hétfő, július 30, 2007

Színes joghurtfagylaltok

Micsoda szerencse, hogy nem kell kiválasztanunk, hogy melyik az az egyfajta fagylalt, amelyet készítünk. Csak a a gasztroblogokon annyi féle remek recept található, hogy mindenféle beruházás és könyv nélkül is, egyszerűen a számítógép előtt ülve, tobzódhatunk az ötletekben –csak győzzük folyamatosan járatni a fagyigépet, és végigkóstolni az összeset. Na és akkor még a saját íz-kísérletekkel sehol nem is vagyunk…

Ha mégis valamilyen érthetetlen okból kifolyólag dönteni kényszerülnék, akkor talán ez a joghurtos gyümölcsfagylalt lenne az, amelyet a legkevésbé tudnék (szeretnék) nélkülözni. Vagy azt is mondhatnám, hogy ez az, amelyet tulajdonképpen a leggyakrabban készítek, és valamilyen ízű egészen biztos, hogy mindig előfordul a mélyhűtőmben. Jelenleg (a képen) mangó, ribizli és őszibarack. Gyakorlatilag nemigen van gyümölcs, amelyből ne próbáltam volna még ki. Rossz még semmiből nem lett, de tapasztalatom szerint a savanykás, nagyon leves fajtákkal a legfinomabb, áfonya, ribizli, eper voltak eddig a kedvencek. A képen látható trióból egyértelműen magasan a ribizli vitte a pálmát, de az őszibarackkal is remek –ennél azonban nagyon érett, leves, ízes gyümölcsöt kell használni ( a mangó feledhető, de ezt sajnos sejtettem, mert nem volt túl jó minőségű maga a gyümölcs)

Az arányok (David Lebovizt receptjéből kiindulva): kb. 1/2kg gyümölcs, 2,5dl joghurt, 12-15dkg cukor, negyed citrom leve – a cukor és a citrom mennyisége persze mindig a gyümölcs ízétől, ill. édességétől függ. Néhány kanál alkohol (pl. vodka, vagy gyümölcslikőr) abban segít, hogy a fagyi ne fagyjon kőkeményre. Az elkészítési módszer régebbről, itt.

Címkék:


 

 

6 hozzászólás:

Blogger Fűszeres Eszter szerint...

Annyira irigyellek benneteket a fagyigép miatt! Sajnos az én pici fagyasztóm mindig dugig van, nem fér bele egy gép :-( De ahogy ismerem magam, jövőre nekem is lesz! Főleg ha ilyen recepteket olvasok.

8:00 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

pedig azt gondoltam volna, a mangó a legfinomabb, hisz a mangó lassi őrjítő, és ugyanazt fagyiban is ettem már indiai étteremben.

9:05 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Jó, hogy mondod. Két mangót vettem direkt erre a célra (mangófüggőség), az egyiket felbontva töb napig érleltük, hogy meg lehessen enni. A másikra viszont még lenne esély:-)
Én egy kanál ecetbalzsamot szoktam a masszába tenni, az ad annyi enyhe savasságot, hogy "megvadul" tőle.

12:16 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

én is nagy mangó rajongó vagyok, de néha sajnos belefutok egy-egy rosszabb minőségűbe, ez most pont olyan volt. Mangóból a sima sorbet jobb szokott lenni, de itt most egyszerűen a gyümölcs nem volt elég leves és aromás. Egyébként lime-ot szoktam hozzátenni.

9:39 du.  
Blogger ludanyo szerint...

nagyon-nagyon finom lett a ribizlis változat :)
amióta van fagyigépünk - nagy szerepe van ebben ennek a blognak :) - állandóan fagyikat gyártunk és jobbnál jobbak sikerülnek

11:35 du.  
Anonymous zsukk szerint...

Ma megvettem! De esküszöm csak a te blogod miatt. Már tavaly óta álmodozom róla. Köszönhetően a fagyis posztoknak méricskéltem előre a fagyasztómban, és nem ért meglepetés. Most jön a bőség kínja: a kertben van friss menta!!, hogy kaszálni lehet; ma kaptam a nénitől akitől friss epret!! vettem (amolyan kevésbé szép, apró, de isteni fajtát)egy csokor levendulát!! A legszívesebben mindet csinálnám egyszerre!!! Önmegtartóztati márpedig kell(ene).

10:32 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal