kedd, július 10, 2007

Csípős, chilis, tüzes: salsa

Ugye, sejthető, hogy nem a vérpezsdítő, latinos tánclépéseket és csípőringásokat fogjuk az alábbiakban kitárgyalni? Bár némi kapcsolat azért akad: egyrészt mindkettő a latin "sal", vagyis "só" szóból ered (salsa=sós), másrészt egyik pikánsabb, mint a másik. A kulináris fogalom a többnyire paradicsomból, chilipaprikából és más különböző alapanyagokból készülő szószra utal. A két alapvető hozzávaló eredetileg az indiánok fontos élelmiszere volt, később került az aztékokhoz, majd a 15. század végén a spanyolokhoz. Bernardino de Sahagún spanyol származású franciskánus szerzetes 1529-ben érkezett Mexikóba, ahol később olyan átfogó, részletes feljegyzéseket készített az azték kultúráról, amelyekben az étkezési szokásoknak is szentelt fejezeteket - itt számol be a salsa készítéséről és fogyasztásáról. Az étel nemzetközi karrierje azonban jóval később indul, valószínűleg akkor, amikor elkezdenek megjelenni az első üveges változatok az Egyesült Államokban, a 19. század elején. Az 1950-es években rengeteg mexikói bevándorló érkezik a déli Texas államba, ahol a két konyha fúziójából megszületik a Tex-Mex, amely aztán a világban szinte azonossá válik a mexikóival, holott az annak csupán amerikanizált változata. A salsa töretlen pályafutása csúcsának nyilván az tekinthető, hogy az ezredfordulóra Amerikában többet vesznek belőle, mint ketchupból.

Rengetegféle változata ismert, lehet főzött vagy nyers, darabos vagy teljesen folyékony, piros vagy zöld. Készülhet avokádóval vagy akár egzotikus gyümölcsökkel, jellemzően mangóval, papayával, esetleg ananásszal. A multiplex mozikban kapható változatot is salsának mondják, de annál sokkal jobbat ajánlok. Chips, műanyag doboz és mozijegy nem jár hozzá, viszont nem zörög, és kánikulában nagy kincs. Kínálható sültekkel, grillcsirke, vagy halak mellé, de akár zöldségekre, például párolt zöldbabra halmozva. A legnehezebb feladat úgyis az ízes paradicsom felkutatása lesz.

Salsa cukkinivel, avokádóval, paradicsommal

Hozzávalók (4 adag):
1 közepes cukkini, nyersen
6 paradicsom
1 érett avokádó
1 lilahagyma vagy 2 salotta
egy nagy gerezd fokhagyma
egy-két chilipaprika, kimagozva
1 zöldcitrom (vagy citrom) leve és lereszelt héja
egy csomag friss koriander felaprítva
(vagy petrezselyem)
só, bors, csipet őrölt római kömény

A cukkinit minél apróbb kockákra vágjuk. A paradicsomot egy percre forrásban lévő vízbe dobjuk, kivesszük, héját lehúzzuk, leves, magos részét eltávolítjuk. A húst szintén apró kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát és a kimagozott chilipaprikát a zöldségekhez keverjük. Hozzáadjuk a friss zöldfűszereket, a citromlevet és -héjat. Sózzuk, borsozzuk, csipet őrölt római köménnyel ízesítjük. Az avokádót félbevágjuk, magját kivesszük, apróra vágjuk, óvatosan a salsához keverjük. Ha csak éretlen avokádót kapunk, tegyük papírzacskóba egy banánnal: egy nap alatt megpuhul.

Címkék: , ,


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

De jó, mostanában akartam keresni receptet! :)
Az "1 csomag koriander" kb. mennyi valami egyéb űrmértékkel kalkulálva? Evőkanál/csésze/akármi...

10:06 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

avokados erlelos otletedert orok hala,
kiskorum hiszterikus rohamokat bir kapni, ha napokat kell varjon az avokado megeresere, egy napot talan meg sikerul neki kibirnia:)

10:16 de.  
Blogger Vialuna szerint...

A hipermarketben kapható kőkemény avokádó nekem még így sem érik meg hamar...de nem baj, kivárom! :-)

11:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

de ha nincs otthon banán, remekül megérik egy alma vagy egy kiwi társaságában is. (sőt, igazándiból már maga a papírzacskó is gyorsít a folyamaton. tényleg.)

9:41 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

ribizli, hát, egy csomag, az olyan kb. 2-3dkg.

12:41 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal