Paradicsomos tarte tatin juhtúrós pesztóval
Hozzávalók (4db 9cm átmérőjű , vagy egy 23cm)
12dkg liszt
6dkg vaj, szobahőmérsékleten
csipet só
csipet nagyon finomra aprított friss rozmaring
2-2 ek hideg víz, ill. tejszín
kb. 40 fél félig szárított paradicsom (1kg frissből)
5dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma
nagy csokor friss bazsalikom (vagy vegyesen más zöldfűszerekkel)
egy marék durvára vágott dió
1dl olívaolaj
1ek tejföl
só, bors
Elkészítjük a tésztát: a vajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, majd annyi hideg vizet, ill. tejszínt adunk hozzá, hogy gyúrható tésztává álljon össze. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1/2 órára (inkább 1) hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk, és vagy 4db, 10cm átmérőjű, vagy egy 23cm átmérőjű kört vágunk ki belőle. A tortaformák (vagy egy nagy) alját kevés olívaolajjal kikenjük, majd szorosan kirakjuk a félig szárított paradicsomokkal, vágott felükkel felfelé. Ráhelyezzük a tésztát, széleit behajtogatjuk. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Néhány percig állni hagyjuk, majd fejjel lefelé kiborítjuk, hogy a paradicsom kerüljön felülre. Elkészítjük a pesztót: az összes hozzávalót robotgépben simára pürésítjük, ha nagyon sűrű, kevés tejföllel lazítjuk.
Címkék: szárított paradicsom, vkf, zöldség
5 hozzászólás:
Ez elég jó borkorcsolyának ígérkezik!...
Nagyon tetszik a tarte tatin paradicsomos változata - most, hogy paradicsomszezon van épp, el is fogom készíteni ;) Csak azon csodálkozom, hogy még egy csipetnyi cukor se került a paradicsomra? Se szárításnál, se itt a tarte-nál? Én szárításkor mindig teszek rá egy kis csipetnyit, bár mondjuk minden paradicsomos ételembe szokott kerülni a paradicsom édes vonalának kiemelése érdekében - szóval csak ezért kérdem ;)
Mindenképpen kipróbálom! Remek ötlet!
Megvan mire használom fel a nyár utolsó napsugarain szárított paradicsomaimat.
beatbull,attól függ, milyen a paradicsom. Ha nagyon érett, jóízű, akkor nem szoktam, ha nem, akkor a szárításnál pici porcukrot. De itt a sütésnél már nem, mert amúgyis nagyon koncentrált, édeskés az íze.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal