Az amerikai káposzta hollandi (coleslaw)

Európai származása ellenére a leghagyományosabbnak mondható amerikai saláták egyike, egy társaságban a némileg elcsépelt - és autentikusan (római salátából, szardellás dresszinggel) csak ritkán készített - Cézár-salátával, vagy a Bob Cobb étteremvezetőről elnevezett, pulykasülttel, császárszalonnával, főtt tojással, zöldekkel és rokfort sajttal rétegezett Cobb salad nevűvel. Mindenképpen érdemes kipróbálni; bár magában is élvezhető, grillezett húsok, hamburger, minifasírt vagy - mint a képen - korianderrel és őrölt római köménnyel fűszerezett húsgolyó köreteként a legfinomabb.
Amerikai színes káposztasaláta joghurtos öntettel
Hozzávalók (kb. 8 adag)
1/2 kg fehér fejeskáposzta
1/4 kg vörös fejeskáposzta
2 nagy sárgarépa
2 zöldalma
1 nagy lilahagyma
opcionális: 1 fej édeskömény
Öntet:
5 dl joghurt
1 dl olívaolaj
4 púpozott tk. magos mustár
1 nagy citrom leve
4 tk. méz
2+2 tk. só
bors, csipetnyi őrölt koriander
1/2 kg fehér fejeskáposzta
1/4 kg vörös fejeskáposzta
2 nagy sárgarépa
2 zöldalma
1 nagy lilahagyma
opcionális: 1 fej édeskömény
Öntet:
5 dl joghurt
1 dl olívaolaj
4 púpozott tk. magos mustár
1 nagy citrom leve
4 tk. méz
2+2 tk. só
bors, csipetnyi őrölt koriander
A kétféle káposztát megmossuk, megszárítjuk, torzsáját eltávolítjuk, vékony csíkokra szeleteljük vagy lereszeljük. 2 tk. sóval megszórjuk, nehezéket helyezünk rá, pl. egy tányért, és 15 percre félretesszük. Közben szeletekre vágjuk a hagymát, gyufaszálcsíkokra a megpucolt sárgarépát és zöldalmát (és ha használunk, az édesköményt). Az almára azonnal néhány csepp citromlevet öntünk, hogy ne barnuljon meg. A káposztát alaposan kinyomkodjuk. Az öntethez kézi habverővel simára keverjük a joghurtot, citromlevet, mustárt, sót, borsot, koriandert és a mézet. Vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat. Egy nagy tálba tesszük az összes zöldséget, végül alaposan összeforgatjuk az öntettel.
Címkék: Magyar Narancs, saláta
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal