Hölgyeim és Uraim: a sajtos szendvics!

Lehetetlen feltérképezni az összes fajtát, hiszen ahány ország, annyi szendvics. Számos nemzetnek van azonban jellegzetes sajátja. A legtöbb ilyet talán Amerikában találni, nézzünk néhányat: a BLT - a klasszikus: bacon, lettuce, tomato - azaz bacon, saláta, paradicsom a hozzávalók rövidítését viseli, és fogalom. Reuben-szendvics - a kultikus: rozskenyérszeletek között pácolt marhahús, savanyú káposzta, ementáli és ezersziget öntet. De utazhatnánk akár távolabbra is: meglepő módon Ázsiában is találunk példát. A vietnami bánh mi a világ egyik legzseniálisabb étele, a gyarmati fúziós konyha remeke, grillezett malacsültfalatok, zöldségek, rengeteg aromás zöldfűszer a franciáktól tanult ropogós bagettbe pakolva.
A szendvicsek világának egyik elegánsnak egyáltalán nem mondható francia nagyura, ill. nagyasszonya a párizsi brasserie-k étlapjának nélkülözhetetlen eleme, a Gruyére-sajtos, sonkás melegszendvics, amelyet croque-monsieur néven először 1910-ben kínáltak a kávéházak. Tükörtojással megfejelt változata a croque-madame - a névadó a tükörtojás láttán vajon női kebelre vagy kalapra asszociált? Nem modern fogás, de vendégek és családtagok egyaránt az utolsó falatig elpusztítják.
Croque-monsieur grillezett gombával, friss petrezselyemmel
Hozzávalók (4 adag):
8 szelet kenyér
4 szelet sonka
12 dkg reszelt Gruyére sajt (vagy más kemény,
markáns ízű)
A besamelmártáshoz:
1 ek. vaj
1 púpozott ek. liszt
1 dl tej
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, só, bors
15 dkg gomba, petrezselyem
8 szelet kenyér
4 szelet sonka
12 dkg reszelt Gruyére sajt (vagy más kemény,
markáns ízű)
A besamelmártáshoz:
1 ek. vaj
1 púpozott ek. liszt
1 dl tej
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, só, bors
15 dkg gomba, petrezselyem
Először elkészítjük a besamelt: a vajat közepes lángon megolvasztjuk, amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetjük, úgy, hogy ne barnuljon meg. A meleg tejet lassan hozzáöntjük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A gombát megtörölgetjük (nem mossuk), szeletekre vágjuk, vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A kenyérszeletek egyik felét megkenjük a besamellel, ezt megszórjuk a reszelt sajttal. Egy szelet sonkát helyezünk rá, aztán a gombákat, megszórjuk a petrezselyemmel, végül ismét reszelt sajttal. Befedjük a másik szelet kenyérrel, tetejére kevés besamelt és sajtot teszünk. Grillben pár perc alatt megsütjük.
Címkék: egyéb, Magyar Narancs
8 hozzászólás:
Nem is gondoltam volna, hogy ennek az egyszeru, de nagyszeru etelnek ilyen tortenete van. A velem szemben ulo francia kollegamnak is elmeseltem es meg o sem ismerte a croque monsieur es parja tortenetet. Koszonom... :)
Aliz
Emberkínzás du. 5-kor ilyen képekkel izgatni azt, aki reggel evett utoljára üres mustáros virslit... És még vár rám egy legalább 2 órás tárgyalás...Ééééhhhess vagyok!!!
Kedves C&V!
Pár napig Belgiumban voltam és felmerült bennem egy gasztrokérdés, kérlek ha tudod a választ, válaszolj. "Dagsoup"-ként az éttermekben gyakran adtak valamilyen zöld zöldséglevest, a sóskára emlékeztetett a színe, de az ízét nem tudtam belőni.(mangold?...)
Szerinted mi lehetett ez? Ja, egyébként finom volt.
Üdvözlettel: Articsók
Articsók,
a Dagsoup az a napi leves, mindig valami más zöldségből, a zöld szín sajnos nem sóska:) leggyakrabban póréhagyma, néha cikória, esetleg "vegyes"
Jó kis írás és étvágygerjesztő! Nekem a katalán piritós az egyik kedvencem - bár ez igazából nem is szendvics: fokhagymás olivaolajos piritósra dörzsölt paradicsom.
Egy próbát ez is megér:)
Délia
Kedvs Ch&V! Van valami oka annak, hogy kulon kiemeled, a gombat nem szabad mosni, csak torolni? Reka
Réka,igen: ha a gombát megmosod,az Életben nem tudod rendesen pirítani, grillezni, vizes, szottyos lesz, fő, és nem pirul
Tegnap este hirtelen felindulásból megcsináltam a szendvicset, és nagyon finom lett. A páromnak is nagyon izlett, csak azon morcogott, hogy kevés és nem akarok adni neki a sajátomból :)
Liloo
Neked is van véleményed?
<< Főoldal