, M: Bourse, v. De Brouckére

Számos étterem kínál remek árú business lunch-ot, a Bonsoir Clara-ba csak ezért jártunk. Az egyik legjobb utcában (divat, design, kávézók), hangulatos, barátságos, gyors. 12.50 Eur-ért korrekt, gyors ebéd (általában hal) kellemes környezetben. (Ebben a műfajban ajánlom még a Belga Queen-t, ami sokkal pucosabb, de ha olyan típusú kell, akkor remek, és szintén a belvárosban található)

Le Fourneau
Tel. : 32-2.513.10.02
Place Sainte Cathérine 8
Negyed: St. Catherine, M: St. Catherine

Sajnos végül csak egyszer voltam, nagyon tetszett. Nyitott látványkonyha, körülötte bárszékeken ücsörgés, kis adagokban, tapas szerűen érkeznek a fogások, amelyek mindegyike kivétel nélkül frissen készül. A halak, tenger gyümölcsei voltak igazán kiemelkedőek. Foglalás nem lehetséges.

Little Asia
Tel: 32-2-5028836
rue St. Catherine, 8
Negyed: Bourse, M: Bourse, v. De Brouckére

Kiváló vietnámi étterem. A modern design abszolút autentikus konyhát takar – isteni nyári tekercs, levesek, pho, karamellszószos languszta. Desszertben nem erősek. Business lunch 15 Eur. Foglalás kötelező.

Garuda
Tel. : 32-2.513.05.92
Place St-Catherine 4

Szuper indonéz. Rijstafel-t kell rendelni – kb. 25 féle, különböző ételt hoznak ki, miniatűr kiszerelésben. Nagyon hangulatos, télen érdemes a kandalló melletti asztalt kérni. Régen egy fiatal indonéz lány főzött, ha ő van, zseniális a konyha, de jártam már úgy, hogy közepes volt.

Babeko
Tel. : 32-2.218.28.81
Place St Catherine 26

Kedves hely, modern mediterrán és nemzetközi konyhával. Hihetetlenül jó fej a személyzet, és az egész étterem kisugárzása barátságos, bájos. Tökéletes, ha az ember egy laza, kellemes estét szeretne eltölteni. A konyha színvonala sajnos változó, ettem már kiemelkedőt és közepeset is.

Francois
Tel. : 32-2.511.60.89
Quai aux Briques 2
Negyed: St. Catherine

Brüsszel egyik legjobb halétterme. Elegáns, fehér abroszos, a közönséget nagyrészt elegáns, középkorú brüsszeliek alkotják. Az étteremhez saját halszaküzlet is tartozik, minden kifogástalan frissességű. Kiváló halak, kagylók, elsősorban klasszikus elkészítési módok. Aki osztrigában, homárban utazik, itt tegye, fantasztikusak.

Resource
164, rue du Midi,
Tel: 32-2-514-3223
Metró: Anneesens
Nemrégi felfedezés, kár, hogy csak egyszer sikerült megnéznem, több látogatást érdemel. Innovatív, kísérleti konyha, rengeteg zöldséggel, hallal, fúziós beütésekkel. Voltak hibapontok, de összességében nagyon izgalmas egy hely. Részletes beszámoló itt.

Jön még: konyhás boltok, gourmet üzletek

Címkék: ,


 

 

3 hozzászólás:

Blogger Gabriella szerint...

Hát ez azt hiszem nagyon hasznos bejegyzés volt az én számomra, mivel gyakran megfordulunk Brüsszelben.
Köszi szépen!

üdv, Gabriella
http://www.gabriellakonyhaja.blogspot.com/

2:47 du.  
Anonymous Nagy Pál szerint...

Szia!
Magyar étterem nincs Brüsszelben?
E-mailben válszolj légyszi.
Köszi
alsopel@t-email.hu

5:56 de.  
Anonymous Gabi szerint...

Szia!

A közelmúltban Brüsszelben jártam hivatalalos ügyben és gondoltam nem bízom a véletlenre a vacsorámat. Így találtam erre a bejegyzésedre (persze tudtam kinél kell keresni legeslegelőször :). Bár nem most íródott, reménykedtem benne, hogy a Brasserie Roue D’Or még létezik. Létezett. A mustáros báránycsülök valami fenomenális volt. Gyakorlatilag a teljes utazásom fénypontja. No persze a csokimousse sem esett rosszul!

Remélem más számára is hasznos infó lesz a megerősített tapasztalat 2012-ből, hiszen tényleg a főtér mellett van, így aki Brüsszelben jár biztosan megfordul legalább egyszer arrafelé.

Végül, de nem utolsósorban köszönöm a rengeteg tökéletes receptet amivel engem és a szeretteimet közvetve megörvendeztettél. A rugelach az örök Nr1.

További sok sikert!
Gabi

4:54 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal